Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

S-a încheiat oficial faza de votare a primului buget participativ lansat de Consiliul Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » S-a încheiat oficial faza de votare a primului buget participativ lansat de Consiliul Judeţean Harghita
S-a încheiat oficial faza de votare a primului buget participativ lansat de Consiliul Judeţean Harghita

S-a încheiat oficial faza de votare a primului buget participativ lansat de Consiliul Judeţean Harghita

  • Un proiect vizând amenajarea interioară a substaţiei de ambulanţă din oraşul Bălan s-a clasat pe primul loc în urma voturilor exprimate

Consiliul Judeţean (CJ) Harghita a anunţat că 40 de idei au fost înregistrate în cadrul programului de bugetare participativă lansat pentru prima dată de instituţie în luna aprilie a acestui an, proiectele vizând în principal comunităţile locale, dar având impact şi asupra dezvoltării judeţului.

Potrivit unui comunicat de presă, comisia desemnată de consiliul judeţean a analizat fezabilitatea proiectelor, fiind validate 22 de proiecte care au fost supuse votului cetăţenilor. Procesul de votare s-a încheiat pe 11 septembrie şi au fost primite în total 17.589 de voturi, ceea ce denotă că cetăţenii sunt interesaţi de ceea ce se întâmplă în jurul lor şi vor să contribuie activ la binele comunităţii, iar ideile care au mari şanse de câştig sunt cele susţinute de o comunitate care se poate mobiliza, se arată în comunicat, în care se precizează totodată că procesarea şi verificarea numărului mare de voturi de către personalul IT al CJ Harghita a necesitat un timp considerabil, iar experţii Clusterului IT Plus au fost implicaţi şi ei pentru a asigura un vot corect şi real.

Astfel, pe baza celor 8.726 de voturi validate după o verificare atentă, 11 proiecte s-au calificat în cursa pentru finanţare.

Potrivit comunicatului, în baza regulilor bugetului participativ, propunerile cu cele mai multe voturi vor fi implementate de CJ Harghita în perioada 2022 – 2026, atâta timp cât se încadrează în pachetul financiar anunţat (1 milion de lei). Următorul pas este ca ideea care a înregistrat cele mai multe voturi să fie inclusă pe lista de investiţii a CJ Harghita.

În prima etapă, se va realiza un studiu de fezabilitate (DALI) pentru a oferi o imagine exactă a lucrărilor şi a costurilor necesare pentru investiţie. Aceasta este o sumă realistă, bazată pe un plan, care trebuie inclusă în bugetul judeţului Harghita şi în lista anuală de investiţii. În funcţie de această valoare, în buget va fi inclusă finanţarea studiului de fezabilitate necesar pentru implementarea următoarei investiţii clasate în funcţie de numărul de voturi. Acest proces continuă până la epuizarea bugetului stabilit de program. Acesta este un proces necesar, deoarece sumele prezentate la nivel de propunere/idee sunt doar estimări.

În comunicat se mai arată că sunt multe lecţii de învăţat după prima experienţă a procesului de bugetare participativă, dar echipa este încrezătoare că pe măsură ce trec anii acest proces va fi consolidat şi va avea rezultatul scontat, acela de a îmbunătăţi calitatea vieţii locuitorilor judeţului. CJ Harghita le-a mulţumit totodată tuturor celor care au participat la procesul de bugetare participativă şi au ajutat cu votul lor deciziile privind cheltuirea sumei de 1 milion de lei.

Conform rezultatelor finale ale votului, publicate pe site-ul judetulharghita.ro/buget-participativ, cele mai multe voturi validate, respectiv 2.887, au fost obţinute de un proiect privind amenajarea interioară a substaţiei de ambulanţă din oraşul Bălan. Pe locul al doilea s-a clasat, cu 1.712 voturi, un proiect referitor la reabilitarea şi dezvoltarea parcului dendrologic „Csíky-Kert”, iar locul al treilea este ocupat de un proiect care vizează renovarea şi extinderea locuinţelor maxim protejate pentru persoane adulte cu dizabilităţi din Feliceni, care a obţinut 725 de voturi.

Cu 433 de voturi validate, un proiect privind achiziţionarea şi montarea a trei aparate de purificare a apei în liceele din Topliţa s-a clasat pe locul al optulea, mai rezultă din datele făcute publice de CJ Harghita.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.