Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproximativ 2.000 de persoane au participat la manifestările de la Miercurea-Ciuc dedicate Zilei Naționale a României | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 15 aprilie 2024
Home » Societate » Aproximativ 2.000 de persoane au participat la manifestările de la Miercurea-Ciuc dedicate Zilei Naționale a României
Aproximativ 2.000 de persoane au participat la manifestările de la Miercurea-Ciuc dedicate Zilei Naționale a României

Aproximativ 2.000 de persoane au participat la manifestările de la Miercurea-Ciuc dedicate Zilei Naționale a României

Și în Miercurea-Ciuc s-a simțit izul de sărbătoare de 1 Decembrie, aproximativ 2.000 de oameni – copii, părinți și bunici –, adunându-se în centrul municipiului pentru a asista la ceremonialul militar și religios. Mulți dintre ei aveau în mâini stegulețe sau alte însemne tricolore.

Păstrând tradiția de dinainte de pandemie, au venit la Miercurea-Ciuc reprezentanții Fundației „Sf. Sava de la Buzău” și ai Seminarului Teologic de la Buzău, iar în cadrul dispozitivului militar, în premieră pentru județ, s-a aflat și un Detașament al Armatei Franceze, parte a Grupului de luptă NATO cu prezență înaintată dislocat în România.

Din păcate, ciucanii nu s-au putut bucura și de aviația militară. Aeronavele militare IAR 330 SOCAT și IAR 99 ȘOIM au fost pregătite pentru zborul de astăzi, dar condițiile meteorologice nu au permis survolarea pieței centrale din Miercurea-Ciuc.

Ceremonialul a început cu trecerea în revistă a Gărzii de Onoare de către prefectul județului Harghita, Petres Sándor, însoțit de comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, col. Nicolae Gabriel Oros.

După intonarea Imnului Național al României, serviciul religios a fost oficiat de către Preasfințitul Părinte Andrei, episcopul Covasnei și Harghitei, împreună cu un sobor de preoți.

După ce a citit mesajul prim-ministrului României, Petres Sándor, în numele  Instituției Prefectului Județului Harghita, le-a urat celor prezenți o sărbătoare frumoasă și demnă, sănătate și bucurii, pace și liniște sufletească, încheind discursul cu urarea La mulți ani! adresată tuturor concetățenilor harghiteni.

Defilarea a fost deschisă de Comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” și la ea au participat aproximativ 200 de militari, inclusiv Detașamentul Armatei Franceze. Apoi a urmat defilarea tehnicii militare, în jur de 53 de mijloace de transport ale Ministerelor Apărării Naționale și de Interne.

Evenimentele continuă în această seară, când, de la ora 18:00, pe platoul din fața Prefecturii va debuta ceremonialul de retragere cu torțe. Pentru prima oară,  locuitorii municipiului Miercurea-Ciuc pot fi părtași la ceremonialul de aprindere a torțelor. Anul acesta a fost schimbat și traseul: plecarea se va face de pe platoul din fața Prefecturii, urmând pe strada Kossuth Lajos către BCR și apoi spre magazinul PENNY.

De asemenea, la fel ca anul trecut, după lăsarea întunericului, Casa de Cultură a Sindicatelor va fi iluminată în culorile drapelului României, la solicitarea consilierului local PNL Erős Maria.

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.