Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Elevi, oameni maturi şi firme au conlucrat pentru „a încălzi” imaginea Secţiei de pediatrie din Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Sănătate » Elevi, oameni maturi şi firme au conlucrat pentru „a încălzi” imaginea Secţiei de pediatrie din Topliţa
Elevi, oameni maturi şi firme au conlucrat pentru „a încălzi” imaginea Secţiei de pediatrie din Topliţa

Elevi, oameni maturi şi firme au conlucrat pentru „a încălzi” imaginea Secţiei de pediatrie din Topliţa

Despre reabilitarea Spitalului Municipal Topliţa am mai scris în paginile ziarului nostru. Ultima dată în luna decembrie, când aminteam că reabilitarea a început cu mai bine de un deceniu în urmă, timp în care a fost schimbat mobilierul şi s-a izolat termic întreaga unitate medicală. Lucrările au început de la parter şi au continuat cu fiecare etaj în parte. Când a venit rândul Secţiei de pediatrie, personalul de acolo şi-a dorit ceva mai mult: a vrut să ofere o nouă înfăţişare saloanelor şi coridoarelor, una primitoare pentru copiii care oricum suferă din cauza bolilor. Doar că pentru aceasta trebuiau să facă rost de bani în plus, pe lângă ceea ce reuşise să acceseze primăria prin proiecte. Şi s-au pus pe treabă, în final ieşind ceva frumos: pereţi tapetaţi ori desenaţi cu personaje din desene animate, mobilier nou, paturi pentru copii de sub 3 ani, dar şi pentru cei mai mari, paturi pentru mame care să poată sta alături de cei mici.

Lucica Onica, asistentă şefă Secţia pediatrie a Spitalului Municipal Topliţa, spunea că echipa s-a dus la Apemin Borsec, iar cu ajutorul oferit de ei s-au cumpărat pătuţurile. Paturile mari – pentru copiii mai mari, dar şi pentru mamele însoţitoare, au fost achiziţionate din banii spitalului; din fondurile strânse de fundaţia unităţii medicale în urma redirecţionării de către angajaţi a celor 2% din impozitul pe salarii.

„Pe pereţi – continua Lucica Onica – am vrut să desenăm sau să punem tapet. Ionela Tudor m-a invitat să prezint problema când şi-a lansat o carte şi s-au adunat ceva bani atunci, din care s-au cumpărat foto-tapete cu poveşti. Nu ne-au fost suficiente şi atunci spitalul a cumpărat vopseaua acrilică, pentru că era mai ieftin. Şi doamna Man, care a mai făcut asemenea lucrări la noi (de exemplu, la spitalizarea de zi de la parter), a zis că încearcă un proiect de voluntariat prin care să ne ajute, singură era o muncă imensă să o facă.

Aşa s-au anunţat copiii de la Liceul O.C. Tăslăuanu, de la cercul de pictură. Au fost în jur de 17 copii care au venit şi, în patru zile, au făcut toată secţia, împreună cu familia Man (şi domnul Man, şi băiatul) şi familia Stoian, care au ajutat atât la pusul tapetului, cât şi la pictură”.

Şefa Secţiei de pediatrie a Spitalului Municipal Topliţa spunea că sponsorizări au mai fost primite de la fabrica de tricotaje (RomTop), magazinul Stan şi Adritex.

Întrebată dacă i-a fost greu să convingă firmele să sponsorizeze ideea, Lucica Onica spunea că nu. „Ne-am mobilizat, ne-am dus, i-am rugat, la cei care au spus da ne-am dus cu contractul de sponsorizare şi în secunda doi ne-au virat banii”.

Acum, la Secţia de pediatrie mai sunt de pus la punct doar unele detalii, dar lucrarea mare este finalizată. Pentru copiii de până la 10 ani s-au amenajat rezerve care cuprind câte un pat de copil şi un pat de mamă sau câte două paturi de copii şi două de mamă, dar şi câte o baie.

Secţia are în prezent 25 de paturi – 15 paturi pentru copii până la 3 ani şi 10 pentru cei de peste 3 ani, iar alte 10 pentru mame însoţitoare.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.