Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Armatei României, marcată la Monumentul Ostaşului Necunoscut din Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Ziua Armatei României, marcată la Monumentul Ostaşului Necunoscut din Miercurea-Ciuc
Ziua Armatei României, marcată la Monumentul Ostaşului Necunoscut din Miercurea-Ciuc

Ziua Armatei României, marcată la Monumentul Ostaşului Necunoscut din Miercurea-Ciuc

Ziua Armatei României a fost marcată, ieri, la Miercurea-Ciuc printr-o ceremonie militară şi religioasă de comemorare a luptei şi jertfei pentru libertate şi independenţă, pentru unitate şi integritate naţională. La manifestarea organizată în municipiul reşedinţă de judeţ au participat cadre militare şi reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale, după oficierea ceremonialul religios fiind depuse coroane de flori la Monumentul Ostaşului Necunoscut. Comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, colonelul Nicolae Gabriel Oros, a dat citire mesajului şefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, cu prilejul Zilei Armatei României. Acesta a arătat, între altele, că 2022 este anul care va rămâne înscris în istoria universală ca fiind perioada în care Federaţia Rusă a declanşat un război sângeros împotriva Ucrainei.

„Pacea în Europa care, de altfel, dădea semne de slăbiciune, s-a disipat la data de 24 februarie, odată cu acţiunile ofensive brutale, ilegale şi injuste ale regimului de la Moscova împotriva poporului vecin. Este însă şi anul în care marile proiecte ale contemporaneităţii, NATO şi UE, au afirmat voinţa fermă de a apăra valorile umanităţii în baza cărora s-au constituit. Reconfigurarea defensivă rapidă a NATO pe flancul estic a condus la întărirea posturii de descurajare şi apărare în această zonă a Europei. Măsurile de răspuns ale Armatei României şi creşterea în relevanţă a prezenţei NATO în ţara noastră au avut ca rezultat consolidarea capacităţii naţionale de apărare, inclusiv pe componenta creşterii capacităţii de reacţie a structurii naţionale de forţe, precum şi consolidarea scutului aliat în ţara noastră şi în regiunea Mării Negre. Rezultatele cooperării militare în context aliat, din ultimele decenii, sunt acum vizibile în planul instruirii comune a forţelor şi în cel al dezvoltării infrastructurii necesare pregătirii pentru luptă.

Vom continua, în ritm accelerat, consolidarea capacităţii proprii de apărare, iar statele aliate vor creşte consistenţa efectivelor şi capabilităţilor în România. Suntem în plin proces de punere în fapt a solidarităţii NATO. Amprenta prezenţei aliate este noul normal al prezentului şi va rămâne o componentă a posturii colective pentru apărarea teritoriului României, ca parte integrantă a teritoriului aliat”, a transmis şeful Statului Major al Apărării.

Ceremonia militară şi religioasă din Miercurea-Ciuc s-a încheiat cu defilarea militarilor Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, fanfara unităţii oferind şi un inedit moment artistic celor prezenţi în faţa Monumentului Ostaşului Necunoscut.

Data de 25 octombrie 1944 semnifică eliberarea întregului teritoriu naţional de sub ocupaţia horthysto-fascistă. Luptele eroice purtate de Armata Română, cu sprijinul forţelor aliate, pentru eliberarea părţii de nord-vest a ţării au fost încununate de succes la 25 octombrie 1944, când inamicul a fost împins peste frontierele naţionale. Succesele Armatei Române au contribuit la configurarea liniei de est a frontului aproape într-o demarcaţie liniară ce lega Marea Baltică – Valea Dunării şi Marea Adriatică. Preţul plătit de Armata Română în intervalul 23 august 1944 – 25 octombrie 1944 a însemnat peste 58.000 de soldaţi căzuţi la datorie, răniţi sau prizonieri. Efortul depus în slujba cauzei coaliţiei Naţiunilor Unite de înfrângere definitivă a Germaniei naziste a însemnat continuarea luptelor pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei. În campaniile celui de-al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă. În prezent, armata României participă cu efective la diverse misiuni internaţionale de sprijinire a păcii sau umanitare şi de combatere a terorismului. Misiunile sunt desfăşurate sub egida NATO, UE şi ONU sau fac parte din angajamente de tip coaliţie internaţională, a informat ofiţerul responsabil cu informarea şi relaţiile publice din cadrul Brigăzii 61 Vânători de Munte, „General Virgil Bădulescu”, maiorul Emilian Zagrai-Negulescu.

E.G.

(Arhivă foto)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.