Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Protecţiei Civile, marcată în întregul judeţ sub sloganul „Împreună mai pregătiţi!” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Ziua Protecţiei Civile, marcată în întregul judeţ sub sloganul „Împreună mai pregătiţi!”
Ziua Protecţiei Civile, marcată în întregul judeţ sub sloganul „Împreună mai pregătiţi!”

Ziua Protecţiei Civile, marcată în întregul judeţ sub sloganul „Împreună mai pregătiţi!”

Mii de elevi şi cetăţeni au fost implicaţi în activităţile organizate de ISU Harghita pentru a marca această zi

În data de 28 februarie s-au sărbătorit 87 de ani de la legiferarea Protecţiei Civile în România. Cu ocazia „Zilei Protecţiei Civile din România”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a organizat şi continuă să efectueze în întreg judeţul, începând de miercurea trecută şi până mâine, o serie de activităţi ce se desfăşoară sub sloganul „Împreună mai pregătiţi!”.

Chiar de ziua armei, vineri, subunităţile de intervenţie ale inspectoratului din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Topliţa şi Corbu şi-au deschis porţile. Cu acest prilej, cei interesaţi au avut posibilitatea de a cunoaşte îndeaproape tehnica de intervenţie din dotarea pompierilor harghiteni, cu care echipajele serviciilor profesioniste participă la misiunile de salvare, modul de utilizare a acesteia, iar vizitatorii au primit şi materiale de informare preventivă specifice tipurilor de risc.

Tot vineri, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la sediul Detaşamentului de pompieri Miercurea Ciuc, col. Ovidiu Dudu, prim adjunct al inspectorului şef şi lt. col. Radu Monoranu, şeful Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU Harghita, au prezentat tehnica de intervenţie din dotarea instituţiei, inclusiv izoleta de protecţie care se află amplasată pe autospeciala de transport personal şi victime multiple.

În suita activităţilor dedicate Zilei Protecţiei Civile, preşcolarii şi elevii de la 23 de unităţi de învăţământ sunt ajutaţi să conştientizeze cauzele şi împrejurările generatoare de incendii, să-şi creeze un spirit preventiv, să cunoască modul de apelare a serviciului unic de urgenţe 112, să ştie şi să exerseze modul de comportare în cazul producerii unei situaţii de urgenţă. Totodată, în cadrul acestor unităţi de învăţământ vor fi organizate exerciţii de evacuare în caz de incendiu sau cutremur.

Pe parcursul perioadei amintite, au avut loc şi se mai desfăşoară activităţi de informare preventivă privind conştientizarea copiilor asupra riscurilor prezente în comunitate, specifice judeţului Harghita, popularizarea măsurilor de prevenire a manifestării acestora şi a regulilor de comportare în caz de dezastre. Specialiştii Inspecţiei de Prevenire organizează lecţii deschise şi concursuri cu tematică de protecţie civilă, la 11 unităţi de învăţământ.

Până în prezent au avut loc exerciţii de evacuare în caz de cutremur la: Liceele „Orbán Balázs” şi „Zeyk Domokos” din Cristuru Secuiesc; Liceul Tehnologic şi Şcoala Gimnazială din Corund.

Joia trecută au avut loc exerciţii de evacuare în caz de cutremur cu lecţii deschise şi concurs cu tematică de protecţie civilă la Şcoala Gimnazială „Geo Bogza” şi Grădiniţa „Floarea de Colţ” din Bălan.

Subunităţile de intervenţie au avut patru exerciţii cu forţe şi mijloace în teren, efectuându-se concomitent şi exerciţii de evacuare în caz de incendiu la: Liceul de Arte „Nagy István” din Miercurea Ciuc, Liceul Tehnologic din Borsec, Liceul Teoretic „Salamon Ernő” din Gheorgheni şi la Liceul Teoretic „Kemeny János” din Topliţa. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU „Oltul” Harghita, cpt. Alina Ciobotariu, în total aproximativ 3.000 de copii, personal didactic, nedidactic şi auxiliar au participat la aceste activităţi până ieri.

Ieri au avut loc exerciţii de evacuare în caz de incendiu la: Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” din Topliţa, Liceul Tehnologic din Corbu, şcolile din Dealu.

Până miercuri vor continua concursurile cu tematică de protecţie civilă şi lecţiile deschise. De asemenea, timp de o săptămână, începând de miercurea trecută, serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă de la nivelul celor 67 de localităţi harghitene, prin compartimentele de prevenire, desfăşoară activităţi de informare preventivă la nivel local, cu precădere în zonele unde sunt familii/comunităţi vulnerabile în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

Au fost sau vor fi organizate puncte de informare preventivă cu tematică de protecţie civilă şi vor fi desfăşurate exerciţii demonstrative de stingere, descarcerare şi acordare a primului ajutor în centre comerciale din municipiile Miercurea Ciuc, Topliţa şi Gheorgheni, precum şi la Liceul Tehnologic „Sövér Elek” Joseni, Şcoala Primară „Bóbita” Dăneşti, Şcoala Gimnazială „Petöfi Sándor” Miercurea Ciuc.

Pe timpul exerciţiilor de alarmare publică din localităţile Cristuru Secuiesc şi Corund s-au desfăşurat acţiuni de informare preventivă a populaţiei pe tipuri de risc (incendiu la gospodăriile individuale, arderi de vegetaţie, incendiu de pădure), cu implicarea autorităţilor locale cu atribuţii în managementul prevenirii şi gestionării situaţiilor de urgenţă. La fel, azi se vor desfăşura asemenea acţiuni în comuna Dealu.

∗∗∗

Pe 4 martie se împlinesc 43 de ani de la cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României, de 7,2 pe Richter. Peste 1.500 de oameni au murit atunci. Alte 11 mii de persoane au fost rănite. Câteva mii au rămas pe drumuri.

În anul 2015, IGSU a lansat Campania Naţională de Informare şi Pregătire a Populaţiei „Nu tremur la cutremur”, cu scopul principal de a informa corect cetăţenii cu privire la modalităţile prin care se pot proteja împotriva unui seism.

„Având în vedere că o mare parte a populaţiei este vulnerabilă în cazul producerii unui cutremur, consecinţele unui astfel de eveniment impredictibil, mai mult sau mai puţin grave, cu mai multe sau mai puţine victime, depind în bună măsură de modul în care fiecare cetăţean înţelege să se pregătească şi să se comporte corect într-o astfel de situaţie. Astfel, acţiunile inspectoratului pentru situaţii de urgenţă urmăresc să atragă atenţia, în special, asupra modului de comportare al cetăţenilor în situaţia producerii unui seism. Demersul nostru este orientat spre această latură de informare şi educare a populaţiei, astfel încât prin măsurile întreprinse să creştem cât de mult posibil şansele de supravieţuire, să transmitem mesajul corect, în aşa fel încât populaţia să fie pregătită”, a spus cpt. Alina Ciobotariu.

∗∗∗

Numită şi „arma vieţii”, având ca deviză motto-ul „Cu viaţa mea, apăr viaţa”, Protecţia Civilă este o componentă necombatantă a apărării naţionale, cuprinzând un complex de măsuri pentru ocrotirea populaţiei, a bunurilor materiale în caz de război, calamităţi sau catastrofe, asigurând condiţiile necesare supravieţuirii acestora. Din decembrie 2004, misiunile Protecţiei Civile au fost preluate de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, având ca obiectiv principal profesionalizarea şi creşterea capacităţilor operative ale celor două componente de bază – pompieri şi protecţie civilă – pentru a fi în măsură să ofere o mai bună securitate şi siguranţă cetăţenilor şi comunităţilor din care fac parte. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.