Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020:Valoarea proiectelor care se implementează exclusiv în judeţul Harghita este de peste 8 milioane de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Economic »
Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020:
Valoarea proiectelor care se implementează exclusiv în judeţul Harghita este de peste 8 milioane de lei
<h5><i>Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020:</i></h5>Valoarea proiectelor care se implementează exclusiv în judeţul Harghita este de peste 8 milioane de lei

Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020:
Valoarea proiectelor care se implementează exclusiv în judeţul Harghita este de peste 8 milioane de lei

  • Pe lângă acestea, sumele solicitate la rambursare aferente proiectelor contractate la nivelul mai multor judeţe din Regiunea Centru sau alte regiuni, inclusiv în Harghita, sunt în cuantum de aproape 600 de milioane de lei

Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020 reprezintă o sursă importantă de investiţii pentru ocuparea forţei de muncă, educaţie, lupta împotriva sărăciei şi sprijinirea serviciilor sociale. POCU 2014-2020 descrie priorităţile şi obiectivele unor investiţii menite să ajute românii, inclusiv tinerii, să îşi găsească un loc de muncă şi să îşi dezvolte cunoştinţele şi competenţele, contribuind astfel la reducerea sărăciei şi a excluziunii sociale şi susţinând perfecţionarea serviciilor sociale şi a instituţiilor de pe piaţa muncii. POCU este unul dintre programele prin care România accesează fondurile europene structurale şi de investiţii, în perioada 2014-2020.

Termenul până la care pot fi implementate proiectele accesate prin POCU 2014-2020 este 31 decembrie 2023. În aceste condiţii, am dorit să aflăm care este şi situaţia Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020 la nivelul judeţului Harghita, care sunt problemele întâmpinate în implementarea proiectelor, dacă sunt cazuri în care acestea nu pot fi finalizate până la termenul amintit etc., sens în care ne-am adresat Organismului Intermediar Regional pentru Programe europene capital uman (OIR PECU) Regiunea Centru. Precizăm că în numărul anterior al ziarului am analizat situaţia fondurilor europene accesate în judeţul Harghita prin Programul Operaţional Regional, ţinând cont că şi aceste proiecte se desfăşoară pe perioade lungi de timp.

OIR PECU Regiunea Centru are rolul de organism intermediar pentru derularea fondurilor nerambursabile alocate prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 la nivelul judeţelor Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, care fac parte din Regiunea Centru.

Potrivit informaţiilor furnizate de conducerea OIR PECU Regiunea Centru, în judeţul Harghita sunt în implementare un număr de 95 de proiecte, din care 9, în valoare de peste 8 milioane lei, se desfăşoară exclusiv în judeţul nostru. „OIR PECU Regiunea Centru gestionează un număr de 306 proiecte din care 159 se implementează în judeţul Harghita. Din cele 159 de proiecte care se implementează în judeţul Harghita, 64 s-au finalizat, iar 95 sunt în implementare. Foarte important de precizat este faptul că 9 dintre aceste proiecte sunt implementate doar în judeţul Harghita, în timp ce 128 de proiecte se implementează şi în judeţul Harghita şi în alte judeţe ale Regiunii Centru, respectiv în alte regiuni ale ţării”, se arată în răspunsul oferit la solicitarea noastră de OIR PECU Regiunea Centru.

Doar în cazul unui proiect a fost reziliat contractul de finanţare

Conform sursei citate, până în acest moment a fost identificat un singur proiect care nu are şanse de finalizare, „în sensul în care beneficiarul contractului de finanţare a solicitat rezilierea, motivul fiind imposibilitatea identificării grupului ţintă coroborată cu evoluţia în creştere a numărului cazurilor de îmbolnăvire de COVID”. „Beneficiarul a solicitat suspendarea implementării proiectului în perioada 28.10.2021-08.03.2022. La reluarea activităţii, începând cu data de 09.03.2022, deşi situaţia pandemică s-a ameliorat semnificativ, problema identificării de copii pentru înscrierea în grupul ţintă a persistat, întrucât o parte din părinţii reîntorşi în ţară nu au mai plecat din nou la muncă în străinătate, iar o altă parte nu îndeplinesc criteriul de a fi plecaţi cel puţin 6 luni, astfel încât copiii acestora să poată fi încadraţi în grupul ţintă al proiectului, în funcţie de specificul acestuia. În gestiunea OIR PECU Regiunea Centru nu există alte proiecte implementate în judeţul Harghita care să fi fost reziliate”, au precizat reprezentanţii OIR PECU Regiunea Centru.

În total sumele solicitate depăşesc 600 de milioane de lei

În ceea ce priveşte fondurile solicitate pentru rambursare aferente celor 9 proiecte implementate exclusiv în judeţul Harghita, valoarea acestora este de 8.082.206,23 lei. De asemenea, sumele solicitate la rambursare aferente celor 128 de proiecte implementate inclusiv în Harghita, precum şi în alte judeţe din Regiunea Centru şi alte regiuni de implementare sunt în valoare de aproape 600 de milioane de lei, mai exact 597.660.819,98 lei.

„Menţionăm că pentru celelalte 22 de proiecte care se implementează şi în judeţul Harghita, reprezentând diferenţa dintre numărul total de 159 de proiecte şi 128 de proiecte în cadrul cărora s-au solicitat sume de rambursare, până la acest moment nu au fost solicitate la rambursare cheltuieli.

Gradul de absorbţie este de 51,48%, cu menţiunea că acest procent nu reprezintă suma rambursată din valoarea contractată. Precizăm că acest procent nu reflectă gradul de absorbţie la nivelul judeţului Harghita, grad care nici nu poate fi calculat la nivel de judeţe, dat fiind faptul că proiectele POCU sunt regionale şi multiregionale, nu judeţene”, a arătat OIR PECU Regiunea Centru, precizând că „gradul de absorbţie la acest moment nu este relevant, dat fiind faptul că sunt foarte multe proiecte în care nu au fost solicitate încă cheltuieli de rambursare”.

Până în acest moment, 3 beneficiari de proiecte au solicitat prelungirea implementării acestora până la 31 decembrie 2023, termenul limită, „iar un număr de 23 de contracte au, conform contractului iniţial de finanţare, data de finanţare în decembrie 2023”.

OIR PECU Regiunea Centru a mai precizat că, „din cele 95 de proiecte care sunt în implementare în acest moment, nu a fost identificat nici un proiect al cărui contract de finanţare să fi fost reziliat”.

„Nu există o problematică distinctă la nivel de judeţe” în cadrul POCU 2014-2020

Am întrebat şi care sunt principalele probleme identificate la nivelul judeţului Harghita care îngreunează implementarea proiectelor, iar conducerea OIR PECU Regiunea Centru a precizat că „nu există o problematică distinctă la nivel de judeţe”. „De la momentul scrierii cererii de finanţare până la implementarea efectivă trece o perioadă uneori considerabilă de timp în care este firesc să apară schimbări. Ca un exemplu recent şi notabil se află pandemia de coronavirus care a afectat implementarea tuturor proiectelor POCU. Nu există însă probleme pentru care să nu fie identificate soluţii, rolul organismelor intermediare regionale fiind şi acela de sprijinire a beneficiarilor în vederea implementării proiectelor indiferent de problemele, inevitabile de altfel, intervenite în acest proces”, se arată în răspunsul organismului intermediar. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.