Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 60.000 de lei pentru noile plăcuţe | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 22 mai 2024
Home » Societate » Peste 60.000 de lei pentru noile plăcuţe
Peste 60.000 de lei pentru noile plăcuţe

Peste 60.000 de lei pentru noile plăcuţe

  • Primăria Miercurea-Ciuc a început înlocuirea plăcuţelor bilingve cu denumirile străzilor, care fuseseră tăiate în două de fostul primar

Reprezentanţii Primăriei Miercurea-Ciuc au început, astăzi, înlocuirea vechilor plăcuţe bilingve cu denumirile străzilor din municipiul reşedinţă de judeţ, având în vedere faptul că administraţia locală din perioada 2004-2020 a pierdut în urmă cu aproximativ doi ani un proces iniţiat de o organizaţie nonguvernamentală. Potrivit hotărârii instanţei, administraţia locală condusă atunci de Ráduly Róbert Kálmán a fost obligată să înlocuiască toate plăcuţele bilingve din Miercurea-Ciuc, care erau inscripţionate pe orizontală, întâi în maghiară şi apoi în română, cu altele în care denumirea străzilor în limba oficială a statului să se situeze înaintea sau deasupra celei în limba minorităţii. Primăria a decis atunci să taie plăcuţele în două şi să amplaseze partea pe care era inscripţionată denumirea în română deasupra celei în limba maghiară. Actualul primar al municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat într-o conferinţă de presă că a fost nevoie de refacerea plăcuţelor pentru toate străzile, în condiţiile în care instanţa a decis că cele vechi nu corespundeau procedurilor administrative legale, iar decizia privind achiziţionarea noilor indicatoare a fost întârziată pentru că era deja pregătită şi o hotărâre privind aprobarea stemei oraşului.

„În momentul în care stema oraşului a fost aprobată anul acesta, am decis să începem şi definirea designului indicatoarelor de străzi şi după aceea să parcurgem procedura de achiziţie a acestora. Noi suntem foarte mulţumiţi că am găsit o soluţie unică în sensul în care acest lucru nu este reglementat şi putem aduce o identitate vizuală separată de celelalte municipalităţi. Fiecare municipalitate, din fericire, din România încearcă să aducă un element propriu de identitate şi în ceea ce priveşte inscripţionarea străzilor. Vom avea montate în oraş mai mult de 600 de indicatoare de străzi şi pe lângă acestea – ceea ce este total nou – vom monta şi câte un indicator pentru numerotarea clădirilor din străzile respective. Va dura montarea acestora câteva luni de zile. Nu vom putea face de la o zi la alta, pentru că vorbim în total de 1.300 de plăci care trebuie montate. Vom parcurge şi procedura prin care cerem aprobarea proprietarilor de locuinţe, în momentul în care pe garduri sau pe clădiri trebuie să montăm aceste indicatoare, ca să nu fie probleme din punct de vedere administrativ”, a declarat Korodi Attila. Acesta a precizat că noile plăcuţe vor conţine întâi denumirile în limba română a străzilor, pentru că instanţa a dat o hotărâre foarte precisă.

La rândul său, viceprimarul Bors Béla a afirmat că o noutate este că plăcuţele care vor fi montate în oraş sunt confecţionate dintr-un material reflectorizant, iar acest lucru va fi important şi pentru echipajele de pe ambulanţe, care vor găsi mai uşor după lăsarea întunericului casa sau blocul de unde sunt solicitaţi să intervină în cazul unor urgenţe. Bors Béla a spus că noile plăcuţe au costat 65.000 de lei şi vor fi montate de Direcţia Floricolă a Primăriei Miercurea-Ciuc.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.