Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

UDMR Harghita a obţinut toate mandatele în Parlamentul României | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Politic » UDMR Harghita a obţinut toate mandatele în Parlamentul României
UDMR Harghita a obţinut toate mandatele în Parlamentul României

UDMR Harghita a obţinut toate mandatele în Parlamentul României

Este pentru prima dată în 12 ani când etnicii români din judeţ nu vor avea reprezentant în Camera Deputaţilor ori Senat

Românii din Harghita nu vor avea reprezentant în Parlamentul României, pentru prima dată în ultimii 12 ani, candidaţii UDMR reuşind să obţină toate mandatele de parlamentar din judeţ.

Potrivit preşedintelui Biroului Electoral Judeţean Harghita, judecătorul Lorincz Romeo, în prima fază au fost atribuite în mod direct UDMR patru mandate de deputat şi unul de senator, iar la redistribuire UDMR a mai obţinut un mandat de deputat şi unul de senator. Cei cinci deputaţi UDMR din Harghita sunt Kelemen Hunor, Korodi Attila, Bende Sándor, Benedek Zakariás şi Sebestyén Csaba-István, iar cei doi senatori sunt Verestóy Attila şi Tánczos Barna.

Este pentru prima dată în ultimii 12 ani când etnicii români din Harghita nu reuşesc să trimită un reprezentant în Parlamentul României. Începând cu 2004, ei au fost reprezentaţi de fostul ministru al Apărării şi al Relaţiei cu Parlamentul, social-democratul Mircea Duşa, care la aceste alegeri nu a reuşit să mai obţină încă un mandat. Fostul ministru Mircea Duşa nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima o opinie. (L.C.)

 Rezultate finale la nivel naţional

Potrivit rezultatelor oficiale făcute publice ieri, la Camera Deputaţilor, clasamentul este: PSD – 45,47%, PNL – 20,04%, USR – 8,87%, UDMR – 6,18%, ALDE – 5,62%, PMP – 5,34%.

La distribuirea mandatelor pentru Camera Deputaţilor, PSD a primit 154 de mandate, PNL – 69, USR – 30, UDMR – 21, ALDE – 20, PMP – 18. De asemenea, un număr de 17 mandate au fost atribuite minorităţilor.

La Senat s-a înregistrat următorul rezultat: PSD – 45,67%, PNL – 20,41%, USR – 8,92%, UDMR – 6,24%, ALDE – 6%, PMP – 5,65%.

La Senat, PSD a primit 67 de mandate, PNL – 30, USRs – 13, ALDE – 9, UDMR – 9, PMP – 8.

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Nu înțeleg strategia partidelor românești atunci când e vorba de vot. De ce nu fac o alianță preelectorală? Este știut că etnicii maghiari votează în mod unitar (firesc, un maghiar) – indiferent de partidul din care face parte. Dar, să nu dramatizăm: așa cum parlamentarii unguri harghiteni îi reprezintă și pe maghiarii din județul Giurgiu, așa și parlamentarii români din Giurgiu îi pot reprezenta și pe românii din Harghita. Să auzim numai de bine!

    • Cred că greșiți în aprecierea dvs. Românii dovedesc atitudine democratică, liberală, în sensul de a se ralia uneia sau alteia din ideologiile politice ale partidelor. Maghiarii nu au ideologie politică, decât etnică! De aceea se comportă ca niște bolșevici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.