Startul la 3 subMăsuri din noul PNDR 2014-2020 se dă în cursul acestei luni… | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 13 septembrie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Startul la 3 subMăsuri din noul PNDR 2014-2020 se dă în cursul acestei luni…
Startul la 3 subMăsuri din noul PNDR 2014-2020 se dă în cursul acestei luni…

Startul la 3 subMăsuri din noul PNDR 2014-2020 se dă în cursul acestei luni…

Într-una din zilele care au mai rămas până la finele lui vinicer, vor fi lansate, potrivit domnului dr. ing. Ioan Hîrb, directorul executiv al OJFIR Harghita, încă trei subMăsuri (sM) din noul PNDR 2014-2020, un traseu care în opinia sa merită străbătut până la capăt, fondurile ce pot fi atrase prin intermediul lor vizând componenta infrastructurii de irigaţii, investiţiile în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică şi investiţiile asociate cu protejarea patrimoniului cultural.

Legat de cea dintâi subMăsură, 4.3 pe numele ei de botez, al cărei principal obiectiv este acela de modernizare a infrastructurii de irigaţii, aş putea spune că problematica, în toată complexitatea ei, îi priveşte mai mult pe potenţialii beneficiari din alte judeţe ale ţării, dar nu aş băga mâna în foc că în Harghita nu există interes pentru aşa ceva, mai ales după o secetă îndelungată cum a fost cea din 2015, însă e puţin probabil ca un proiect de aici să întrunească toate condiţiile de eligibilitate pentru a fi ulterior finanţat.

Dar pentru a fi siguri de asta, cei direct interesaţi pot vizualiza varianta finală a Ghidului solicitantului, precum şi anexele aferente lui, pe pagina de Internet a AFIR.

Cât priveşte sM 7.2 – privitoare la investiţiile în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, reţin din spusele domnului Hîrb că beneficiari sunt comunele şi asociaţiile acestora, constituite conform legislaţiei în vigoare, precum şi organizaţiile nonguvernamentale (ONG) pentru investiţii în infrastructura educaţională (grădiniţe) şi socială (infrastructura de tip after school).

Referitor la sprijinul nerambursabil acordat, el este 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele negeneratoare de profit, aplicate atât de autorităţile publice cât şi de ONG, şi de 80% pentru proiectele generatoare de profit, aplicate de ONG-uri, care vizează infrastructura educaţională.

Şi dacă în primul caz, ţinea să sublinieze şeful OJFIR Harghita, vorbim despre un sprijin nerambursabil de 1.000.000 euro/comună pentru investiţii care vizează un singur tip de infrastructură (drumuri, apă sau apă uzată), despre 2.500.000 euro/comună pentru înfiinţarea infrastructurii de apă şi apă uzată şi despre 1.500.000 euro pentru extinderea acestora, proiectele de infrastructură educaţională/socială nu pot depăşi 500.000 euro dacă nu sunt generatoare de profit şi 100.000 euro dacă sunt aplicate de ONG-uri şi generează profit.

Suma cea mai mare, egală cu 4.000.000 euro, va fi alocată proiectelor colective (ADI), care vizează mai multe comune, fără a depăşi însă valoarea maximă pe comună şi pe tip de sprijin.

În sfârşit, dar nu în ultimul rând, scopul investiţiilor sprijinite în cadrul sM 7.6 este acela de protejare a patrimoniului cultural şi/sau realizare a investiţiilor pentru conservarea moştenirii de interes local a aşezămintelor monahale, ori de modernizare a aşezămintelor culturale.

Obiectivele principale ale subMăsurii în discuţie mai urmăresc în plus punerea în valoare a moştenirii culturale locale, promovarea turismului rural şi implicit creşterea nivelului de trai al populaţiei de la sate.

Cu menţiunea făcută de interlocutorul meu, cum că potenţialii beneficiari ai acestor investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural pot fi ONG-urile, fermierii, cu excepţia persoanelor fizice neautorizate, şi/sau persoanele fizice autorizate/societăţile comerciale ce deţin în administrare obiective de patrimoniu cultural de utilitate publică, de clasă B, iată ce sume pot fi obţinute printr-un proiect depus la sM 7.6: 500.000 euro sprijin nerambursabil 100% pentru proiectele de utilitate publică negeneratoare de profit şi 200.000 euro sprijin nerambursabil ce reprezintă 85 la sută din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele de utilitate publică generatoare de profit.

Start bun în noua competiţie, care va debuta până la sfârşitul lunii în curs…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.