Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Urși în oraș! Ro Alert activat în Băile Tușnad și Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Urși în oraș! Ro Alert activat în Băile Tușnad și Miercurea Ciuc
Urși în oraș! Ro Alert activat în Băile Tușnad și Miercurea Ciuc

Urși în oraș! Ro Alert activat în Băile Tușnad și Miercurea Ciuc

Jandarmii harghiteni au intervenit, noaptea trecută, pentru îndepărtarea unei ursoaice cu pui, care se plimba prin centrul stațiunii Băile Tușnad, cel mai probabil în căutare de hrană. Turiștii și participanții la Universitatea de vară „Tusványos”, care umpluseră încă de cu seară terasele, nu au ratat ocazia de a-și face selfie cu animalele și să le filmeze, sfidând pericolul unui atac iminent al ursoaicei și îngreunând considerabil misiunea jandarmilor.

Dispecerii 112 au preluat noaptea trecută, în jurul orei 3:00, apelul unui cetățean, care anunța prezența unei ursoaice cu pui în zona stației de benzină din stațiunea Băile Tușnad. Imediat, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita a trimis un mesaj Ro-Alert în localitate, avertizând localnicii și turiștii. O patrulă de jandarmi din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil, aflată în misiune în staţiune, s-a deplasat fără întârziere la locul indicat, dar ursoaica și puiul ei nu au fost găsiți.

Având în vedere că străzile din stațiune erau înțesate de turiști și participanți la Universitatea de vară „Tusványos”, jandarmii au hotărât ca, împreună cu o patrulă din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tușnad, să pornească din două direcții în căutarea animalelor, pentru a se asigura că aceasta a plecat din zonă.

Potrivit Biroului de Presă al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Harghita, ursoaica și puiul ei au fost reperați în vecinătatea celor două biserici din stațiune și, prin efortul conjugat al celor două patrule, s-a reușit îndepărtarea animalelor din zona plină de lume și direcționarea lor către pădure.

„Dificultatea misiunii a fost dată în principal de faptul că, în zonă, se aflau turiști ce erau preocupați de filmarea ursoaicei și a puiului ei. Reamintim încă o dată ca, de fiecare dată când cetățenii sunt martori ai unor astfel de situații, să nu încerce să fotografieze animalele sălbatice,viața lor e mult mai importantă și în toate situațiile să apeleze la 112, să nu încerce să intervină ei pentru îndepărtarea urșilor”, se precizează în comunicatul de presă al IJJ Harghita.

Vineri, la ora 11:40, mesajul RO Alert a fost activat din nou, de această dată în municipiul Miercurea Ciuc, după ce un cetățean a sunat la 112, semnalând prezența unui urs în zona Natur Park. La fața locului s-au deplasat un echipaj de jandarmi și un echipaj SMURD. La scurt timp, purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita, Gheorghe Suciu, a anunțat că ursul nu a fost găsit de militari în zona menționată de apelant. (D.M)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.