Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Națională a României – sărbătorită la Corbu, Tulgheș și Gălăuțaș | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Societate » Ziua Națională a României – sărbătorită la Corbu, Tulgheș și Gălăuțaș
Ziua Națională a României – sărbătorită la Corbu, Tulgheș și Gălăuțaș

Ziua Națională a României – sărbătorită la Corbu, Tulgheș și Gălăuțaș

  • Miercuri, într-o zi cu semnificații deosebite – ziua Sântului Andrei, ocrotitorul spiritual al românilor –, câteva dintre comunitățile românești din nordul  județului au cinstit memoria eroilor  Marii Uniri de la 1918

În comuna Corbu, manifestările au debutat la ora 11:00 în fața Monumentului Eroilor din curtea celor două biserici aflate în centrul localității, cu intonarea Imnului Național. A urmat ceremonialul religios de pomenire a Eroilor Neamului și solemnitatea depunerii coroanelor de flori din partea instituțiilor.

„Visul unității noastre naționale a fost realizat, în urma cu aproape 104 de ani, prin jertfa pe front a soldaților, prin elanul național al populației și prin acțiunea unor oameni politici extraordinari. Marea Unire a fost actul sublim de voință națională românească. (…) Fără jertfa înaintașilor noștri, fără determinarea și lupta neobosită a românilor de la 1918, destinul nostru ar fi fost altfel. Suntem aici grație celor care au cunoscut momentul oportun și au știut să înlăture mentalitățile și conflictele, oferind exemplu de toleranță și respect, suntem astăzi aici pentru că iubim România, pentru că ne pasă de țara aceasta și pentru că vrem să onorăm lupta și strădania înaintașilor noștri! (…) Cu români de excepție ca dumneavoastră, țara noastră este mai bogată și mai respectată. Cu români deosebiți ca dumneavoastră, noi suntem mai buni și mai puternici. Vă mulțumesc tuturor pentru prezență și vă urez fiecăruia un sincer: La Mulți Ani! La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!”, a declarat Romeo-Tepeș-Focșa, primarul comunei Corbu.

La eveniment a fost participat și doamna Isabela Prodan, subprefectul județului Harghita.

„Ziua Națională a României este un moment unic, special, marcat de speranță, de recunoștință și de solidaritate, este ziua în care spunem întregii lumi că am fost, suntem și vom fi o națiune puternică și demnă. La 1 Decembrie ne celebrăm trecutul și cinstim memoria înaintașilor, ne bucurăm împreună de prezent, privim cu încredere spre viitor, ne reafirmăm mândria și valorile românești autentice. Respectul și recunoștința noastră se îndreaptă către toți acei români care au păstrat în vremuri vitrege sufletul național, care au strigat într-un glas «Vrem să ne unim cu țara!» și care au împlinit visul de veacuri al acestui popor. În același timp, e nevoie să dovedim că ceea ce au realizat înaintașii noștri putem și trebuie să ducem noi mai departe. Trebuie să ne gândim, în primul rând, la ceea ce ne unește, pentru a depăși provocările și dificultățile actuale și împreună să construim pentru noi și copiii noștri o viață mai bună aici, acasă, iar România să fie țara în care fiecare își găsește rolul, locul și împlinirea personală și profesională! Sunt onorată să fiu astăzi în fața dumneavoastră și să vă transmit din toată inima și cu multă emoție: La mulți ani, corbeni! La mulți ani, români de pretutindeni! La mulți ani, te iubesc, România!”

La finalul ceremonialului, elevii Liceului Tehnologic Corbu au susținut un scurt program artistic și s-a încheiat cu un recital al îndrăgitei interprete de muzică populară originară din localitate, Ecaterina Curcă.

La Tulgheș, manifestările sărbătorești au început la ora 11:30, urmând același ceremonial: intonarea Imnului României, slujba de pomenire a Eroilor Martiri și solemnitatea depunerii coroanelor de flori.

„Astăzi, aici, la Tulgheş, în inima României cinstim şi sărbătorim acest moment atât de încărcat de emoţie, de recunoştinţă şi solidaritate. Ziua de astăzi trebuie să ne amintească tuturor că puterea unei naţiuni stă în unire, iar unirea este posibilă doar dacă interesul naţional este mai presus decât oricare altul. (…) Ca de fiecare dată, ziua Marii Uniri este prin ea însăşi un îndemn la solidaritate şi mândrie naţională. (…) Este momentul în care trebuie să ne angajăm să ducem mai departe idealurile celor care au înfăptuit Marea şi Sfânta Unire. Este momentul în care trebuie să reflectăm, să fim mai conştienţi ca oricând că pe umerii noştri apasă o responsabilitate de care nu ne putem dezice, aceea de a ne ridica la nivelul bravilor noştri înaintaşi. (…) În final vă rog să îmi permiteţi un ultim îndemn: Dacă vrei libertate, fi mândru de ţara ta! Dacă vrei democraţie, păstrează-ţi suveranitatea şi dacă vrei pace, iubeşte-ţi naţiunea! Avem o ţară atât de frumoasă, merită să o iubim până la sacrificiu”, a rostit Marcel Vancu, primarul comunei Tulgheș.

Elevii Școlii Gimnaziale Tulgheș au susținut un recital special dedicat Zilei Naționale a României, urmat de momente emoționante oferite de binecunoscuta interpreta de muzică populară Veta Biriș.

Ziua Națională a României a fost sărbătorită miercuri și în comuna Gălăuțaș, începând de la ora 12:00. S-a intonat imnul Național, preoții au săvârșit ceremonialul religios închinat eroilor și s-au depus coroane de flori la troița din centrul comunei.

„Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a fost şi va rămâne unul din cele mai importante şi mai înălţătoare evenimente din istoria României, eveniment care, în pofida trecerii timpului, este şi va fi viu şi înălţător în sufletele românilor. (…) Un gând pios în amintirea celor care și-au jertfit viața pentru libertatea și întregirea neamului românesc. 1 Decembrie marchează un eveniment de importanță capitală pentru existența românilor, fiind ziua în care sărbătorim unitatea şi spiritualitatea unui popor pașnic, înțelept, cu frică de Dumnezeu și cu valori care merită cinstite. De Ziua Națională îi doresc țării mele și tuturor românilor tot binele din lume, având speranța unui parcurs spre dezvoltare și modernizare. La mulți ani, România! La mulți ani, români!”, a încheiat primarul Radu Țăran.

La final, participanții la eveniment au fost invitați la un spectacol de muzică populară realizat în parteneriat cu Ansamblul Rapsodia Călimanilor Toplița.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.