Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Spitalul Judeţean de Urgenţă va fi împrejmuit cu gard electric | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Spitalul Judeţean de Urgenţă va fi împrejmuit cu gard electric
Spitalul Judeţean de Urgenţă va fi împrejmuit cu gard electric

Spitalul Judeţean de Urgenţă va fi împrejmuit cu gard electric

Un gard electric lung de 600 de metri va fi instalat în jurul clădirilor Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, pentru a împiedica pătrunderea urşilor în zonă. În ultimele luni, pacienţii au reclamat prezenţa mai multor exemplare de urs, inclusiv o ursoaică cu pui, în apropierea curţii spitalului, animalele fiind alungate de către jandarmi

Directorul financiar-contabil interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, László Botond, a declarat că spitalul va fi împrejmuit cu gard electric cel mai probabil „în această săptămână”.

„Am luat legătura cu o societate specializată, am văzut posibilităţile din punct de vedere tehnic, nu este un lucru greu de realizat, dar eficient. (…) Pericolul este iminent, oricând se poate întâmpla o nenorocire”, a declarat László Botond.

El a precizat că gardul electric, care va împrejmui clădirile spitalului, are o lungime de aproximativ 600 m, iar cheltuielile privind realizarea împrejmuirii întregii suprafeţe aferentă spitalului „ar fi de 2.600 de lei”.

„Nu este o valoare care să ne pună la încercare, sunt mai scumpe medicamentele care se administrează după un atac de urs”, a afirmat directorul financiar-contabil al SJU din Miercurea Ciuc.

Managerul SJU, dr. Konrád Judit, a afirmat că anul trecut s-au cheltuit aproximativ 30.000 de lei doar pentru îngrijirea victimelor atacate de urs, sumă la care se adaugă tratamentul antirabic, administrat ulterior, care costă în jur de 10.000 lei.

Anual, la SJU din Miercurea Ciuc ajung persoane atacate de urs. Dr. Adrian Dobrică, medic specialist în chirurgie toracică, a avut parte, în ultimii 9 ani, de o cazuistică vastă în domeniu. La el ajung cazurile cele mai grave şi nu de puţine ori a reuşit „să facă minuni”, ca să-şi salveze pacienţii. Au fost aproximativ 50 în ultimii nouă ani.

„Au venit cu plăgi muşcate la nivelul toracelui şi la nivelul gâtului, sau combinaţii gât cu torace, torace cu alte regiuni, cazuri foarte serioase. Muşcătura de urs, în sine, este o muşcătură periculoasă pentru că în dieta ursului fiind şi animale moarte, atunci şi saliva lui conţine bacterii anaerobe, care pe el îl ajută la digestie, dar pentru om produc infecţii foarte severe. Practic, produc o lichefiere a ţesuturilor omului şi atunci fiecare leziune produsă de urs are potenţial letal, în sine, de aceea intervenţia chirurgicală se desfăşoară de urgenţă”, a explicat dr. Adrian Dobrică.

Potrivit medicului specialist, au existat situaţii în care leziunile au atins organe vitale şi vase de sânge mari.

„Au fost cazuri de pacient muşcat de perineu, până la emasculare, în fiecare an se internează foarte mulţi cu fracturi de membre. Îmi vine în minte cazul unei fetiţe de la Băile Tuşnad, cu care ursul a jucat volei, proiectând-o peste lanul de cartofi, în urmă cu 4 ani şi care s-a prezentat cu fracturi costale şi plăgi muşcate şi zgâriate multiple. În general, astfel de cazuri sunt extrem de complexe şi în ultimii ani se menţin la o cifră constantă”, a precizat dr. Adrian Dobrică.

Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Harghita şi SJU din Miercurea Ciuc au organizat o informare publică referitoare la prevenirea prezenţei urşilor în zona spitalului judeţean. Preşedintele AJVPS Szilos, Hadnagy Lehel, a atenţionat că un urs ajuns la maturitate cântăreşte 100-300 kg, poate trăi 25-30 de ani, „are o memorie bună pe termen lung”, dispune de un simţ al mirosului extrem de bine dezvoltat şi „se adaptează cu rapiditate la schimbările habitatului”. Potrivit acestuia, principalele motive ale prezenţei urşilor în zona spitalului judeţean sunt aşezarea geografică – în vecinătatea pădurii de la Şuta – gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor şi „iresponsabilitatea oamenilor, care lasă deşeurile în această zonă”. La finalul întâlnirii au fost formulate mai multe propuneri, între care împrejmuirea spitalului şi a împrejurimilor acestuia cu gard electric şi montarea de containere de gunoi speciale.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.