Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sistem online de urmărire a Programelor naţionale „Laptele şi cornul” şi „Fructe în şcoli”, implementat de Consiliul Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Economic » Sistem online de urmărire a Programelor naţionale „Laptele şi cornul” şi „Fructe în şcoli”, implementat de Consiliul Judeţean Harghita
Sistem online de urmărire a Programelor naţionale „Laptele şi cornul” şi „Fructe în şcoli”, implementat de Consiliul Judeţean Harghita

Sistem online de urmărire a Programelor naţionale „Laptele şi cornul” şi „Fructe în şcoli”, implementat de Consiliul Judeţean Harghita

  • Aplicaţia informatică urmăreşte o mai strictă evidenţă a elevilor care primesc efectiv aceste produse, în funcţie de care se face decontarea sumelor
  • Prin lansarea acestui sistem „banul public nu este risipit”

Un sistem online de urmărire a programelor „Laptele şi cornul”, respectiv „Fructe în şcoli” implementat de Consiliul Judeţean Harghita a fost prezentat luni, el fiind funcţional. Scopul acestei aplicaţii informatice este de a exista o strictă evidenţă a elevilor care primesc laptele, cornul şi mărul, în baza căreia se va face decontarea, deoarece au existat anumite nereguli în derularea acestui program. Practic, în acest sistem online fiecare şcoală din judeţ va introduce, zilnic, date privind numărul de elevi care primesc lapte, corn şi măr. La rândul lor, firmele prestatoare vor introduce cantitatea de produse livrate. Iar pe baza acestor informaţii se va face decontarea produselor livrate.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că soft-ul e funcţional, iar ideea acestui sistem online a venit după ce s-a observat că pentru multe şcoli, mai ales din mediul rural, este dificil să întocmească o prezenţă la zi, în condiţiile în care laptele şi mărul sunt decontate de APIA. Iar dacă există vreun control „s-ar fi putut găsi o neconcordanţă între ce s-a decontat şi prezenţa la zi din catalogul profesorului”. „Nimeni nu a avut până acum controlul cât trebuie plătit, chiar dacă trebuie decontat la APIA sau nu, pentru că fiecare a mers după declaraţii care nu erau acoperite de cifre exacte, numai aşa, din inerţie. Şi acum asta dorim, noi nu vrem să plătim facturi care nu sunt verificate. Şi aici, la verificare, intervine acest sistem care trebuie aplicat în fiecare zi – şi aşa banul public nu este risipit”, a spus preşedintele CJ.

Aproximativ 4 milioane de euro, suma plătită anual pentru produsele oferite gratuit elevilor din judeţ

Astfel, Borboly Csaba a declarat că plata produselor furnizate de firme se va face în funcţie de datele introduse de şcoli. „Documentele de plată se vor realiza după datele introduse de către şcoli – şi la măr, şi la lapte, şi la corn. Pentru că noi, dacă ne uităm, plătim anual aproape 4 milioane de euro, e o sumă imensă şi e o responsabilitate imensă. Şi să ştiţi că chiar anul trecut am avut un control din partea Curţii de Conturi şi ne-a fost atrasă atenţia că în acest an vor merge să verifice, să compare catalogul şcolii cu ce am plătit noi. Noi, nefiind abilitaţi să intrăm să verificăm cataloagele din şcoală, aceasta este singura posibilitate – să avem un sistem la care să fie arondaţi atât furnizorii produselor, cât şi şcolile şi să putem face plata”, a spus Borboly Csaba.

Acesta a mai precizat că această aplicaţie a fost prezentată şi membrilor Grupului judeţean pentru creşterea siguranţei în şcoli, „cărora le-a plăcut ideea”.

Au fost situaţii când au fost plătite produse şi pentru elevi care nu au fost prezenţi la şcoală

Responsabilul de programul „Lapte şi corn” în cadrul CJ Harghita, Andreea Sabău, a explicat că fiecare copil are dreptul la a primi aceste produse doar dacă este prezent la şcoală, însă s-a dovedit că s-a plătit şi pentru cei ce lipseau. „Conform legii, fiecare copil are dreptul de a primi un măr, un corn şi lapte în funcţie de prezenţa la şcoală. Dacă nu e prezent, nu are dreptul. (…) La facturare, de obicei, şcolile şi firmele semnau procesele-verbale pe baza avizelor, nu pe baza catalogului. Dacă şcoala îşi asuma efectivul întreg de copii care era înscris în şcoala respectivă şi firma îşi asuma, noi neavând un control asupra prezenţei din catalog trebuia să plătim. S-a dovedit (…) că au fost copii care nu au fost prezenţi la şcoală, au primit produsele sau nu le-au primit, dar noi le-am plătit. Şcolile respective, APIA ni le-a scos din subvenţie. Noi, banii nu i-am recuperat. În momentul în care a venit Curtea de Conturi în control, a scos baza noastră de date, a mers la şcoli, a confruntat cu baza lor de date şi a observat neconcordanţe. Pentru că nu era conform prezenţei din catalog. Şi ne-a întrebat pe baza a ce am plătit”, a spus Andreea Sabău.

Responsabilitatea corectitudinii datelor revine directorilor de şcoli

Prezent la conferinţă, inspectorul şcolar general al judeţului Harghita, Petru Gârbea, a declarat că este o aplicaţie utilă, chiar dacă la început „o să fie un pic dificil”. „Este o aplicaţie utilă, va fi un pic dificil la început, până se obişnuiesc toate şcolile şi toţi cei implicaţi cu utilizarea ei, ca orice noutate presupune nişte dificultăţi, dar eu am toată încrederea că după ce se obişnuiesc oamenii cu sistemul va fi în sprijinul lor”, a spus Petru Gârbea.

De asemenea, inspectorul şcolar general a explicat că de veridicitatea datelor introduse în aplicaţie vor răspunde directorii de şcoli. „Veridicitatea datelor este răspunderea directorilor de şcoală, ei au primit instrucţiuni în acest sens. Trebuie să numească nişte persoane care răspund în fiecare locaţie de livrare de corectitudinea informaţiei, de corectitudinea datelor şi fiind toate aceste persoane nominalizate prin acte interne, fiecare să fie responsabil şi în cazul în care se constată vreo abatere, atunci persoana respectivă va fi trasă la răspundere”, a declarat Petru Gârbea.

Sistemul online de urmărire a programelor guvernamentale „Laptele şi cornul” şi „Fructe în şcoli” a fost realizat de firma care prestează serviciile de informatică pentru Consiliul Judeţean. Administratorul firmei, György Zsolt, a spus că „din punct de vedere informatic pare simplu, dar dat fiind faptul că participă şi firmele prestatoare şi peste 360 de şcoli şi unităţi de învăţământ din judeţ, care trebuie să introducă zilnic datele, nu e o treabă uşoară”. Acesta a mai spus că a avut discuţii şi cu firmele furnizoare de produse, iar acestea au cerut, printre altele, ca până la ora 12:00 să fie finalizată introducerea datelor în sistem de către unităţile de învăţământ, ca pe baza acestor informaţii să facă avizele pentru a doua zi. Totodată, există şi un forum, „unde şcolile au posibilitatea, dacă au păsuri, să le spună şi firma prestatoare să le primească în mod direct (…) şi să facă un feedback”.

Potrivit lui György Zsolt, în momentul de faţă, baza de date cuprinde aproximativ 8.000 de documente, astfel este facilă verificarea retroactivă a datelor cu privire la prezenţa elevilor, respectiv a produselor furnizate. Din cele 367 de unităţi de învăţământ din judeţ, 345 utilizează programul, sperându-se că şi celelalte instituţii de învăţământ se vor înregistra în cadrul programului.

La conferinţă au participat şi reprezentanţi ai şcolilor şi ai unei firme din judeţ care livrează cornul în unele şcoli.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.