Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Tu câtă grijă ai de siguranța ta? E timpul să revizuiești câteva aspecte | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Tu câtă grijă ai de siguranța ta? E timpul să revizuiești câteva aspecte
Tu câtă grijă ai de siguranța ta? E timpul să revizuiești câteva aspecte

Tu câtă grijă ai de siguranța ta? E timpul să revizuiești câteva aspecte

(Articol publicitar)

Tu cât preț pui pe siguranța ta? Ești genul care ia întotdeauna măsuri de prevenție sau cel care amână și ignoră anumite probleme? Dacă faci parte din a doua categorie, ar fi bine să încerci să acorzi mai multă atenție stării mașinii tale pentru a nu pune în pericol viața ta sau a altor persoane.

Iată câteva aspecte pe care să le analizezi frecvent pentru a te asigura că ești în siguranță la volan

1. Folosește anvelope de calitate, potrivite anotimpului 

Echiparea mașinii cu anvelope de calitate este printre cele mai importante măsuri de siguranță pe care le poți lua. Unii șoferi cumpără second-hand pentru a salva niște bani, însă de cele mai multe ori, nu este neapărat cea mai sigură alegere. Recomandarea este ca anvelopele să fie noi, din materiale calitative și cu un raport calitate-preț ideal. Dacă ai timp,  comanda de aici chiar acum. Încearcă să te gândești mai mult la siguranță decât la preț și, dacă poți, evită și cauciucurile reșapate. În cazul în care ești nevoit să achiziționezi anvelope second hand, asigură-te că acestea aparțin unei mărci recunoscute și că sunt de calitate. Analizează-le atent și caută să vezi dacă au existat reparații anterioare. În mod normal, aceste reparații nu reprezintă un pericol, însă unele pot doar să ascundă probleme mult mai mari. 

De asemenea, este esențial să îți echipezi mașina corespunzător –  cauciucurile de vară și de iarnă au compoziții și funcții distincte. Ele se comportă complet diferit la aceleași temperaturi.

2. Acordă foarte multă atenție sistemului de frânare 

Cu frânele nu este de glumă!  Plăcuțele, saboții de frână și discurile trebuie verificate frecvent și schimbate de câte ori este nevoie. Este nevoie de atenție specială la următoarele lucruri: reducerea grosimii materialului de fricțiune de pe plăcuțe, aprinderea martorului de frâne în bord, discuri cu bătaie axială (întâlnirea vibrațiilor la volan în timpul frânării) și apariția unor șanțuri pe suprafața de contact a discurilor. Un sistem bun de frânare este esențial pentru siguranța ta.

Fii atent la sunete neobișnuite, la rugină, la urme de fisură. În momentul în care simți că mașina nu mai frânează cu aceeași ușurință, mergi la verificare. E important să nu neglijezi acest aspect pentru că poți evita accidente periculoase.

3. Trebuie să ai un sistem de iluminare foarte bine pus la punct

Există mulți șoferi, mai ales începători, care nu acordă atât de multă importanță calității sistemului de iluminare, însă acest lucru este o greșeală. Sistemul de iluminare cuprinde farurile de fază lungă și scurtă, proiectoarele pentru ceață de față și spate, stopurile, becurile din interior. Nivelul de vizibilitate al unui bec se micșorează cu timpul și poate fi insesizabil până nu acesta se arde. Pentru o iluminare uniformă, becurile se înlocuiesc în tandem. Nu te lăsa distras și nu amâna nimic legat de lumini pentru că ele te pot salva în foarte multe situații. 

Așadar, nu uita! Siguranța este pe primul loc. Ai grijă de tine și bucură-te liniștit de mașină și de călătorii.

Sursă foto: Shutterstock

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.