Ziua Tricolorului, sărbătorită la Subcetate printr-o manifestare culturală amplă | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 iulie 2024
Home » Societate » Ziua Tricolorului, sărbătorită la Subcetate printr-o manifestare culturală amplă
Ziua Tricolorului, sărbătorită la Subcetate printr-o manifestare culturală amplă

Ziua Tricolorului, sărbătorită la Subcetate printr-o manifestare culturală amplă

Drapelul Naţional a fost sărbătorit cu bucurie şi mândrie duminică, 24 iunie, în centrul localităţii Subcetate. Asociaţia Centrul Cultural Ardealul alături de Instituţia Prefectului – judeţul Harghita, de consiliul judeţean şi de Primăria comunei Subcetate au organizat o amplă manifestare culturală cu acest prilej. În demersul lor au fost sprijiniţi de parteneri precum Liceul Miron Cristea din Subcetate, Şcoala Gimnazială Miron Cristea Topliţa, Asociaţia Culturală Dobreanu Subcetate, Asociaţia CRDD Orizont 2050 Topliţa şi Muzeul Oltului şi Mureşului Superior Miercurea Ciuc.

Programul a început cu parada militară şi cu defilarea Gărzii de Onoare a Brigăzii 61 Vânători de Munte, urmată de sfinţirea şi arborarea drapelului în centrul localităţii. Au adresat câteva cuvinte audienţei Ion Rizea, primarul comunei Subcetate şi Jean-Adrian Andrei, prefectul judeţului Harghita. A urmat un bogat spectacol cultural dedicat evenimentului.

După momentul artistic s-a desfăşurat Simpozionul Ideal, Speranţă, Jertfe şi Împlinire, moderat de poetul Ionel Simota. În deschidere, prefectul Jean-Adrian Andrei a înmânat diplome şi plachete de onoare unor descendenţi ai participanţilor din comuna Subcetate la Marea Unire. Acesta este un gest minim de recunoaştere. Trebuie să ne cunoaştem adevărata valoare şi adevăratele valori ale comunităţii din care facem parte, spunea prefectul judeţului Harghita, iar primarul Ion Rizea afirma că puţine comunităţi din judeţul nostru se pot mândri cu atâţia oameni de valoare precum comuna Subcetate. Poetul Ionel Simota spunea că putem considera ziua de 24 iunie 2018 o zi istorică pentru Subcetate şi că puţine localităţi din judeţ se pot mândri cu un eveniment de o asemenea anvergură în anul Centenarului. Toate activităţile din acest an se adresează tinerilor. Noi am considerat această activitate o necesitate, mărturisea Doru-Viorel Ciubîcă, preşedintele Asociaţiei Centrul Cultural Ardealul, care mai spunea că lucrează împreună cu echipa de proiect la o broşură în care îşi propun să cuprindă toţi participanţii la Marea Unire, originari din Subcetate – şi pe descendenţii lor.

Prima expunere din cadrul simpozionului, cu titlul Ideal, Speranţă, Jertfe şi Împlinire, a fost susţinută de prof. Doina-Ana Dobrean, care a vorbit despre participanţii din Subcetate la Primul Război Mondial şi la Marea Unire. Unirea nu s-a înfăptuit într-o zi, ci s-a pregătit în timp, 1 Decembrie 1918 fiind apogeul acestei uniri săvârşite de-a lungul secolelor. La Unire au contribuit mulţi intelectuali şi cărturari, afirma prof. Doina-Ana Dobrean. A urmat o prezentare despre rolul regalităţii în înfăptuirea Marii Uniri. Prof. Floarea Nistea a vorbit despre regele tuturor românilor în lucrarea Regele Ferdinand – omul din spatele Marii Uniri, punând accent pe parcursul politic, personalitatea şi faptele regelui care a făcut România să prospere. Prof. Dr. Dorel Marc, istoric şi etnolog, a susţinut o prezentare despre memoriile lui Dumitru Antal şi despre manifestul scris de acesta pentru tineret, pe când avea doar 24 de ani. Şi, nu în ultimul rând, prof. Anda Ianoşi a vorbit publicului despre personalitatea şi faptele mitropolitului Ioan Sălăjan. La final a avut loc şi o prezentare de carte. Poetul Ionel Simota a vorbit despre cel mai recent volum al seriei La obârşie, la izvor… Convorbiri la Subcetate, volumul 5, semnat de profesorii Doina şi Vasile Dobrean.

Text şi foto: Cosmina M. OLTEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.