Despre protecţia datelor personale şi libera lor circulaţie | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 decembrie 2023
Home » Societate » Despre protecţia datelor personale şi libera lor circulaţie
Despre protecţia datelor personale şi libera lor circulaţie

Despre protecţia datelor personale şi libera lor circulaţie

Neaşteptat de multe persoane, directori ai instituţiilor deconcentrate, secretari ai unităţilor administrativ-teritoriale şi responsabilii în domeniu din cadrul instituţiilor publice au participat la sesiunea de instruire în domeniul protecţiei datelor personale, organizată de Instituţia Prefectului – Judeţul Harghita în sala mare de şedinţe a Palatului Administrativ. Lectorul seminarului a fost reprezentantul Oficiului Responsabilului cu Protecţia Datelor Personale din Ministerul Afacerilor Interne, subcomisarul Ionuţ Savu.

 

Tematica abordată a fost aplicarea Regulamentului UE nr. 679/2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a datelor.

Pe marginea materialului prezentat impecabil şi bogat exemplificat de subcomisarul Ionuţ Savu, reprezentantul Oficiului Responsabilului cu Protecţia Datelor Personale din Ministerul Afacerilor Interne, au existat o mulţime de întrebări punctuale, discuţii şi dezbateri.

Pentru că reprezentanţii administraţiilor şi instituţiilor publice s-au edificat şi, în plus, au obligaţia de a aprofunda Regulamentul european, destul de stufos pentru a fi expus aici, ne vom limita la prezentarea aspectelor care îi vizează în mod direct pe cititorii noştri, prezentând cele mai importante drepturi ale persoanelor în contextul prelucrării datelor cu caracter personal.

„Dreptul de acces” îi dă posibilitatea fiecărui cetăţean să întrebe, o singură dată gratuit, de la orice operator – pentru oricare altă cerere similară urmând să achite o taxă mai mult decât modică – dacă îi prelucrează datele cu caracter personal.

Persoanele care constată că datele lor personale sunt greşite, pot solicita, în baza „dreptului la rectificare”, modificarea lor. De pildă, constataţi că cei de la Evidenţa Populaţiei v-au greşit adresa de domiciliu sau seria din actul de identitate; ei bine, invocaţi dreptul la rectificare, pentru îndreptarea erorii.

Dacă prelucrarea datelor cu caracter personal este nelegală, legea vă permite să solicitaţi ştergerea acestora din baza de date a operatorului respectiv, în baza „dreptului de ştergere a datelor”. Sau să presupunem că nu doriţi să prelungiţi contractul pe care l-aţi încheiat cu un operator de telefonie mobilă; ceea ce trebuie să faceţi este să vă exercitaţi dreptul de acces, pentru a afla dacă vă sunt prelucrate datele cu caracter personal, conform contractului şi dacă există un termen de, să zicem, o jumătate de an pentru păstrarea acestora după finalizarea contractului, prevederi legale de vreme ce contractul este semnat de dumneavoastră. Peste 6 luni, mergeţi cu cererea de ştergere a datelor dumneavoastră şi peste puţin timp veţi primi o informare, că acestea au fost şterse din evidenţa lor. Veţi fi scutit, astfel, de sâcâiala telefoanelor cu tot felul de oferte. Subcomisarul Ionuţ Savu ne mai „vinde” un pont: „întrebaţi-i de unde au numărul dumneavoastră de telefon” ori alte date cu caracter personal şi veţi constata că „vorbiţi cu tonul telefonului”.  Pentru că entităţile private au prostul obicei să transfere între ele datele, pentru scopuri de marketing.

„Dreptul la restricţionarea prelucrării” este nou introdus în Regulament şi vă permite să invocaţi un motiv legal prin care trebuie restricţionată prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, astfel încât ele să fie anonimizate, împiedicând accesul oricui la ele.

„Dreptul la portabilitatea datelor” vă permite, în situaţia în care i-aţi dat operatorului datele de identificare în format electronic, să-i solicitaţi transferul lor pe un stick. Acest drept nu se aplică în cazul instituţiilor publice, e lesne de înţeles că nu puteţi merge cu stick-ul la Evidenţa Populaţiei să vi se transfere datele personale, ori infractorul la Poliţie emiţând pretenţia să i se transfere dosarul pe flash drive, să-l studieze. În schimb puteţi uza de acest drept în cazul operatorilor privaţi.

„Dreptul de opoziţie” vă oferă posibilitatea să vă opuneţi de la bun început prelucrării datelor dumneavoastră cu caracter personal. Dar, atenţie, dacă mergeţi la bancă, trebuie să aveţi o bază legală şi motive întemeiate pentru care vă împotriviţi; altminteri, ei se vor opune să vă dea creditul.

DANIELA MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.