Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Testele rapide antigen au ajuns în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Învățământ » Testele rapide antigen au ajuns în Harghita
Testele rapide antigen au ajuns în Harghita

Testele rapide antigen au ajuns în Harghita

  • Direcţia de Sănătate Publică a predat, luni după-amiază, Inspectoratului Şcolar Judeţean, 7.180 de teste rapide antigen şi echipamentele de protecţie aferente, urmând să fie distribuite unităţilor de învăţământ care dispun de cabinete medicale şcolare

Deşi şcoala a început de o săptămână, testele rapide antigen pentru elevi şi cadrele didactice nu ajunseseră luni în unităţile de învăţământ din judeţ. În privinţa testării elevilor în şcoli, părerile părinţilor sunt împărţite.

„Noi nu am primit testele antigen, deşi avem cabinet şcolar autorizat, cu asistentă medicală în permanenţă şi un medic care vine o dată pe săptămână”, spunea ieri dimineaţă Magdalena Dumbravă, directoarea Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc.

În urma discuţiilor purtate cu specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), conducerea colegiului a solicitat săptămâna trecută 100 de teste rapide antigen, pentru 10% dintre elevii şcolii.

„Noi nu am obligat părinţii să îşi dea consimţământul în avans pentru testarea copilului lor cu test antigen în şcoală şi nici nu am condiţionat venirea copiilor la şcoală de acest consimţământ. La noi, procedura este următoarea: dacă un copil prezintă simptome, i se aplică protocolul de izolare, este dus într-o cameră separată, am numit-o izolator, anunţăm imediat părintele, să vină, să îl ia, urmând ca atunci când ajunge, să îşi dea pe loc consimţământul, prin semnătură, pentru efectuarea testului; sau nu, după caz”, ne explică directoarea Magdalena Dumbravă.

Dacă părintele a semnat formularul pentru testarea antigen, elevului i se face imediat testul, de către asistenta medicală.

În cazul în care rezultatul testului este pozitiv, conducerea şcolii ia legătura cu DSP. „Dânşii ne vor spune dacă trebuie să testăm şi ceilalţi copii din clasă. Părinţii oricum trebuie să ajungă la şcoală, să-şi ia copiii şi atunci, pe loc, le solicităm consimţământul. Cei care nu îşi dau acordul, îşi iau copiii şi îi duc la medicul de familie sau la un medic specialist, urmând să ne informeze cu privire la starea de sănătate a copiilor. Când se întoarce la şcoală, elevul trebuie să aducă o adeverinţă de la medic, cu diagnosticul care i-a fost stabilit”, continuă profesoara Dumbravă.

Prima săptămâna de şcoală a decurs fără probleme la Colegiul Naţional „Octavian Goga”, „copiii au fost puţin stingheri la început”, dar şi-au revenit rapid şi s-au bucurat de revederea cu profesorii şi colegii.

Şcoala Gimnazială „Miron Cristea” Topliţa nu are cabinet medical şcolar. Unităţii de învăţământ i-a fost repartizată o asistentă medicală, care vine pentru triaj şi o dată la două zile verifică starea de sănătate a elevilor şi respectarea normelor sanitare. Conducerea şcolii a amenajat spaţiile pentru izolare, din fericire rămase nefolosite până în prezent.

Formularele de consimţământ pentru testarea rapidă antigen au fost trimise părinţilor prin elevi, dar până luni nu a fost semnat şi returnat şcolii nici unul, a afirmat directoarea, prof. Anda Elena Ianoşi. „Nu putem obliga pe nimeni”, ne spune ea, adăugând că părerile sunt împărţite: jumătate dintre părinţi ar fi de acord cu testarea rapidă a elevilor, cealaltă jumătate nu prea…

La Topliţa, şcoala a început în scenariul verde; mai puţin structura de la Moglăneşti, unde cursurile s-au reluat abia alaltăieri. Clădirea, al cărei acoperiş a ars parţial într-un incendiu, în urmă cu două săptămâni, a fost zugrăvită iar reţeaua electrică, afectată în proporţie de 70-80% de apa folosită la stingerea focului, a fost înlocuită în totalitate, cu sprijinul Primăriei Topliţa.

Luni după-amiază, Direcţia de Sănătate Publică Harghita a predat Inspectoratului Şcolar Judeţean 7.180 de teste rapide antigen şi echipamentele de protecţie aferente: 445 de perechi de mănuşi, tot atâtea viziere şi 4.150 de halate de protecţie, acestea urmând să fie distribuite unităţilor de învăţământ care dispun de cabinete medicale şcolare.

Acolo unde nu există, testele rapide antigen „rămân la DSP” şi tot specialiştii acestei instituţii vor stabili cine va face testele în lipsa personalului sanitar din şcolile fără cabinete medicale, potrivit ministrului Educaţiei Sorin Cîmpeanu.

Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean, din cele 125 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică din Harghita, la 53 există cadre medicale. „Nu putem vorbi despre cabinete şcolare, pentru că la un singur cabinet pot fi arondate chiar şi trei unităţi de învăţământ”, a declarat, marţi, inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.