Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

SRI susţine că nu a desfăşurat acte şi activităţi de urmărire penală în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » SRI susţine că nu a desfăşurat acte şi activităţi de urmărire penală în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita
SRI susţine că nu a desfăşurat acte şi activităţi de urmărire penală în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean  Harghita

SRI susţine că nu a desfăşurat acte şi activităţi de urmărire penală în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita

O nouă amânare în procesul în care Borboly Csaba este judecat pentru abuz în serviciu

Un nou termen în procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, este cercetat, alături de mai multe persoane, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care şi abuz în serviciu, s-a judecat ieri la Tribunalul Harghita.

La acest termen a fost primit şi răspunsul la o adresă transmisă de instanţă către Serviciul Român de Informaţii (SRI), prin care se cerea să se comunice dacă a desfăşurat acte şi activităţi de urmărire penală în acest dosar.

În răspunsul primit de instanţă, SRI a arătat că „nu a desfăşurat acte şi activităţi de urmărire penală” în dosarele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Târgu Mureş în care e vizat preşedintele CJ Harghita, „nu a pus în executare mandate de supraveghere tehnică în cadrul acestor dosare şi nici nu a efectuat vreun act sau activitate în legătură cu dosarul 1517/96/2015 după sesizarea instanţei cu rechizitoriul nr. 3/P/2012”.

Apărătorul lui Borboly Csaba, avocatul Sergiu Bogdan, a considerat în faţa instanţei că este un „răspuns mincinos”, deoarece într-o adresă anterioară a DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mureş se comunică contrariul.

Tot ieri, avocaţii apărării au formulat o cerere prin care se solicită instanţei să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la o posibilă excepţie de neconstituţionalitate. Avocatul Sergiu Bogdan a declarat la sfârşitul şedinţei de judecată că „am cerut, în esenţă, ca textele în baza cărora înregistrările obţinute pe mandat de siguranţă naţională să nu poată să fie folosite automat ca şi probe în dosare penale”. „Dacă ei (procurorii – n.n.) obţin o informaţie (de la SRI – n.n.), să o păstreze, doar că transformarea ei în probe automat e o chestiune problematică. De fapt asta am cerut să constate Curtea”, a spus, printre altele, avocatul Sergiu Bogdan.

Tot la termenul de ieri, apărătorii lui Borboly Csaba au cerut instanţei restituirea dosarului la Parchet, deoarece „după decizia Curţii Constituţionale, la abuz în serviciu trebuie să indici textul încălcat de om etc.”. Potrivit avocatului lui Borboly Csaba, în acest dosar Parchetul a transmis un răspuns în care au indicat hotărâri de Guvern, ordine de ministru ş.a.m.d. încălcate, „ceea ce este evident incorect”. Procurorul de caz a cerut instanţei să respingă cele două cereri, argumentând că sunt neîntemeiate.

Instanţa urmează să se pronunţe dacă admite sau respinge cele două cereri pe data de 1 octombrie.

La termenul următor, care va fi pe 18 octombrie, ar urma să se judece şi cererile formulate de apărătorii inculpaţilor de excludere a unor probe. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.