Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Tribunalul Harghita explică cum s-a ajuns la prescrierea faptelor traficanţilor de copii | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Tribunalul Harghita explică cum s-a ajuns la prescrierea faptelor traficanţilor de copii
Tribunalul Harghita explică cum s-a ajuns la prescrierea faptelor traficanţilor de copii

Tribunalul Harghita explică cum s-a ajuns la prescrierea faptelor traficanţilor de copii

DIICOT a făcut apel la decizia de achitare a inculpaţilor din dosarul Ţăndărei

Într-un comunicat de presă transmis miercuri, conducerea Tribunalului Harghita precizează, referitor la „dosarul Ţăndărei”, că acesta a fost trimis de trei ori înapoi la parchet pentru refacerea urmăririi penale, iar durata soluţionării în prima instanţă, începând din 2013, a fost determinată de dificultăţile în îndeplinirea procedurilor de citare în cauză, numărul părţilor şi participanţilor depăşind 200 de persoane, precum şi de necesitatea respectării dreptului la un proces echitabil.

„Ca urmare a întocmirii unui nou rechizitoriu, dosarul a fost reînregistrat la Tribunalul Harghita, fiind astfel din nou învestită instanţa cu judecarea acestuia în anul 2013. Durata procedurilor în faţa primei instanţe, după sesizarea din anul 2013, a fost determinată şi de dificultăţile repetate în îndeplinirea procedurilor de citare în cauză, numărul părţilor şi participanţilor depăşind 200 de persoane, precum şi de necesitatea respectării elementelor dreptului la un proces echitabil, invocate pe parcursul procesului. Toate aceste aspecte au generat dificultăţi legate nu doar de audierea celor chemaţi, ci şi de citarea şi asigurarea dreptului la apărare, conform dispoziţiilor legale care se impuneau a fi respectate, distinct de aspectul social şi impactul mediatic al cauzei”, se arată în comunicat.

Judecătorii precizează şi faptul că Inspecţia judiciară a efectuat mai multe verificări privind derularea procesului, nefiind constatate abateri care să justifice formularea unei acţiuni disciplinare.

„Este necesar să menţionăm şi faptul că, în perioada în care dosarul s-a aflat pe rolul instanţei, Tribunalul Harghita s-a confruntat cu o insuficienţă vădită a numărului de judecători, dublată de fluctuaţia acestora, situaţie care nu a putut fi înlăturată, în pofida demersurilor concrete şi repetate ale conducerii tribunalului şi curţii de apel”, mai arată preşedintele Tribunalului Harghita, Mitrea Ibolya.

Tot miercuri, la bilanţul pe 2018, procurorul-şef al DIICOT, Felix Bănilă, a declarat că instituţia a făcut apel la decizia de achitare a inculpaţilor din dosarul Ţăndărei dispusă de Tribunalul Harghita.

„Ceea ce vă pot comunica este faptul că noi, DIICOT, am declarat apel în raport de toţi inculpaţii faţă de care s-au dispus soluţii în dosarul Tribunalului Harghita. Şi în raport de inculpaţii achitaţi, şi în raport de inculpaţii faţă de care s-a dispus încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripţiei”, a declarat şeful DIICOT.

Cazul a făcut mare vâlvă în 2010, când peste 160 de copii de etnie romă duşi la cerşit în Marea Britanie au fost identificaţi de autorităţile judiciare române şi britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigaţii pentru capturarea traficanţilor, această acţiune derulându-se la Ţăndărei, în Ialomiţa. În cadrul operaţiunii, numită „Europa”, au fost efectuate zeci de percheziţii domiciliare, la care au participat şi ofiţeri din cadrul Metropolitan Police şi specialişti Europol. Potrivit anchetatorilor, membrii grupării infracţionale organizate recrutau minori de etnie romă, pe care îi treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde îi exploatau, obligându-i să cerşească sau să comită infracţiuni stradale.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.