Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Transilvania furată: Dezbateri intense pe Valea Mureşului Superior | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Transilvania furată: Dezbateri intense pe Valea Mureşului Superior
Transilvania furată: Dezbateri intense pe Valea Mureşului Superior

Transilvania furată: Dezbateri intense pe Valea Mureşului Superior

La mijlocul lunii decembrie 2015, pe Valea Mureşului Superior au avut loc o serie de dezbateri în localităţile Lunca Bradului şi Deda, în cadrul Forumului „Transilvania furată”. Sâmbătă, 12 decembrie 2015, ora 17:30, la Casa de Cultură din localitatea Lunca Bradului, judeţul Mureş, dezbaterea pe tema acaparării proprietăţilor cetăţenilor în Parcul Natural „Defileul Mureşului Superior” de către mafia ariilor protejate, a avut ca scop găsirea de modalităţi legale de apărare. Au participat jurnalişti din presa scrisă centrală şi locală, posturi de televiziune, istorici importanţi, jurişti de marcă, alături de proprietari de pe Valea Mureşului şi autorităţi locale. De asemenea, au fost prezenţi proprietari din Transilvania, confruntaţi cu situaţii similare, veniţi în sprijinul locuitorilor de pe Valea Mureşului.

Trista poveste a început în anul 2007, odată cu promulgarea Hotărârii Guvernului 1143 din 18 septembrie 2007, prin care s-a înfiinţat aria protejată de interes naţional Parcul Natural „Defileul Mureşului Superior”, ca parte integrantă din Situl Natura 2000 „Călimani-Gurghiu”, înfiinţat tot în anul 2007, printr-o altă Hotărâre de Guvern. Celebra, de acum, Hotărâre 1143, descrie în Anexa 1, secţiunea 1, limita parcului, care porneşte de la limita cu judeţul Harghita, respectiv satul Ciobotani, cuprinde toată Valea Mureşului, de-o parte şi de alta a râului Mureş cu: toate gospodăriile oamenilor, instituţiile publice (primării, şcoli, biserici etc.), fâneţele, păşunile, terenurile agricole ale cetăţenilor, precum şi toate pădurile proprietate particulară, care au fost până la acea dată retrocedate legal adevăraţilor proprietari. Trebuie arătat aici faptul că, referitor la prezenta hotărâre, art. 3, alin. 2 precizează faptul că cine va lua Parcul în administrare, va trebui să stabilească un set minim de măsuri de conservare sau utilizare durabilă a resurselor naturale, în conformitate cu prevederile din studiile de fundamentare ştiinţifică. Cu alte cuvinte, prin acest articol de lege, se sugerează, încă din anul 2007, când nu exista legislaţie care să prevadă acest Parc, care face parte din Situl Natura 2000 „Călimani-Gurghiu”, că va avea o administraţie proprie. Parcă se ştia încă de atunci că va urma Ordinul Ministrului Mediului nr. 55/2010, dat de László Borbély, prin care a făcut cadou 136.000 de hectare de pădure şi terenuri din judeţul Mureş către SC Ocolul Silvic de Regim Gheorgheni SA, în calitate de custode. Trebuie precizat faptul că la Gheorgheni a existat un ocol silvic de stat, care din cauza gravelor probleme pe care le-a avut a fost desfiinţat, iar în locul lui a luat fiinţă acest ocol silvic privat. O altă anomalie este faptul că un ocol silvic din alt judeţ, Harghita, ba mai mult şi privat, administrează o zonă a judeţului Mureş. Oare este posibil aşa ceva?! Uite că este!

După opt ani de existenţă, acest parc din judeţul Mureş, sub tutela SC Ocolul Silvic de Regim Gheorgheni SA, din judeţul Harghita, a început să genereze mari probleme locuitorilor şi administraţiilor locale din comunele Deda, Răstoliţa, Lunca Bradului şi Stânceni, iar din acest an şi tuturor locuitorilor din localităţile de pe Valea Gurghiului, care, probabil tot peste vreo opt ani, vor afla că sunt într-o arie protejată şi totodată vor mai afla şi cine le administrează proprietăţile personale!!! Multe s-ar mai putea spune despre anomaliile acestea, pe care le trăieşte Valea Mureşului Superior, într-o ţară a Uniunii Europene, în Mileniul III. Dureros este că anomaliile au fost puse la cale cu complicitate din partea unor autorităţi române.

Dezbaterea care a avut loc la Lunca Bradului a fost una extrem de consistentă, în care oamenii şi-au spus problemele extrem de grave pe care le întâmpină. Au luat parte: Petru Vultur, primarul comunei Lunca Bradului, Lucreţia Cadar, primarul comunei Deda, Marius Lircă, primarul comunei Răstoliţa. De asemenea, au fost prezenţi: pr. Vasile Burean din Lunca Bradului, pr. Eugen Piti din Stânceni, pr. Ioan Moldovan Lirca din Răstoliţa, ziaristul Vasile Gotea, juristul Ovidiu Solomon, Eugen Zbanca, Nelu Vlasa din Bistra Mureşului, care a fost amendat în mod stupid pentru un eveniment tradiţional, „Măsura oilor”, invocându-se alte aspecte absurde. Au mai participat Lucian Iacob de la Direcţia Silvică Mureş, Mirel Bândilă, şeful Ocolului Silvic Lunca Bradului, au fost prezenţi şi trei reprezentanţi: din satul Nadăş, judeţul Arad, acel sat care este revendicat în întregime de o singură familie, Nicolae Rad, Iovu Biriş, Petrişor Rad. Au fost de faţă oameni din satul Dacia, judeţul Braşov, oameni din localitatea Valea Mare, judeţul Covasna, care se confruntă cu probleme similare. Au mai fost prezenţi şi alţi proprietari de pe Valea Mureşului Superior, cu toţii spunându-şi problemele cu care se confruntă. Trebuie să ne referim aici şi la participarea jurnalistului Marcel Bărbătei, iniţiatorul Forumului „Transilvania furată”, care a vorbit despre toate anomaliile care se întâmplă în România în ultimii 25 de ani, despre modul cum oamenii se luptă cu un sistem, prezentând diferite cazuri în care oamenii sunt înşelaţi. De asemenea, a fost prezent şi prof. univ. dr. Radu Baltasiu, din Bucureşti, o personalitate marcantă, care, în expunerea domniei sale, a vorbit despre aceste comunităţi care suferă.

În ziua de duminică, 13 decembrie 2015, de la ora 13:00, a avut loc aceeaşi dezbatere şi la Casa de Cultură din comuna Deda, gazdă fiind Lucreţia Cadar, primarul comunei, unde, în mare parte, toţi cei care au prezentat expuneri la Lunca Bradului au avut intervenţii extrem de consistente şi aici, la Deda. Ba mai mult, au participat şi alţi oameni, scriitorul şi publicistul prof. Ilie Şandru, col. Ioan Judea, prof. univ. dr. Adrian Şimon, Gheorghe Cosmuţa (din Baia Mare), preşedintele Asociaţiei Proprietarilor de Terenuri din Ardeal, Constantin Burlacu din localitatea Valea Mare, judeţul Covasna, o delegaţie din Bistriţa Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud, în frunte cu preotul Ioan Platon, care a vorbit despre abuzurile care se săvârşesc în judeţul Bistriţa-Năsăud şi alţi oameni, fiecare cu problema lui. Şi la Deda au fost susţinute multe expuneri extrem de interesante şi de documentate.

Este de semnalat prezenţa, alături de cetăţenii care întâmpină dificultăţi, a autorităţilor locale, primarii menţionaţi mai sus, dar şi preoţii din aceste comunităţi, care pe lângă datoria de slujire pastorală, o au şi pe aceea de implicare în viaţa socială a păstoriţilor lor. Să dea Bunul Dumnezeu să se rezolve această problemă a Văii Mureşului Superior, să se intre într-o stare de normalitate, să înceteze abuzurile, falsurile de pe urma cărora au de suferit oameni simpli şi cinstiţi ai acestei ţări atât de greu încercate, în trecut, şi, iată, şi în prezent.

Florin Bengean (Cuvântul liber, Tg. Mureş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.