Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Intervenţie de urgenţă la conducta de evacuare a Lacului Rugăneşti | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 20 mai 2024
Home » Societate » Intervenţie de urgenţă la conducta de evacuare a Lacului Rugăneşti
Intervenţie de urgenţă la conducta de evacuare a Lacului Rugăneşti

Intervenţie de urgenţă la conducta de evacuare a Lacului Rugăneşti

Patru scafandri de la Serviciile Salvamont din Harghita şi Mureş au intervenit, marţi, pentru decolmatarea conductei de evacuare a lacului de la Rugăneşti, care era înfundată cu nămol, intervenţia fiind necesară pentru evitarea producerii unor inundaţii în zonă.

Şeful Serviciului Judeţean de Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean, Fekete Örs, a declarat pentru Agerpres că situaţia este monitorizată de câteva zile, după ce, din cauza topirii zăpezii, a crescut apa din lac, iar conducta de evacuare s-a înfundat. Întrucât nivelul apei era foarte ridicat şi nu se ştia dacă digul de protecţie mai poate rezista presiunii, s-a luat decizia intervenţiei, pentru desfundarea conductei.

Patru scafandri de la Serviciile Salvamont din Harghita şi Mureş au coborât în lac, până la o adâncime de 3,7 metri, unde se afla conducta şi au reuşit să înlăture depunerile, după o intervenţie care a durat mai bine de o oră. Fekete Örs a spus că intervenţia a fost una dificilă, din cauză că suprafaţa lacului este încă îngheţată, apa fiind extrem de rece şi cu vizibilitate zero.

Şeful Serviciului Judeţean de Salvamont Salvaspeo Harghita a punctat faptul că dacă intervenţia nu ar fi avut loc, exista riscul producerii de inundaţii, întrucât nivelul apei din lac creştea continuu.

Lacul de la Rugăneşti, aflat în apropierea satului Rugăneşti, din comuna Şimoneşti, are o suprafaţă de 17 hectare, fiind şi o destinaţie preferată a pescarilor amatori. (Gina Ştefan)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.