Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Subcetate: Până în toamnă se speră că vor începe lucrările în cazul a patru proiecte care vizează învăţământul, sănătatea şi confortul locuitorilor | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Subcetate: Până în toamnă se speră că vor începe lucrările în cazul a patru proiecte care vizează învăţământul, sănătatea şi confortul locuitorilor
Subcetate: Până în toamnă se speră că vor începe lucrările în cazul a patru proiecte care vizează învăţământul, sănătatea şi confortul locuitorilor

Subcetate: Până în toamnă se speră că vor începe lucrările în cazul a patru proiecte care vizează învăţământul, sănătatea şi confortul locuitorilor

De vorbă cu primarul Ion Rizea, despre comuna Subcetate (I)

Un copil din mediul rural, atunci când termină clasa a VIII-a, are două posibilităţi: de cele mai multe ori merge în cel mai apropiat oraş pentru a-și continua studiile sau, în cele mai fericite cazuri, dacă în acea comună există un liceu, rămâne acasă. În primul caz, adolescentul ia contact cu oraşul încă din clasa a IX-a; în cel de-al doilea, după absolvirea liceului, mulţi dintre tineri au posibilitatea de a-şi continua studiile într-un oraş. Indiferent de situaţie, odată ajunşi mai departe, având la dispoziţie ofertele puse în faţă de un oraş – de la cele financiare, până la cele de petrecere a timpului liber – puţini se mai întorc în satul natal. La aceasta se adaugă, de cele mai multe ori, şi lipsa unei infrastructuri „normale” care ar trebui să fie prezentă într-o localitate rurală, ceea ce o face şi mai neatractivă.

„Acesta este motivul pentru care noi – spunea Ion Rizea, primarul comunei Subcetate – ne străduim să realizăm, să modernizăm această infrastructură: să facă localitatea atractivă”. Iar finalizarea Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, care se află în derulare, ar trebui să facă comuna şi mai atractivă: atunci când se va pune problema unei investiţii se va şti precis ce-i cu terenul respectiv – este o proprietate intabulată, dacă pe el se poate construi, dacă pe el se poate practica agricultură etc.

Astfel, spunea edilul, „realizarea unei infrastructuri, realizarea cadastrului localităţii înseamnă guri de oxigen pentru localitate pentru ca ea să nu moară, să nu fie în regres. Adică cel puţin să se stopeze acest regres şi, în continuare, să-şi revină”.

În cele ce urmează vom afla care sunt proiectele avute în vedere de Primăria Subcetate pentru realizarea acestei infrastructuri, indiferent că vorbim de cea rutieră, de învăţământ, sănătatea sau de infrastructura care vizează petrecerea timpului liber al cetăţenilor.

Din cele cinci proiecte care trebuiau să fie în derulare, patru sunt întârziate din cauza birocraţiei şi a lipsei de interes din partea constructorilor

Anul acesta s-a auzit tot mai mult despre faptul că firmele de construcţie nu se mai prezintă la licitaţiile organizate de către instituţiile publice, în general fiind vorba de două motive: costurile lucrărilor subevaluate coroborat cu mărirea salariului minim pe economie, în special cel din construcţii. Iar situaţia se pare că nu este diferită nici în Subcetate.

Ion Rizea amintea că localitatea trebuia să aibă deja în derulare 5 proiecte, dar din cauza birocraţiei care încetineşte foarte mult achiziţia de servicii, dar şi cea de lucrări, precum şi a faptului că firmele prestatoare de servicii sau de construcţii nu se prezintă la licitaţii, patru dintre acestea stagnează. Situaţia nu este caracteristică numai pentru Subcetate sau numai pentru judeţ: la nivelul ţării existând o multitudine de proiecte, fie prin fonduri europene (FEADR), fie prin PNDL 2, firmele prestatoare de servicii nu mai au timpul necesar să se implice în realizarea altor proiecte; în acelaşi timp, din cauza subfinanţării, care este cauzată de Ordonanţa 114, cu salariul minim pe economie, firmele constructoare nu se îngrămădesc să câştige licitaţiile.

Cele patru proiecte vizează liceul din comună, dispensarul medical, reţeaua de apă şi canalizare, dar şi construcţia unui spaţiu de joacă.

„Din acest punct de vedere am întâmpinat destul de mari greutăţi, preciza Ion Rizea. Noi am scos la ofertare proiectele – fie proiecte de servicii, fie proiecte de lucrări – însă firmele nu au venit, nu s-a înscris nimeni la ofertare. Exemplul cel mai concret este cu proiectul de reabilitare a clădirii Liceului Miron Cristea. Anul trecut, lucrarea a fost scoasă de trei ori pe sistemul electronic de achiziţii publice şi abia a treia oară, la sfârşitul anului, undeva la sfârşitul lunii noiembrie, au venit două firme (una s-a retras, alta din Cluj a făcut oferta). Iar la această dată, după mai bine de jumătate de an, proiectul întocmit de firma din Cluj se află la verificare. Săptămâna aceasta ar trebui să vină proiectul verificat. După aceea se face documentaţia pentru atribuire de lucrări, se aprobă în consiliul local, după care se scoate pe sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP). Deci, şi în cazul fericit în care vine o firmă şi ofertează, de aici încolo avem deja un timp de aşteptare, cel puţin o lună jumătate, dacă nu două”.

Finanţarea de aproape 8 milioane de lei pentru reabilitarea clădirii liceului va fi asigurată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 2.

Un alt exemplu este cel al proiectului sistemului centralizat de apă, canalizare şi staţie de epurare. A fost pus pe SEAP pentru licitaţie, au fost câteva firme interesate, dar, după ce au făcut calculele, au ajuns la concluzia că devizul general este subfinanţat. „Subfinanţarea – afirma primarul – vine, de fapt, de la Ordonanţa 114, cu salariul minim pe economie. Am refăcut devizul general, l-am aprobat în consiliul local luni, se întocmesc listele cu cantităţi de lucrări, se reface documentaţia de atribuire, se pune din nou pe SEAP şi sperăm să vină, de data aceasta, ofertanţi. Iacătă, al doilea proiect”.

Dacă tot acest drum descris va merge cum trebuie – adică să se atribuie lucrarea şi, după licitaţie, să nu fie nici contestaţii – se estimează că peste vreo 8 săptămâni ar trebui să înceapă lucrările. Valoarea acestui proiect este de aproximativ 3,1 milioane de euro, din care aproape 2,5 milioane de euro ar trebui să vină de la Uniunea Europeană, restul sumei fiind asigurată de comună.

Reabilitarea dispensarului uman este un proiect mixt, prin care se doreşte realizarea unor lucrări de izolare termică a clădirii, dar şi dotarea unităţii cu mobilier şi cu instrumentar medical, cu aparatură medicală. În privinţa dotării dispensarului, pentru a se cumpăra ceea ce este nevoie, primăria s-a consultat şi cu fostul medic de familie din comună, dar şi cu doctorul stomatolog care lucrează acolo.

Ion Rizea mai preciza că a fost făcută documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie şi că lucrările nu vor începe mai repede de jumătatea lunii octombrie, fondurile fiind asigurate prin PNDL 2.

Primăria Subcetate mai are în vizor un proiect care urmăreşte să ofere locuitorilor o alternativă pentru petrecerea timpului liber. Este un proiect care presupune amenajarea unui teren de joacă şi recreere. Investiţia va fi realizată din fonduri europene, finanţarea venind prin intermediul Grupului de Acţiune Locală (GAL) Prietenia Mureş – Harghita, din care fac parte 3 comune harghitene (Subcetate, Sărmaş şi Gălăuţaş) şi 7 din judeţul vecin.

În prezent, proiectul se află pentru o ultimă verificare la CRFIR (Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale) Alba Iulia şi se speră ca în maximum o lună de zile să se dea drumul la lucrare.

Singurul proiect început şi care se află în derulare este cel de reabilitare a drumului comunal 66, pe o distanţă de 3,9 km. Dar şi acesta a avut o poveste asemănătoare cu celelalte prezentate anterior. După ce, într-un final, s-a reuşit scoaterea lui pentru ofertare şi s-a calificat o firmă, acum o lună s-a dat ordinul de începere a lucrărilor; dar acestea au început abia în această săptămână.

În perioada imediat următoare ar putea fi achiziţionate câteva utilaje importante

În încercarea de gestionare cât mai bună a fondurilor, comuna Subcetate a decis să facă singură deszăpezirea drumurilor pe timp de iarnă, prin forţe proprii.

Tot pentru întreţinerea drumurilor, pe timp de iarnă, se doreşte cumpărarea unei sărăriţe de o capacitate minimă de 2,5 tone, pentru împrăştierea materialului antiderapant. Aceasta ar fi remorcată de tractor şi ar completa lama pe care comuna o are deja în dotare. Făcând o paranteză, primarul comunei amintea faptul că, în prezent, numai cu dotările şi forţele proprii, într-o perioadă cu multă zăpadă, în maximum 20 de ore se reuşeşte să se facă deszăpezirea localităţii, inclusiv pe drumurile de exploataţie în preajma cărora mai sunt case.

Tot pentru autogospodărire se află în curs de achiziţie un buldoexcavator, cu care primăria ar putea face multe reparaţii, fără a apela la firme.

O scurtă concluzie

Concluzionând, primarul Ion Rizea spunea că „nu suntem nici cei mai grozavi din judeţ, dar nu suntem nici ultimii, asta cu siguranţă. Şi proiectele acestea pe care le avem şi care, până la urmă, sigur le vom finaliza, vor face o comună atractivă. Din toate punctele de vedere, Subcetate va fi o comună atractivă, adică vom avea o infrastructură cum trebuie, modernă. Cadrul natural este extraordinar de frumos şi trebuie să devină o comună atractivă pentru viitorul apropiat”.

XXX

În numerele viitoare vom vedea cum a ajuns comuna Subcetate să găsească un medic de familie tocmai din Republica Moldova, acesta urmând să sosească în localitate în toamnă.

De asemenea, vom vorbi despre reînvierea unor festivaluri care, altădată, erau tradiţionale în Subcetate, despre cum realizarea cadastrării poate contribui la creşterea unei localităţi şi despre stadiul în care se află acest proces în comună.

Vom aminti câteva lucruri şi despre stadiul actual al agriculturii, despre cum şi în mediul rural a început colectarea selectivă a deşeurilor, dar şi câteva aspecte sociale sau despre Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din comună.

În concluzie, despre cum se încearcă, cel puţin, să se stopeze acest regres şi, în continuare, comuna să-şi revină.

LIVIU CÂMPEAN

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.