Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Tezaurul României la Moscova: 100 de ani | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » (Inter)Național » Tezaurul României la Moscova: 100 de ani
Tezaurul României la Moscova: 100 de ani

Tezaurul României la Moscova: 100 de ani

Azi se împlinesc 100 de ani de la decizia Guvernului României de a trimite Tezaurul ţării spre păstrare la Moscova. Cu acest prilej, în cadrul unei dezbateri găzduită de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României şi Banca Naţională a României, se va prezenta volumul „Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani”, al cărui autor este domnul Marian Voicu.

Volumul prezintă istoria celui mai vechi litigiu al României. „Au trecut o sută de ani, două războaie mondiale, revoluţii, lovituri de stat, valuri de foamete şi deportări. Lumea a suferit uriaşe transformări, dar chestiunea Tezaurului a rămas axul pe care pivotează în continuare girueta româno-rusă. Lenin, Stalin, Hruşciov, Brejnev, Andropov, Cernenko, Gorbaciov, Elţîn, Medvedev şi Putin au fost cu toţii la curent cu problema Tezaurului românesc. Nici unul nu a vrut să închidă definitiv acest litigiu… În 100 de ani, statul român a gestionat cu infinită discreţie acest subiect, de multe ori însă doar pentru a-şi masca neputinţa”, scrie Marian Voicu în volumul amintit.

Marian Voicu este realizatorul filmului documentar cu acelaşi titlu, realizat în anul 2013, primul documentar TV produs pe această temă, cuprinzând mărturiile tuturor părţilor implicate.

În cadrul dezbaterii, specialiştii Muzeului Naţional de Istorie a României vor susţine prezentări ştiinţifice având ca subiect piesele de patrimoniu din categoria Tezaur care au fost restituite şi va fi prezentată publicului o micro-expoziţie conţinând o parte din obiectele de colecţie care s-au aflat la Moscova şi care s-au întors în ţară în 1956.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.