Umilinţe cumplite pentru femeile răpite de Statul Islamic: sunt vândute precum animalele | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 12 septembrie 2024
Home » (Inter)Național » Umilinţe cumplite pentru femeile răpite de Statul Islamic: sunt vândute precum animalele
Umilinţe cumplite pentru femeile răpite de Statul Islamic: sunt vândute precum animalele

Umilinţe cumplite pentru femeile răpite de Statul Islamic: sunt vândute precum animalele

O văduvă a fost vândută pentru o căsătorie forţată după ce militanţii ISIL i-au împuşcat soţul şi au luat-o prizonieră. Amsha a fost vândută pentru 12 dolari

 

Alte fete sau femei au fost vândute pentru mult mai mult, dar Amsha avea deja un copil mic şi era însărcinată cu un al doilea. Femeia a fost martoră uciderii soţului său, iar acum teroarea acelei crime şi frica de captivitate urmau să fie înlocuite de murdăria şi umilinţa faptului de a fi vândută precum un animal.

„Un bărbat în vârstă de 50 de ani, cu o barbă neagră, m-a cumpărat. Din ziua aceea, nu am mai vrut să trăiesc”, îşi aminteşte ea.

Amsha e una dintre sutele de femei Yazidi din nordul Irakului capturate în timpul ofensivei rapide a Statului Islamic din acest an. Interviurile cu femeile care au scăpat arată că militanţii le-au adunat în hale şi alte centre de detenţie şi le-au vândut treptat către luptătorii lor ca pradă de război.

Într-un articol din ziarul on-line al Statului Islamic se arată ca jihadiştii încearcă să reînvie vechiul obicei al luării de sclavi şi forţarea femeilor de a deveni nevestele luptătorilor victorioşi.

„Trebuie să luaţi aminte că luarea în sclavie a familiilor necredincioşilor şi a femeilor lor drept concubine este un aspect solid al Shariei, pe care nimeni nu trebuie să îl nege sau de care să-şi bată joc, pentru că altfel ar însemna să nege sau să-şi bată joc de versurile Coranului şi de ce a spus Profetul”, se arată în articol, în care se precizează totuşi că mamele nu vor fi separate de copiii lor.

Pentru Amsha, singura bucurie a fost că a reuşit să-şi păstreze fiul în vârstă de 21 de luni.

Islamiştii i-au atacat oraşul la începutul lui august, seara. Mii de oameni au fugit spre muntele Sinjar, din apropiere, dar cei care nu au fost suficient de rapizi au avut parte de o soartă groaznică.

„Când am auzit că se apropie Statul Islamic, am lăsat totul şi am început să fugim”, a povestit femeia.

Ea şi soţul său s-au alăturat unui grup format din zeci de familii, dar au fost ajunşi din urmă de islamişti.

„Bărbaţii au fost separaţi de familiile lor şi au fost nevoiţi să asculte de ordinele atacatorilor. Li s-a spus să se întindă pe jos şi cu faţa la pământ. Soţul şi fratele lui stăteau acolo umăr lângă umăr. Credeau că vor să-i jefuiască, să le fure telefoanele sau ceva de genul ăsta. Dar i-au ucis. I-au împuşcat în cap, unul după altul”, povesteşte Amsha.

După ce a fost martoră morţii soţului ei, Amsha a fost forţată împreună cu alte femei şi fete să intre în mai multe autobuze care le-au dus la Mosul. „Am fost ţinută prizonieră împreună cu alte sute de femei într-o sală întunecată. Unii dintre copiii de acolo nu aveau mai mult de 5 ani”, îşi aminteşte ea.

Însă nu moartea soţului a fost cea care a sfâşiat-o cu adevărat, ci mariajul forţat la care a fost obligată. „Nimeni nu avea voie să părăsească închisoarea până nu era vândută. În fiecare zi, bărbaţii intrau în cameră şi alegeau o fată. La început pe cele mai frumoase şi cele mai tinere”, povesteşte Amsha.

Cumpărătorii erau irakieni, dar şi străini. „Într-o zi, o fetiţă de 10 ani a fost separată de mama ei pentru că un grup de bărbaţi a decis să cumpere fetiţa. Sunt foarte îngrijorată pentru soarta ei, dar şi pentru a altor fete care sunt închise acolo”.

„Când toate fetele tinere au fost vândute, am ştiut că venise şi vremea mea”, îşi aminteşte Amsha. Cel care a cumpărat-o, un bărbat de 50 de ani numit Zaid, a fost foarte dur cu ea. „Când nu mă supuneam lui, mă lovea. Încă puteţi vedea cicatricile de pe spatele meu. M-a umilit până la oase. Am fost forţată să îmi sun mama şi să îi spun că eram căsătorită. O ruşine pentru familia mea”, spune Amsha.

Numărul fetelor şi femeilor care au fost făcute sclave şi forţate să se căsătorească este necunoscut. Dar Humans Rights Watch a cules mărturii ale femeilor care au scăpat şi spune că e vorba de sute de persoane. Principalele centre pentru comerţul cu sclavi sunt cele două oraşe principale aflate sub controlul ISIL: Mosul în Irak şi Raqqa în Siria.

Zeci de femei au scăpat şi se ascund. Amsha e una dintre ele. „Băiatului meu îi era sete şi plângea. Am bătut la uşă, dar nimeni nu a răspuns. Când am deschis uşa, i-am găsit pe paznici dormind. Am fugit cu fiul meu, cât de repede am putut”. Fără să ştie în ce direcţie merge, Amsha a continuat să alerge până a întâlnit un om care şi-a oferit ajutorul.

„Nu eram convinsă, dar ce puteam să fac? Am decis să îmi las soarta în mâinile lui, şi el şi-a ţinut cuvântul”. Bărbatul a reuşit să o scoată din Mosul în acea săptămână, folosind actele fiicei lui. Dar, pentru Amsha, chinul nu s-a încheiat.

„Părinţii mei sunt fericiţi că sunt aici. Eu nu mai am curajul să continui. În acest moment, singurul lucru pe care mi-l doresc e să mor”, mai spune Amsha. (Ziare.com)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.