Aproximativ 50% dintre angajaţii din învăţământul harghitean s-au vaccinat împotriva COVID-19 până în prezent | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 19 iunie 2024
Home » Învățământ » Aproximativ 50% dintre angajaţii din învăţământul harghitean s-au vaccinat împotriva COVID-19 până în prezent
Aproximativ 50% dintre angajaţii din învăţământul harghitean s-au vaccinat împotriva COVID-19 până în prezent

Aproximativ 50% dintre angajaţii din învăţământul harghitean s-au vaccinat împotriva COVID-19 până în prezent

Cristinel Glodeanu (ISJ Harghita): „Suntem nemulţumiţi de acest procent (…) şi avem speranţa că marea majoritate a colegilor vor înţelege că, cu cât se vor vaccina mai repede, cu atât mai repede vom putea să revenim la starea de normalitate”

Vaccinarea cadrelor didactice, a cadrelor didactice auxiliare şi a personalului nedidactic din unităţile de învăţământ din judeţ pare să „bată pasul pe loc”. Am aflat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), că procentul angajaţilor din învăţământul harghitean, nici pe departe mulţumitor din punctul de vedere al conducerii IŞJ, se datorează unui număr destul de mic de şcoli, care fie au consemnat un procent de zero persoane vaccinate, fie nu şi-au actualizat datele în acest sens.

„Din păcate, încă 26 de unităţi de învăţământ nu au actualizat datele privind numărul persoanelor angajate vaccinate (…), avem unităţi care au dat zero la sută rată de vaccinare. Media este sub 50%, undeva la 46-47%. Sigur, suntem nemulţumiţi de acest procent, nu putem să ne vaccinăm noi în locul cadrelor didactice, dar am discutat cu colegii directori şi i-am rugat să stea de vorbă cu ei, să îi roage să se informeze din surse credibile, să le dea exemplul personal. Ne dorim să nu avem probleme, ne dorim să contribuim la intrarea cât mai repede în starea de normalitate”, a precizat inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu.

Potrivit acestuia, pe lângă unităţile de învăţământ rămase în urmă la acest capitol, există multe şcoli care înregistrează procente ridicate de vaccinare în rândul personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Statisticile centralizate la nivelul Inspectoratului Şcolar arată un procent de vaccinare de 100% la Şcoala Postliceală „Louis Pasteur” din Miercurea Ciuc, urmată de Liceul „Székely Károly” cu 90,63% dintre angajaţi vaccinaţi. Sunt şi alte unităţi de învăţământ care înregistrează procente ridicate de imunizare a personalului, bunăoară Liceul Teoretic „Kemény János” din Topliţa (85%), Liceul Teologic Romano-Catolic „Segítő Mária” din Miercurea Ciuc (81,48%), Clubul Sportiv Şcolar Topliţa (75%) şi Şcoala Gimnazială „Sfântu Ilie” din aceeaşi localitate (71,43%).

Am fost curioşi să aflăm şi câţi elevi cu vârste de 16 ani şi peste din judeţ s-au vaccinat împotriva COVID-19, însă la nivelul IŞJ Harghita nu există o astfel de statistică, deşi subiectul a fost relatat cu generozitate în presa naţională, după ce Ministerul Educaţiei a anunţat, miercuri, că numărul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 19 ani care s-au imunizat, se apropie de 100.000.

„Nu avem o statistică în privinţa elevilor de peste 16 ani, nu am făcut o astfel de interogare. Le-am spus colegilor să adune şi să ne transmită şi aceste date”, a menţionat inspectorul şcolar general adjunct.

Prof. Cristinel Glodeanu a adăugat că se fac demersuri pentru identificarea celor mai potrivite modalităţi de a atrage participarea cât mai multor cadre didactice la procesul de vaccinare. Pe acest subiect, conducerea IŞJ a iniţiat şi o întâlnire cu prefectul judeţului, Szabó Zsolt, luându-se în discuţie inclusiv organizarea de maratoane de vaccinare destinate angajaţilor din Învăţământ.

„Ne dorim să găsim modalitatea cea mai eficientă, încât să îi mobilizăm, să îi îndemnăm pe cei care nu au avut posibilitatea să o facă, să se vaccineze şi să creştem procentul la nivelul judeţului Harghita. Sperăm, la fel, ca şi elevii care au împlinit şi depăşit 16 ani să beneficieze în perioada următoare de posibilitatea de vaccinare. (…) Ne bucurăm că rata de infectare la nivelul judeţului a scăzut de la zi la zi şi astfel unităţile de învăţământ au putut să reintre în activitatea faţă în faţă. (…) Ne aşteaptă examenele naţionale, ne aşteaptă concediile şi toate aceste lucruri trebuie să însemne, dacă vreţi, un impuls pentru colegii care nu s-au vaccinat, să se vaccineze”, a concluzionat inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu.

În cadrul conferinţei de presă au fost abordate şi alte subiecte: evaluările de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, scenariile la zi pentru şcoli, aflate în permanentă schimbare şi debutul celei de-a doua etape a înscrierii copiilor în clasa pregătitoare, explicate pe îndelete de inspectorul şcolar general Demeter Levente.

M. DANIELA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.