Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şi votul lor atârnă greu | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » (Inter)Național » Şi votul lor atârnă greu
Şi votul lor atârnă greu

Şi votul lor atârnă greu

  • Peste 230 de mii de persoane cu dublă cetăţenie din România ar putea vota, prin corespondenţă, la alegerile parlamentare de luna viitoare din Ungaria

Peste 230.000 de etnici maghiari din România, care au dobândit cetăţenia ungară în ultimii ani, au cerut să fie înregistraţi pe listele speciale cu alegători pentru a vota la alegerile parlamentare de luna viitoare din Ungaria. Persoanele cu cetăţenie ungară, dar care nu au domiciliul pe teritoriul Ungariei, au posibilitatea de a vota la alegerile din 3 aprilie din această ţară, dar numai dacă s-au înregistrat, până în data de 9 martie, pe listele cu alegătorii din străinătate. O nouă înregistrare nu a fost necesară pentru cei care au făcut deja acest lucru cu prilejul alegerilor anterioare. Potrivit datelor făcute publice pe site-ul biroului naţional electoral din Ungaria, până la data amintită au fost primite, în total, 568.002 cereri de înregistrare din partea cetăţenilor ungari cu domiciliul în alte state, cele mai multe, respectiv 231.003 fiind trimise din România. Dintre cei care au depus cereri din România, 196.185 au fost deja luaţi în evidenţe în vederea alegerilor. Biroul naţional electoral ungar nu a făcut publice informaţii legate de judeţele României din care au fost înaintate cereri de înregistrare.

Cei care şi-au exprimat intenţia să îşi exprime opţiunea la alegerile din Ungaria vor primi prin poştă plicurile cu buletinele de vot la adresele specificate în momentul înregistrării, dar aveau posibilitatea să opteze şi pentru preluarea personală a acestora de la una dintre misiunile diplomatice ale acestei ţări sau din anumite localităţi ungare din apropierea frontierelor. După exprimarea opţiunii, plicurile cu buletinele de vot trebuie trimise înapoi biroului naţional electoral din Ungaria până în ziua de dinainte de vot, până la ora 24:00, prin poştă, dar pot fi depuse şi la ambasadele şi consulatele acestei ţări, respectiv la una dintre circumscripţiile uninominale electorale, în data de 3 aprilie, între orele 06:00 şi 19:00.

Una dintre primele măsuri ale partidului Fidesz al premierului Viktor Orbán, după revenirea la putere în 2010, a fost acordarea cetăţeniei ungare etnicilor maghiari din alte state în baza unor proceduri simplificate. Aceştia au primit ulterior şi dreptul de a vota la alegerile parlamentare din Ungaria, însă doar prin corespondenţă şi numai pentru listele partidelor, nu şi pentru candidaţii din circumscripţiile uninominale, având în vedere faptul că în lipsa unui domiciliu în această ţară nu pot fi arondaţi unei circumscripţii locale în funcţie de adresă.

Sistemul electoral ungar este unul mixt, combinând votul uninominal, cu cel proporţional, pe liste. Fiecare cetăţean ungar cu domiciliul din Ungaria îşi exprimă două voturi, unul pentru lista unui partid, iar celălalt pentru unul dintre candidaţii din circumscripţia uninominală la care sunt arondaţi. Având posibilitatea să îşi exprime opţiunea doar pentru listele de partid, cei care au domiciliul în alte state au la dispoziţie practic doar „o jumătate” de vot, dar care contează în prezent, având în vedere faptul că actuala putere şi opoziţia nu se situează la mare distanţă în sondaje, iar fiecare procent şi loc obţinut în legislativul unicameral de la Budapesta cu 199 de membri poate să valoreze mult în ceea ce priveşte libertatea de manevră a celor care vor fi la guvernare în următorii patru ani.

Înaintea ultimelor alegeri parlamentare din Ungaria din 2018, în evidenţele biroului naţional electoral erau 378.449 de votanţi prin corespondenţă din întreaga lume, dintre care şi-au exprimat opţiunea 267.233, numărul voturilor valabile fiind de 225.025. În evidenţe erau înregistraţi atunci 166.842 de alegători din România, dar numărul voturilor valabil exprimate de cei din această ţară a fost de doar 108.886, fără a fi făcute publice separat informaţii legate de opţiunile acestora. Peste 216.500 dintre voturile valabil exprimate la ultimele alegeri, prin corespondenţă, din toate ţările din care se înregistraseră alegători fără domiciliu pe teritoriul Ungariei, au fost în favoarea Alianţei Fidesz-Partidul Popular Creştin Democrat şi este de aşteptat, în lumina campaniei electorale pentru scrutinul din 3 aprilie, ca situaţia să fie asemănătoare şi de această dată, mai ales că opoziţia nu prea a avut posibilitatea să îşi construiască imaginea şi peste hotare. (E. Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.