Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ucenicia la locul de muncă – şansă de calificare pentru şomeri şi avantaje pentru angajatori | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Ucenicia la locul de muncă – şansă de calificare pentru şomeri şi avantaje pentru angajatori
Ucenicia la locul de muncă – şansă de calificare pentru şomeri şi avantaje pentru angajatori

Ucenicia la locul de muncă – şansă de calificare pentru şomeri şi avantaje pentru angajatori

Ucenicia la locul de muncă reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă în baza unui contract de ucenicie, încheiat între angajatori care doresc să îşi asigure forţa de muncă calificată, de calitate, în funcţie de cerinţele proprii şi persoanele cu vârsta de peste 16 ani, interesate de obţinerea unei calificări, care să le permită ocuparea unui loc de muncă şi continuarea învăţării.

Angajatorii care încheie un contract de ucenicie, în condiţiile legii, beneficiază, la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie, de o sumă în cuantum de 1.125 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de şomaj şi din fonduri europene, în limita fondurilor alocate cu această destinaţie.

Avantajele angajatorilor care încheie contracte de ucenicie:

– calificarea personalului, într-o meserie din domeniul de activitate al angajatorului, pentru situaţiile specifice, concrete în procesele de activitate desfăşurate;

– fidelizarea angajaţilor;

– sprijin financiar din bugetul asigurărilor de şomaj pe durata contractului de ucenicie.

Avantajele ucenicilor:

– obţinerea unui loc de muncă în care i se asigură calificare;

– menţinerea locului de muncă şi după obţinerea calificării.

Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe durată determinată, în temeiul căruia o persoană fizică, denumită ucenic, se obligă să se pregătească profesional şi să muncească pentru şi sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator, care se obligă să îi asigure plata salariului şi toate condiţiile necesare formării profesionale.

Încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractului de ucenicie se fac în condiţiile respectării reglementărilor Legii nr. 53/2003.

Durata contractului de ucenicie se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, fără a putea fi mai mică de:

a) 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2;

b) 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3;

c) 36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4.

În contractul de ucenicie se poate prevedea o perioadă de probă care nu va depăşi 30 de zile lucrătoare.

Suma lunară prevăzută se acordă angajatorilor proporţional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, precum şi pentru perioada concediului anual de odihnă al ucenicului, dar nu se acordă în perioada de probă.

Detalii suplimentare se pot obţine de pe site-ul AJOFM Harghita – www.locuridemuncaharghita.ro – la secţiunea anunţuri importante sau la sediul agenţiei din Miercurea Ciuc, persoană de contact doamna Ramona Bârsan.

Director executiv, Tiberiu Pănescu

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.