Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sprijin pentru dezvoltarea localităţilor din fondul de 6% din impozitul pe venit | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Societate » Sprijin pentru dezvoltarea localităţilor din fondul de 6% din impozitul pe venit
Sprijin pentru dezvoltarea localităţilor din fondul de 6% din impozitul pe venit

Sprijin pentru dezvoltarea localităţilor din fondul de 6% din impozitul pe venit

Susţinerea finalizării proiectelor începute, a dezvoltării şi modernizării localităţilor judeţului – în centrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita. Norocul nu le-a surâs şi tulgheşenilor, a căror solicitare a fost scoasă de pe ordinea de zi

Odată cu relaxarea restricţiilor, Consiliul Judeţean (CJ) pare să-şi fi reluat obiceiul de a-şi desfăşura şedinţele în mijlocul harghitenilor. Şedinţa ordinară convocată în ultima miercuri a lunii mai s-a desfăşurat la Căminul Cultural din satul Văcăreşti, component al comunei Mihăileni.

Desigur, nu întâmplător, de vreme ce Fodor Zoltán, proaspăt validat în funcţia de consilier judeţean, este un fiu al satului. Şi ce promisiune ar putea fi mai profundă, decât cea făcută prin jurământul de credinţă în faţa celor care te-au ales să le aperi interesele? Noul consilier a întregit Comisia juridică şi pentru administraţie publică a Consiliului Judeţean.

Bani pentru urgenţele localităţilor judeţului

În urma votului consilierilor judeţeni, mai multe localităţi au primit răspuns favorabil la solicitările cu caracter de urgenţă, depuse pentru finalizarea proiectelor începute şi pentru alte nevoi stringente.

Astfel, suma de 607.000 de lei alocată comunei Siculeni din fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit pe anul în curs, aflat la dispoziţia consiliului judeţean, va acoperi contribuţia proprie în cazul unui proiect finanţat de AFIR.

Comuna Mihăileni va fi susţinută în demersurile de introducere a gazului în instituţiile publice şi, dacă vor rămâne fonduri, reţeaua de gaz va fi extinsă şi în satul component Nădejdea.

Trei sute de mii de lei au fost aprobaţi pentru extinderea reţelei de apă potabilă şi înfiinţarea sistemului de canalizare în comuna Lunca de Sus,două investiţii importante pentru dezvoltarea turismului în zonă, în absenţa cărora nu se poate accede la finanţarea necesară construirii unui hotel în vecinătatea pârtiei de bob.

Comunei Ditrău i-a fost alocată suma de 600.000 de lei pentru finanţarea cheltuielilor neeligibile pentru „Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale prin reabilitarea, modernizarea şi dotarea Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar” şi a Şcolii Gimnaziale din satul aparţinător Jolotca, investiţie în curs de implementare prin PNDL.

Şi tot miercuri s-a aprobat sprijinul financiar solicitat de comunele Porumbenii Mari (300.000 de lei) pentru reabilitarea Şcolii Gimnaziale, Săcel (100.000 de lei) pentru modernizarea drumurilor de interes local din comună, Şimoneşti (200.000 de lei) pentru achitarea contribuţiei proprii în cadrul unui proiect, comunei Atid (50.000 de lei) pentru reabilitarea reţelei de apă potabilă şi comunei Mugeni (130.000 de lei) pentru susţinerea proiectelor de reabilitare a clădirii primăriei şi pentru amenajarea unui parc în satul Lutiţa.

În loc de banii solicitaţi din acelaşi fond de 6% pentru achiziţionarea unui microbuz şcolar necesar transportului elevilor la şi de la şcoală, Primăria Sărmaş va primi un autobuz „nou-nouţ”, din parcul auto al consiliului judeţean.

Solicitarea comunei Tulgheş privind alocarea sumei de 200.000 de lei pentru amenajarea curţii Şcolii Gimnaziale a fost scoasă de pe ordinea de zi, în urma votului exprimat de consilierii judeţeni.

Burse de merit şi de ajutor social pentru elevii şcolilor speciale

Pentru stimularea elevilor cu nevoi speciale care frecventează cursurile Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Ocland, la propunerea Consiliului de Administraţie al centrului, forul decizional al consiliului judeţean a aprobat finanţarea unui număr 12 burse şcolare şi de ajutor social în anul şcolar 2020-2021, în valoare totală de 11.270 de lei. Pentru elevii Şcolii Profesionale Speciale „Szent Anna” s-a stabilit un număr de 21 de burse şcolare de merit şi de ajutor social, în cuantum de 25.000 de lei, iar pentru elevii Centrului de Educaţie Incluzivă de la Bilbor au fost acordate 14 burse şcolare de merit şi de ajutor social, în valoare totală de 15.000 de lei.

Consiliul Judeţean şi-a desemnat reprezentanţii în instituţiile subordonate: Serviciul Salvamont Salvaspeo, Agenţia de Dezvoltare, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, precum şi pe cei ai Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), organism cu rol consultativ care funcţionează pe lângă CJ Harghita. Din cei şase membri ai ATOP, patru sunt consilieri UDMR, unul este reprezentantul PNL Teodor-Constantin Dobrean, iar celălalt este reprezentantul PSD Costin Hîrlav.

„Este un act de normalitate ca din cele şase locuri să cedăm două reprezentanţilor PNL şi PSD. Credem că această autoritate trebuie să fie un factor de echilibru, o entitate constructivă, promotoarea dialogului între autorităţi, societatea civilă şi Poliţia Judeţeană”, a afirmat şeful administraţiei publice judeţene, Borboly Csaba.

De asemenea, au fost aprobate schimbările la nivelul consiliilor de administraţie ale spitalelor aflate în administrarea CJ: Spitalul de Psihiatrie Tulgheş şi Spitalul Judeţean de Urgenţă.

Între altele…

Forul decizional a mai aprobat majorarea capitalul social al Societăţii „Întreţinere Drumuri Harghita SRL” cu suma de 2,5 milioane de lei şi preţurile ce vor fi aplicate de această societate în calitate de operator în relaţia cu judeţul Harghita, pentru serviciile de întreţinere şi reparaţii curente pe drumurile judeţene şi Programul de Internship pe anul 2021, destinat tinerilor absolvenţi cu studii superioare, facilitându-le tranziţia de la sistemul de Educaţie către piaţa muncii, incluziv prin absorbţia celor mai buni specialişti de către consiliul judeţean. Bugetul alocat în acest an Programului de Internship este de 133.000 de lei.

Consiliul judeţean va plăti în acest an o cotizaţie de 310.000 lei către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Harghita Business Center”, această sumă reprezentând nivelul maxim plătibil al cotizaţiei judeţului.

În calitate de membru fondator, CJ va achita pentru anul în curs o cotizaţie de 10.000 de lei pentru Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Microregională „Alcsík”, iar la cheltuielile Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Turistică „CIOMAD–BALVANYOS” va contribui cu 192.900 de lei.

De asemenea, a primit vot favorabil din partea consilierilor constituirea parteneriatelor între UAT Judeţul Harghita şi unităţile administrativ-teritoriale Gheorgheni, Bălan şi Cristuru Secuiesc, în scopul realizării proiectelor de finanţare privind înfiinţarea de incubatoare de afaceri în aceste localităţi.

La finalul şedinţei, consilierul judeţean dr. Lucian Conţiu a atras atenţia asupra a două probleme care afectează activitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă: lipsa unor medicamente şi necesitatea urgentării finalizării noului bloc operator.

„Lipsa unor medicamente ne afectează desfăşurarea activităţii în condiţii optime. Cred că s-ar putea găsi soluţii să anticipăm şi să rezolvăm acest inconvenient. Cât priveşte cea de-a doua problemă, (…), prin vocea mea, toţi colegii de pe ramurile chirurgicale îşi pun întrebarea: «Când se va finaliza noul bloc operator?» Este un proiect care a început cu mai mulţi ani în urmă; momentan ne bucurăm că s-au reluat lucrările. (…) Problema de care ne lovim noi, cei de la partea chirurgicală, este că în ultimii ani spitalul a avut un program foarte bun de a atrage noi specialităţi chirurgicale, în timp ce spaţiul rămâne acelaşi. Practic, în acelaşi număr de săli de operaţie, noi ne-am dublat ca specialităţi. Întrebarea este: s-ar putea şti care este stadiul lucrărilor şi, cu aproximaţie, o lună sau un an în care acestea se vor finaliza?”, a conchis medicul specialist chirurg Lucian Conţiu.

Din păcate, întrebările domniei sale au rămas deocamdată fără răspuns. Poate la şedinţa următoare…

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.