Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În ultimele luni au fost controlate aproximativ 70% din unităţile de cazare şi restauranteTrei unităţi au fost închise temporar de pompierii harghiteni ca urmare a unor deficienţe grave identificate în ceea ce priveşte securitatea la incendiu | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 28 aprilie 2024
Home » Societate »
În ultimele luni au fost controlate aproximativ 70% din unităţile de cazare şi restaurante
Trei unităţi au fost închise temporar de pompierii harghiteni ca urmare a unor deficienţe grave identificate în ceea ce priveşte securitatea la incendiu
<h5><i>În ultimele luni au fost controlate aproximativ 70% din unităţile de cazare şi restaurante</i></h5>Trei unităţi au fost închise temporar de pompierii harghiteni ca urmare a unor deficienţe grave identificate în ceea ce priveşte securitatea la incendiu

În ultimele luni au fost controlate aproximativ 70% din unităţile de cazare şi restaurante
Trei unităţi au fost închise temporar de pompierii harghiteni ca urmare a unor deficienţe grave identificate în ceea ce priveşte securitatea la incendiu

  • Şeful Inspecţiei de Prevenire la ISU Harghita: Nu există un control din care inspectorul nostru să spună nu am avut ce să constatăm

După tragediile de anul trecut, prima de la Crevedia (unde a explodat o instalaţie GPL) şi cea de a doua de la Ferma Dacilor (unde 8 persoane au murit în urma unui incendiu produs la o unitate de cazare), în întreaga ţară au fost derulate campanii de verificare în cele două domenii. Campania care are în vedere controalele la operatorii din turism este una recentă, căpătând o amploare mare abia din decembrie, după incidentul amintit anterior. Cu toate acestea se pot trage câteva concluzii la nivelul judeţului.

Col. Monoranu Vasile Radu, şeful Inspecţiei de Prevenire la ISU „Oltul” al judeţului Harghita, preciza că în judeţ sunt aproximativ 600 de unităţi de cazare şi alimentaţie publică, dintre acestea fiind controlate aproximativ 70%. În urma controalelor au fost constatate atât deficienţe de natură organizatorică – mai exact a modului în care era organizată activitatea de apărare împotriva incendiilor sau pentru că existau persoane angajate recent în cadrul unor operatori şi care nu ştiau ce atribuţii au în materie de prevenire a situaţiilor de urgenţă – cât şi deficienţe de natură tehnică – lipsa întreţinerii sau asigurării mentenanţei instalaţiilor de alimentare cu energie electrică sau a instalaţiilor de încălzire.

Deficienţele nu au trecut fără urmări, fiind aplicate amenzi. Şi încă multe pentru că, arăta col. Monoranu Vasile Radu, anii trecuţi au fost aplicate gradual avertismente. Oamenii au crezut că merge şi aşa, doar că în acest an deja angajaţii ISU „Oltul” Harghita au început să aplice amenzi pe zona de avizare-autorizare.

Pe lângă amenzi şi avertismente au fost şi sancţiuni contravenţionale complementare cu oprirea activităţii. Au fost trei astfel de cazuri.

În noaptea de Revelion a fost oprită activitatea la o sală de evenimente a unui operator din Miercurea-Ciuc care nu era dotată cu instalaţie de detecţie, semnalizare şi alarmare la incendiu.

Un al doilea obiectiv a fost un complex din comuna Cârţa, alcătuit dintr-o pensiune şi o sală de evenimente. Şi în acest caz motivul aplicării sancţiunii complementare a fost lipsa instalaţiei de detecţie şi alarmare la incendiu.

La sfârşitul lunii ianuarie a fost aplicată aceeaşi măsură, de oprire a activităţii, la o pensiune turistică din Lupeni.

Şeful Inspecţiei de Prevenire la ISU „Oltul” al judeţului Harghita arăta că aceste trei cazuri se înscriu în categoria deficienţe grave, însă la aproximativ 90% dintre unităţile controlate au fost găsite probleme. „Nu există un control – chiar în cazul unei pensiuni cu două camere – din care inspectorul nostru să iasă cu o foaie albă şi să spună nu am avut ce să constatăm. Unde există o construcţie care adăposteşte persoane, riscurile există şi scopul nostru este să le păstrăm într-un domeniu acceptabil. Asta înseamnă să avem căi de evacuare libere şi bine dimensionate, să avem instalaţii de protecţie care să poată fi utilizate în caz de incendiu, construcţia să fie proiectată şi construită cu o structură care să reziste la incendiu măcar pentru o durată de timp care se situează de la 30 de minute în sus, timp în care utilizatorii să aibă şansa să se autoevacueze. Acestea sunt deficienţe pe care le întâlnim la orice pensiune”.

„Nu urmărim pe nimeni şi nu vrem să deranjăm pe nimeni, dar trebuie să discutăm cu fiecare în parte şi să avem o imagine foarte clară, la nivel de judeţ, a stadiului în care aceste construcţii corespund cerinţelor de securitate la incendiu. Şi ne referim aici la avizare-autorizare, dacă sunt avizate/autorizate şi dacă, între timp, de la ultimele controale pe care le-am avut, nu au suferit modificări, adică extinderi, schimbări de destinaţie, modernizări care să comporte o diminuare a siguranţei pentru utilizatori, în ceea ce priveşte riscul la incendiu”, arăta şeful Inspecţiei de Prevenire la ISU „Oltul” al judeţului Harghita.

80 de construcţii fără autorizaţii de securitate la incendiu

Col. Monoranu Vasile Radu preciza că în judeţ sunt aproximativ 80 de construcţii din domeniul turismului şi alimentaţiei publice care nu deţin autorizaţii de securitate la incendiu. Dar acest număr nu coincide şi cu cel al operatorilor, pentru că pot fi două sau trei construcţii la acelaşi operator.

„Ne întreabă oamenii dacă o construcţie autorizată, obligatoriu, niciodată nu va avea un incendiu. Nu este aşa, o construcţie autorizată poate să fie afectată de un incendiu. Cert este că o construcţie autorizată din punct de vedere al securităţii la incendiu ne dă şansa să ne salvăm, să rezistăm mai uşor unui eveniment de acest gen şi suntem convinşi că pierderile de vieţi şi bunuri materiale sunt mai mici sau poate chiar deloc. Pentru că dacă e autorizată construcţia, avem instalaţii, avem instruire, avem un sistem de organizare a activităţii de apărare împotriva incendiilor viabil. Drept urmare, calea legală şi normală este să vină să obţină autorizaţie de securitate la incendiu”, arăta şeful Inspecţiei de Prevenire la ISU „Oltul” al judeţului Harghita.

Din fericire, în judeţ, în ultimul an nu au fost incidente ieşite din comun. S-au înregistrat doar două incendii, ambele fără victime şi chiar fără pagube materiale. În cazul unuia dintre acestea – în Borsec – a fost vorba de exploatarea unei instalaţii în bucătărie în condiţii neconforme cu reglementările tehnice; practic un aparat s-a supraîncălzit, iar oamenii s-au speriat şi au sunat la 112. În alt caz – la Topliţa – a fost afectat un coş de fum de la o pensiune.

Mesaj către cei care activează în domeniu

Rugat să transmită un mesaj către cei care deţin o unitate de cazare sau de alimentaţie publică, col. Monoranu Vasile Radu spunea că „trebuie să fim responsabili în ceea ce priveşte furnizarea serviciilor în domeniul turismului şi alimentaţiei publice şi trebuie să ne gândim întotdeauna că şi dacă avem o persoană sau două cazate sau 200 responsabilitatea este aceeaşi.

Mai există un risc despre care ştiu foarte bine operatorii din turism, dar poate că l-au neglijat în ultimul timp: persoanele care vin şi solicită servicii cu bună credinţă unui operator din turism şi alimentaţie publică nu sunt şi nu au un nivel de educaţie la fel. Există riscul să aibă de-a face cu persoane care nu au un minim de bun simţ în ceea ce priveşte respectarea normelor de securitate la incendiu şi, din acest motiv, trebuie supravegheate foarte bine persoanele care utilizează aceste construcţii, instruite înainte şi, fără să prejudicieze cu nimic calitatea serviciului pe care îl furnizează, trebuie să fie foarte clari şi foarte tranşanţi în ceea ce priveşte respectarea regulilor pentru că există tentaţia de a lucra cu foc deschis, de a fuma în încăperi, de a face petreceri până la primele ore ale dimineţii şi să se neglijeze partea de utilizare a instalaţiilor, de încălzire şi aşa mai departe.

Noi mergem pe ideea că niciun sistem de încălzire nu trebuie să funcţioneze doar pe încredere – clienţii ştiu ce au de făcut pentru că sunt oameni maturi – ci trebuie întotdeauna supravegheat. Iar în caz că se întâmplă un eveniment, clienţii trebuie să ştie pe cine să apeleze, în funcţie de ce eveniment se întâmplă şi cum să se protejeze până când forţele de intervenţie ajung la faţa locului.

Pe de altă parte, înainte de a se întâmpla ceva, şi sperăm să nu se întâmple, i-am invitat şi îi invităm pe toţi operatorii din turism la Inspectorat, la Serviciul Avizare-Autorizare pentru ca cei care nu deţin autorizaţii de securitate la incendiu să le solicite. Este o metodologie care nu este complicată, iar orice proiect de modernizare/extindere şi schimbare a destinaţiei trebuie să fie verificat, avizat de către specialişti în proiectare, în primul rând, şi de către noi, în ultimă fază, pentru a emite un aviz astfel încât să ştim sigur că acele lucrări care urmează a fi executate sunt în concordanţă cu reglementările tehnice în vigoare”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.