Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Zeci de reprezentanți ai PES Activists România din țară şi din diaspora au manifestat pentru aderarea României la Spațiul Schengen | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » (Inter)Național » Zeci de reprezentanți ai PES Activists România din țară şi din diaspora au manifestat pentru aderarea României la Spațiul Schengen
Zeci de reprezentanți ai PES Activists România din țară şi din diaspora au manifestat pentru aderarea României la Spațiul Schengen

Zeci de reprezentanți ai PES Activists România din țară şi din diaspora au manifestat pentru aderarea României la Spațiul Schengen

  • Ciprian Rugină, reprezentant PES Harghita: „ Austria, țara care a acaparat o mare parte din sistemul bancar, din industria petrolieră și din industria lemnului din România, trebuie să își revizuiască atitudinea și să renunțe la rețineri. România muncește de ani buni pentru aderare, merităm să fim în Schengen!”

Zeci de români din țară și din diaspora au manifestat, miercuri, în fața sediului Consiliului Uniunii Europene, transmițând mesajele lor de susținere pentru aderarea României la spațiul Schengen, în contextul în care joi, acolo se va pune în discuție decizia cu privire la acest subiect. Între participanți s-a aflat și Ciprian Rugină, reprezentantul PES Harghita, mai cunoscut în județ ca administratorul public al Municipiului Toplița.

Misiunea acțiunii organizată de militanții pro-europeni ai Partidului Social Democrat deloc întâmplător în ziua în care aderarea României la spațiul Schengen a fost discutată de către ambasadorii statelor membre în ședința pregătitoare a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) ce va avea loc mâine, 8 decembrie,  a fost să arate încă o dată susținerea românilor pentru acest obiectiv însemnat.

„Am dorit să arătăm importanța acestui vot atât pentru România, cât şi pentru Uniunea Europeană, dar şi mizele unui răspuns negativ. Guvernanții de dreapta din Austria trebuie să înțeleagă impactul şi costurile acestor frâne politice puse proiectului european, întrucât un vot negativ subminează încrederea în solidaritatea și unitatea europeană. În acest context, împreună cu colegii mei din PES Activists România, am afişat în fața Consiliului UE şi a Comisiei Europene mesaje pro-europene privind aderarea la spațiul Schengen, în toate limbile Uniunii Europene, pentru a arăta susținerea românilor pentru acest obiectiv. Acțiunea este cu atât mai relevantă cu cât astăzi aniversăm 22 de ani de la semnarea și proclamarea Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, prin care au fost clarificate drepturile personale, civice, politice, economice și sociale ale europenilor, iar noi considerăm accederea la spațiul Schengen un drept al românilor”, a declarat coordonatorul PES Activists România, eurodeputatul Victor Negrescu.

Ciprian Rugină, reprezentantul PES Harghita a fost alături de acesta, de Janina Sitaru – secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe –, și de colegii din țară și din diaspora care au susținut intrarea României în Spațiul Schengen.

„Din fața sediului Consiliului European din Bruxelles am transmis un mesaj foarte clar în favoarea dreptului românilor de a fi parte din Schengen. Pe lângă aceasta, ca o opinie personală, consider că Austria trebuie să își revizuiască atitudinea și opinia față de acest demers, sens în care, în calitate de reprezentant al PES Activists Harghita în delegația de la Bruxelles, vreau să precizez câteva aspecte foarte importante legate de această reținere a Austriei în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen: Austria, țara care a acaparat o mare parte din sistemul bancar, din Industria petrolieră și din Industria lemnului din România, țara care are doar de câștigat de pe «spatele» nostru, trebuie să își revizuiască atitudinea și să renunțe la astfel de rețineri. România muncește de ani buni pentru aderare și merităm să fim în Schengen”, ne-a declarat, astăzi, reprezentantul PES Harghita.

Mâine este ziua decisivă, surse guvernamentale afirmând că „România va negocia până în ultimul moment” și va solicita un vot pe aderarea la Spațiul Schengen în cadrul Consiliului JAI, în condițiile în care Austria se opune categoric primirii României și Bulgariei în Schengen, dorind ca acest subiect să nu figureze pe ordinea de zi a ședinței.

Atât ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, cât și cancelarul Karl Nehammer au transmis, marți, noi mesaje categorice, că nu au de gând să îşi schimbe opinia la Consiliul JAI din 8-9 decembrie și, ca atare, vor vota împotriva aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Ministrul de Interne al Austriei a mai declarat că „Viena îşi menţine dreptul de veto faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen”. „În acest moment, refuzăm extinderea Schengen cu România şi Bulgaria”, a declarat Gerhard Karner.

Europarlamentarul Victor Negrescu susține însă că, în pofida opoziției Austriei, România are încă patru posibile soluții pentru a intra în Spațiul Schengen, iar una dintre ele este solicitarea României de menținere a subiectului pe ordinea de zi, insistând pentru discutarea lui joi, 8 decembrie, în cadrul Consiliului de Justiție şi Afaceri Interne.

„Varianta 1 este ca țara noastră să solicite menținerea subiectului pe ordinea de zi şi să insiste ca discuția să aibă loc în cadrul Consiliului de Justiție şi Afaceri Interne din 8 decembrie unde putem încerca, cum au făcut-o şi alte state în trecut, să presăm Austria să ne susțină.

Varianta 2 presupune ca România, cu suportul preşedintelui Consiliului European şi a reşedinței cehe la Consiliul UE, să pună tema pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului European din 15-16 decembrie şi să insiste pentru un vot pozitiv. Preşedinția cehă şi Bulgaria depun deja eforturi în acest sens.

Varianta 3 ar fi ca România să preseze pentru stabilirea unei date certe când acest subiect ar putea figura pe ordinea de zi a JAI sau, pentru o intrare în spațiul Schengen diferită de a Croației, după eventuala parcurgere a unor etape suplimentare de evaluare, generate de posibila decuplare de Bulgaria.

Varianta 4 este ca țara noastră să apeleze la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, dar acest lucru ar putea fi făcut doar după un vot în cadrul JAI. Este o variantă care ar dura mai mult timp până la finalizare, a detaliat europarlamentarul Victor Negrescu.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.