Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Transilvănenii şi bănăţenii sunt cei mai politicoşi la restaurant | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Transilvănenii şi bănăţenii sunt cei mai politicoşi la restaurant
Transilvănenii şi bănăţenii sunt cei mai politicoşi la restaurant

Transilvănenii şi bănăţenii sunt cei mai politicoşi la restaurant

Codul bunelor maniere prezintă ansamblul regulilor despre cum ar trebui să te comporţi în societate. Acesta cuprinde şi aspecte legate de ieşitul la restaurant, influenţate desigur de obiceiurile fiecărei comunităţi, dar şi de vremuri.

Comportamentul personalului HoReCa este adesea adus în discuţie şi criticat sau lăudat, însă conduita oaspeţilor este deseori trecută cu vederea. Bookingham şi-a propus să evalueze manierele românilor la restaurant, printr-un chestionar în care respondenţii au descris comportamentul celor din jur (pentru a evita rezultatele subiective).

Datele obţinute au fost analizate şi în funcţie de regiunea de provenienţă. Au fost luate în calcul şi regulile de bază, dar şi chestiunile moderne, care ţin de folosirea telefonului când eşti la masă, fumarea ţigărilor electronice, sau localurile pet-friendly şi kid-friendly.

Transilvania e cea mai manierată regiune din ţară. Dobrogea se află la polul opus

Topul reflectă comportamentul românilor în ceea ce priveşte bunele maniere la restaurant, în general: cât e permis să întârzii, să nu vorbeşti cu gura plină, să ţii uşa deschisă pentru alte persoane, sau cum ar trebui să te comporţi cu personalul.

Conform datelor, Transilvania se situează pe primul loc în topul bunelor maniere la restaurant, 52% dintre respondenţii din această regiune îi descriu pe cei care iau masa în oraş ca fiind manieraţi sau foarte manieraţi. Aceasta e urmată de Banat (50%) şi Crişana (45%), ultimele locuri fiind ocupate de Dobrogea, Maramureş, şi Bucovina.

În Maramureş şi Bucovina, se vorbeşte tare şi cu gura plină

Unul dintre cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poţi face la masă e să vorbeşti cu gura plină. Desigur, asta e considerat lipsit de respect indiferent de locul în care te afli – acasă ori într-un spaţiu public – dar cu atât mai mult la restaurant, unde există şi alte persoane care ar putea fi deranjate de comportamentul tău. Datele arată că maramureşenii (67%) şi bucovinenii (67%) întâlnesc cel mai frecvent persoane care vorbesc cu gura plină la restaurant.

Un alt aspect analizat a fost tonul şi nivelul de zgomot provocat de români când ies în oraş. Conform codului bunelor maniere la restaurant, a vorbi tare nu e politicos. La fel ca în cazul vorbitului cu gura plină, şi aici se remarcă negativ Maramureş (100%) şi Bucovina (100%). Bănăţenii se află, în schimb, la polul opus. Datele arată că în Banat se remarcă cel mai puţin astfel de comportamente, fapt care îi susţine locul 2 în topul celor mai politicoase zone din ţară.

Punctualitatea e un alt lucru discutabil în codul bunelor maniere la restaurant. Unele persoane consideră esenţial să ajungi la timp, altele preferă să ajungă înainte de ora stabilită, pe când alţii iau în calcul sfertul academic.

Rezultatele arată că majoritatea românilor (58,5%) sunt punctuali, ba chiar 32% ajung mai repede, şi numai 9,5% întârzie în jur de 15 minute. Uitându-ne strict pe regiuni, Dobrogea se remarcă drept cea mai nepunctuală regiune din ţară, unde 33% dintre respondenţi obişnuiesc să întârzie.

Întrebaţi dacă ţin uşa deschisă pentru alte persoane la intrarea în restaurant, 92,5% dintre români afirmă că fac asta. Analizând datele pe regiuni, se remarcă în mod negativ Maramureşul, unde numai 33% dintre ei ţin uşa deschisă pentru altcineva.

Bucovinenii sunt cei mai nerespectuoşi cu ospătarii

În urma pandemiei, românii au observat schimbări negative în comportamentul angajaţilor din mediul HoReCa. Totuşi, discuţiile cu ospătarii arată faptul că nici clienţii nu sunt cei mai politicoşi cu personalul localurilor pe care le frecventează.

Pe lângă faptul că sunt gălăgioşi şi vorbesc cu gura plină la masă, datele arată că bucovinenii sunt şi cei mai nepoliticoşi cu ospătarii, chelnerii sau ceilalţi membri din personal. Banatul, una dintre cele mai manierate regiuni din ţară, se remarcă pozitiv şi în ceea ce priveşte atitudinea faţă de angajaţii restaurantelor.

Ce îi deranjează pe români când ies la restaurant?

Localurile pet-friendly sau kid-friendly sunt tot mai des întâlnite. Restaurantele s-au adaptat cerinţelor publicului, oferind locuri de joacă pentru copii şi snack-uri pentru animalele de companie. Întrebaţi dacă sunt deranjaţi de localurile pet-friendly, datele arată că 37% dintre români le evită.

Iar când vine vorba de copii în restaurante, 29% dintre români se declară deranjaţi, iar dintre aceştia, 9% evită localurile kid-friendly. În luna iulie, s-a stârnit o adevărată polemică pe această temă. Totul a început cu o postare pe Facebook, prin care localul bucureştean J’ai Bistrot îşi ruga clienţii să-şi supravegheze copiii pe parcursul vizitei la restaurant. Comentariile apărute ulterior au arătat faptul că există două tabere: cei care nu au nicio problemă cu cei mici în localuri, indiferent de comportament, şi cei care sunt deranjaţi şi aleg să nu mai treacă pragul restaurantelor kid-friendly.

Cât de deranjaţi sunt românii de fumul ţigărilor electronice? Datele arată că lucrurile sunt destul de echilibrate, doar 1 din 3 români se declară foarte deranjaţi de acest obicei.

Un alt lucru considerat nepoliticos e dacă cineva de la masă stă pe telefon. În proporţie de 49% românii văd asta ca o lipsă de respect şi, drept urmare, nici ei n-o fac, decât dacă au o urgenţă. Totuşi, îl mai folosesc şi pentru a face poze dish-ului (55%), mai ales dacă acesta arată foarte bine şi mai sunt şi într-un local instagramabil.

31% dintre români ciocnesc paharele la restaurant. Tradiţie sau lipsă de bun-simţ?

Codul bunelor maniere la restaurant cuprinde reguli evidente, asumate de majoritatea oamenilor ca fiind de bun-simţ, dar şi aspecte mai puţin cunoscute, care pot părea exagerate sau nepotrivite pentru o comunitate anume. De exemplu, codul bunelor maniere spune că e lipsit de respect să ciocneşti paharele la masă. Teoretic, paharele se ridică şi se închină doar la nivelul ochilor, fără a se atinge. Această regulă nu poate fi aplicată şi în cazul românilor, care – dimpotrivă – percep ciocnitul drept un gest festiv.

Cât de des încalcă românii regulile impuse de codul bunelor maniere, în necunoştinţă de cauză?

Ciocnesc paharele cu ceilalți: 70%.

Spun când merg la toaletă: 46%.

Mușcă din pâine: 35%.

Își sprijină coatele pe masă: 26%.

Suflă în mâncare: 17%.

Taie toată mâncarea din prima: 17%.

Sorb din supă/băutură: 9%.

Metodologie

În materialul de faţă, echipa Bookingham, şi-a propus să afle cât de manieraţi sunt românii, când merg la restaurant. Pe baza unui chestionar la care au răspuns peste 200 de persoane, datele obţinute au fost analizate în raport cu regiunea fiecărui participant la studiu.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.