Peste 30 de deţinuţi de la Penitenciarul Miercurea-Ciuc încep noul an şcolar | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 iulie 2024
Home » Învățământ » Peste 30 de deţinuţi de la Penitenciarul Miercurea-Ciuc încep noul an şcolar
Peste 30 de deţinuţi de la Penitenciarul Miercurea-Ciuc încep noul an şcolar

Peste 30 de deţinuţi de la Penitenciarul Miercurea-Ciuc încep noul an şcolar

În sălile de clasă amenajate la Penitenciarul din Miercurea-Ciuc, astăzi, va suna clopoţelul pentru noul an şcolar pentru 33 de deţinuţi care nu au avut posibilitatea ca în libertate să îşi exercite un drept constituţional: dreptul la învăţătură.

„Aşa cum prevede legislaţia europeană la care România s-a aliniat după aderarea la blocul comunitar european, persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate au posibilitatea exercitării dreptului constituţional la educaţie, prin frecventarea cursurilor de şcolarizare, cursuri care se realizează în penitenciar, prin protocoale încheiate cu instituţii şcolare aflate în subordinea Inspectoratelor Şcolare Judeţene”, a informat Penitenciarul Miercurea-Ciuc.

La Penitenciarul din Miercurea-Ciuc, în acest an s-au înfiinţat 4 clase cu predare simultană, din care două se desfăşoară prin programul „A doua şansă”, acestea având ca scop principal reintegrarea în învăţământ a persoanelor care au depăşit cu 4 ani vârsta de şcolarizare pentru învăţământul primar şi care, fie nu au parcurs nicio clasă primară, fie au abandonat şcoala pe parcurs, depăşind vârsta necesară pentru înscrierea în învăţământul de masă.

Pregătirea elevilor va fi realizată, ca şi în anii anteriori, de către cadrele didactice din cadrul Şcolii Gimnaziale „Liviu Rebreanu” – pentru clasele cu predare în limba română, şi Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor” – pentru filiera maghiară, şcoli cu care Penitenciarul Miercurea-Ciuc colaborează de peste două decenii.

„Conducerea Penitenciarului Miercurea-Ciuc informează că exercitarea dreptului la educaţie şi învăţământ reprezintă o prioritate în demersurile de reintegrare socială, iar un demers eficient poate fi conceput doar în prezenţa şcolii, prin aceasta deţinuţii pregătindu-se pentru revenirea în societate şi creşterea şanselor de reintegrare. Nelson Mandela spunea că «educaţia este singura armă pe care o putem folosi pentru a schimba lumea»: prin transpunere la mediul carceral, conducerea unităţii subliniază caracterul continuu al educaţiei şi importanţa acumulării a cât mai multe cunoştinţe, care, în final, vor contribui la creşterea şanselor de reintegrare în societate”, se arată în comunicatul de presă semnat de comisarul şef de poliţie penitenciară Octavian Pop, directorul Penitenciarului Miercurea-Ciuc.

Conform sursei citate, cei 33 de deţinuţi care au început cursurile în acest an şcolar au posibilitatea studierii într-un cadru organizat, similar celui de dincolo de gratii, ocupându-şi, astfel, timpul într-un mod util şi constructiv. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.