Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Topliţa: O parte importantă a bugetului pe 2017 este direcţionată către sănătate şi învăţământ | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Topliţa: O parte importantă a bugetului pe 2017 este direcţionată către sănătate şi învăţământ
Topliţa: O parte importantă a bugetului pe 2017 este direcţionată către sănătate şi învăţământ

Topliţa: O parte importantă a bugetului pe 2017 este direcţionată către sănătate şi învăţământ

În acest an se doreşte accesarea unui proiect de reabilitare electrică şi termică a spitalului, dar şi repunerea pe roţi a două programe de amploare din învăţământ: campusul de la „O.C. Tăslăuanu” şi investiţia de la „Kemény János”

Probabil cea mai importantă şedinţă din acest an a Consiliului local Topliţa a avut loc miercuri, în cadrul acesteia fiind aprobat bugetul oraşului. În 2017, bugetul consolidat al municipiului (aici intrând şi sumele repartizate prin intermediul diferitelor instituţii unor entităţi) se ridică la 95 de milioane de lei. Din această sumă, aproximativ 45 de milioane de lei reprezintă bugetul consiliului local, o parte semnificativă din el urmând a fi direcţionată către sănătatea şi învăţământul topliţean.

Un proiect ce ar putea rezolva majoritatea problemelor spitalului

Imediat după terminarea şedinţei de consiliu local, am stat de vorbă cu primarul municipiului, Stelu Platon, acesta vorbind despre principalele obiective din cele două sectoare de activitate ale municipalităţii.

Referindu-se la sănătate, Stelu Platon amintea că anul trecut s-a acordat spitalului peste un milion de lei, bani folosiţi pentru anumite renovări, dar şi pentru co-finanţări în vederea achiziţionării de echipamente medicale. Pe lângă aceasta, tot în perioada trecută, s-a amenajat un compartiment gastroentorologic. De asemenea, pe lângă cele două săli de operaţii existente, s-a dat în folosinţă o a treia, pentru traumatologie, acest lucru fiind posibil atât prin prezenţa unui medic specialist ortoped, cât şi a achiziţionării unor echipamente specifice.

În ceea ce priveşte viitorul, primarul municipiului de pe Mureşul Superior spunea că, pe lângă ajutorul acordat medicilor care vin în oraş, şi în acest an se continuă programul de modernizare (saloane, băi). În acelaşi timp, se speră ca ministerul să aprobe un proiect depus de spital pentru dotări cu echipamente, caz în care consiliul local va veni cu o co-finanţare de 800.000 de lei.

Unul dintre cele mai importante proiecte la care se lucrează are în vedere accesarea unor fonduri europene, iar „dacă reuşim să semnăm contractul – preciza edilul oraşului – cred că foarte multe dintre problemele pe care le mai are spitalul nostru vor fi rezolvate”. Este vorba de un program care cuprinde reabilitarea electrică şi termică a spitalului. Fiind o clădire construită la începutul anilor ’80, reţeaua electrică nu prea mai face faţă echipamentelor noi, astfel că se doreşte înlocuirea ei integral. „Cu această ocazie – spunea Stelu Platon – vom monta şi acele sisteme integrate pe care le vedem, de exemplu, în sălile ATI, în care găsim sistem alertă, oxigen, azot şi toate fluidele care sunt necesare la capul pacientului în salon”.

Chiar dacă încălzirea clădirii s-a rezolvat de mai bine de 10 ani, apelându-se pentru asta la biomasă, partea de distribuţie are aproape 40 de ani vechime, necesitând şi ea schimbări.

Şi tot în urma accesării acestui proiect s-ar putea schimba lifturile, uşile interioare şi efectua lucrări la reţeaua de canalizare.

Primarul municipiului arăta faptul că toate aceste lucrări, pentru că vor trebui rezolvate, s-ar putea face şi prin fondurile consiliului local, însă fiind necesari câţiva ani, dar dacă se va reuşi accesarea proiectului, ele vor putea fi finalizate în unul-doi ani.

Două săli de sport şi modernizarea unui teren

O a doua categorie către care Topliţa îşi îndreaptă o mare atenţie este învăţământul. De fapt, nu este primul an în care consiliul local şi primăria acordă o importanţă mare acestuia, până în prezent fiind rezolvate multe dintre problemele instituţiilor de învăţământ. Astfel s-a reuşit ca toate şcolile din oraş să deţină autorizaţii sanitare de funcţionare. De asemenea, în ultimii ani s-a reuşit rezolvarea încălzirii clădirilor – dacă la majoritatea au fost montate sisteme noi, la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” funcţionează o centrală pe biomasă. La Şcoala de pe Vale s-a făcut un teren de sport multifuncţional, incluzând şi vestiare, iar anul trecut a fost modernizată cea mai veche sală de sport din Topliţa – cea a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.

Pentru acest an, pe lângă programul de investiţii, pentru acoperirea nevoilor curente se vor aloca aproximativ 300.000 de lei, iar pentru burse încă 100.000 de lei.

În ceea ce priveşte proiectele, spunea primarul Stelu Platon, pentru acest an sunt prevăzute două săli de sport noi: una la Şcoala nr. 4 din centru şi una la Şcoala din Călimănel. De asemenea, tot la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” se va moderniza şi terenul de sport.

Edilul preciza că se doreşte reluarea a două proiecte ambiţioase începute cu aproximativ 10 ani în urmă, dar abandonate din diverse motive. Unul dintre ele este campusul de la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu”, proiect demarat în 2007, dar finanţarea s-a stopat în 2010. În ideea reluării lucrărilor, Stelu Platon spunea că au fost depuse marea parte a documentelor la Compania Naţională de Investiţii, municipalităţii revenindu-i două obligaţii: 1. Refacerea proiectului, pentru că este vorba de un proiect realizat în 2007; 2. Asigurarea utilităţilor necesare funcţionării acestui campus, care va cuprinde, pe lângă recondiţionarea clădirii liceului şi refacerea sălii de sport, amenajarea unui club şi a unui internat.

Şi la Liceul Teoretic „Kemény János” este începută o investiţie încă din 2008 şi care nu a fost încă finalizată, dar se doreşte alocarea fondurilor necesare finalizării ei, ceea ce presupune: un internat, o cantină şi locuinţe pentru profesori.

Nu în ultimul rând, se doreşte şi refacerea în totalitate a suprafeţei de joc de la sala aflată în administrarea Clubului Sportiv Şcolar.

∗∗∗

În aceeaşi şedinţă a consiliului local a mai fost adoptat Programul de finanţare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale din municipiul Topliţa, precum şi Programul anual de sprijinire a sportului din municipiul Topliţa pe anul 2017.

În numerele viitoare vom afla şi alte lucruri care se doresc a fi bifate de către municipalitatea topliţeană în acest an.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.