Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Tulgheş: „Drapelul ne defineşte pe noi ca neam şi ţară…” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Tulgheş: „Drapelul ne defineşte pe noi ca neam şi ţară…”
Tulgheş: „Drapelul ne defineşte pe noi ca neam şi ţară…”

Tulgheş: „Drapelul ne defineşte pe noi ca neam şi ţară…”

În acest An Centenar 2018, în centrul comunei Tulgheş au avut loc manifestări militare şi religioase de largă rezonanţă patriotică, în prezenţa prefectului judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a reprezentanţilor instituţiilor deconcentrate din judeţul Harghita, a primarilor din comunele Bilbor, Gălăuţaş şi Voşlăbeni, a viceprimarului municipiului Topliţa, a structurilor militare din judeţul Harghita, a altor invitaţi şi a numeroşilor localnici, cu ocazia Zilei Drapelului Naţional.

Primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu, a vorbit despre însemnătatea Drapelului Naţional, mai ales în Anul Centenar al Marii Uniri, afirmând printre altele că: „Avem obligaţia morală, prin tot ceea ce facem, să educăm generaţiile viitoare în spiritul respectului faţă de simbolurile naţionale”. Din cuvântul primarului comunei Tulgheş, nu pot să nu consemnez un paragraf foarte important: „Sunt extrem de mândru să constat că cei mai tineri cetăţeni ai Tulgheşului iubesc şi poartă tricolorul, cu mândrie, ori de câte ori au ocazia”.

Şi aşa este. Numeroşi tulgheşeni, de toate vârstele, dar mai ales copii şi tineri, îmbrăcaţi în tradiţionalele costume populare, s-au prezentat la manifestare nu numai cu tricolorul românesc în piept, ci şi în mâini, fluturându-l cu mare bucurie şi satisfacţie.

În cuvântul său, prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a arătat însemnătatea Drapelului Naţional de-a lungul istoriei poporului român, precizând faptul că: „Drapelul ne defineşte pe noi ca neam şi ţară… este cartea de identitate a poporului român. Strânge în culorile sale sângele strămoşilor, a soarelui hrănitor şi aerul libertăţii… Strânge întreaga noastră istorie, cu momente tragice, dar şi cu cele mai luminoase sărbători”.

Prefectul judeţului, în cuvântul său, a amintit că simbolul Drapelului Naţional, chiar dacă şi-a pierdut din putere, datorită neajunsurilor fiecărei zile, suntem însă datori să ne iubim ţara şi să transmitem noilor generaţii ceea ce înseamnă locul în care s-au născut părinţii şi „locul în care li se vor naşte copiii!”.

S-a adus cel mai mare drapel din judeţul Harghita arborat prima dată acum patru ani. După sfinţirea acestuia de către preotul protopop Dumitru Apostol şi un sobor de preoţi, drapelul a fost salutat şi sărutat de oficialităţile prezente, după care s-a înălţat pe catarg în sunetul Imnului Naţional al României interpretat de muzica militară şi corul ostăşesc.

Garda de Onoare a fost alcătuită din militari ai Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc şi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita. Ceremonia sărbătoririi Drapelului Naţional de la Tulgheş s-a încheiat cu tricolore focuri de artificii şi un spectacol artistic susţinut de formaţiile artistice ale Căminului cultural din Tulgheş, coordonate de Lăcrămioara Pop şi un recital al cunoscutei soliste de muzică populară Cora Munteanca.

VASILE GOTEA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.