Eu aşa cred după discuţia pe care am avut-o cu ec. Kedves Emeric, auditor financiar în Miercurea-Ciuc. Dar cum tot omul e supus greşelilor, din dorinţa de a mă verifica, aştept şi părerea dumneavoastră!
– După cum deja se ştie, începând cu prima zi a anului în curs, prin Legea 227/2015 au fost aduse o serie de modificări şi completări la ceea ce numim taxă pe valoarea adăugată (TVA). Există printre ele şi unele de excepţie?
– Acceptând formularea dumneavoastră, aş spune că da şi iată argumentul: de pildă, aplicarea prevederilor potrivit cărora operaţiunea constând în transferul tuturor activelor sau al unei părţi din acestea nu reprezintă, trebuie să spun, livrare de bunuri în sfera TVA decât dacă primitorul activelor este o persoană impozabilă stabilită în România. Apoi, dacă e să mă refer la întreprinderile mici, care aplică regimul special de scutire şi ulterior se înregistrează în scopuri de TVA, ar trebui să spun că ele vor avea obligaţia regularizării avansurilor încasate sau a facturilor emise înainte de trecerea la regimul de taxare privind aplicarea celui în vigoare la data livrării de bunuri/prestări de servicii, potrivit art. 280, alin. (6) din legea anterior amintită.
– Dacă aţi vrea să evidenţiaţi câteva prevederi noi, asupra cărora dintre ele v-aţi opri?
– Prima ar fi aceea care vizează baza de impozitare a bunurilor de natură alimentară al căror termen a expirat, iar a doua cea care vizează ajustarea bazei de impozitare a TVA în cazul în care contravaloarea serviciilor prestate ori a bunurilor livrate nu se poate încasa ca urmare a confirmării unui plan de reorganizare prin care creanţa creditorului este modificată sau eliminată, conform prevederilor Legii insolvenţei. Ei bine, în primul caz soluţia este stabilită prin norme metodologice (art. 286, alin. (1), lit. c), iar în al doilea de momentul pronunţării hotărârii judecătoreşti, întrucât numai atunci este permisă ajustarea.
– Vă rog să abordaţi succint şi subiectul „Cote de TVA”, pentru că, sunt sigură, prezintă interes…
– Din 1 ianuarie şi până în 31 decembrie 2016 vorbim despre 20% şi din 1 ianuarie 2017 vom vorbi despre 19%. Legat de baza de impozitare, e important de reţinut că 9% se aplică numai pentru unele prestări şi/sau livrări de servicii. Între ele, livrarea de proteze şi accesorii ale acestora, definite prin normele metodologice conform legislaţiei specifice, cu excepţia protezelor dentare scutite de taxă potrivit art. 292, alin. (1), lit. b; livrarea de produse ortopedice; livrarea de medicamente de uz uman şi veterinar; cazarea în cadrul sectorului hotelier sau în alt sector cu funcţii similare; livrarea de alimente, inclusiv băuturi, cu excepţia celor alcoolice – destinate consumului uman şi animal; livrarea de animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor; serviciile de restaurant şi catering, cu excepţia băuturilor alcoolice; livrarea apei potabile şi a apei pentru irigat.
Cât priveşte manualele şcolare, cărţile, ziarele şi revistele, cu excepţia celor destinate exclusiv sau în principal publicităţii, asupra bazei de impozitare se aplică 5 procente şi nu 9 cum a fost anterior. Tot atâtea intră în calcul pentru serviciile privind permiterea accesului în castele, muzee, case memoriale, cinematografe, evenimente sportive, culturale ş.a., precum şi pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenurilor pe care ele sunt construite.
– Ca să ştim despre ce vorbim, spuneţi-mi ce ar trebui să înţelegem prin „locuinţele livrate ca parte a politicii sociale”?
– De exemplu, acele clădiri plus terenul aferent destinate a fi utilizate drept cămine pentru bătrâni şi pensionari, sau cele destinate a fi utilizate drept case de copii ori centre de recuperare/reabilitare pentru minori cu handicap. Desigur, subiectul poate fi extins până la livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 metri pătraţi, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, cu teren cu tot, nu depăşeşte 450.000 lei, fără TVA, achiziţionate de o familie sau o persoană necăsătorită.
– Păstrând „mingea” în terenul pe care ne aflăm, v-aş întreba în ce situaţii putem vorbi despre o cotă redusă de TVA?
– Pe scurt, în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuibile, cu condiţia ca terenul de sub ele să nu depăşească 250 mp; în cazul persoanelor necăsătorite dacă nu au deţinut şi nu deţin în proprietate o altă locuinţă achiziţionată cu cota de 5%; în cazul familiilor, dacă soţia, soţul sau împreună nu deţin şi nu au deţinut în proprietate o locuinţă achiziţionată cu aceeaşi cotă şi, nu în ultimul rând, în cazul atribuirii unor locuinţe cu chirie subvenţionată, către persoane sau familii a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau la o locuinţă închiriată în condiţiile pieţei.
– Cu gândul că despre celelalte subiecte, cum ar fi să zicem taxarea inversă, prevăzută a se introduce până în 31 decembrie 2018 în cazul telefoanelor mobile, tabletelor PC, laptop-urilor etc., vom mai avea timp să discutăm, vă mulţumesc pentru interviul acordat. Mai mult chiar, dacă cititorii noştri se vor arăta interesaţi de subiect şi ne vor adresa întrebări prin care să-şi clarifice o serie de detalii, vă rog să ne sprijiniţi în găsirea celor mai potrivite răspunsuri.
– Sigur că da, cu mare plăcere!
Consemnare de ŞTEFANA DRĂGHICI