Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sfaturi ale poliţiştilor harghiteni pentru evitarea furturilor din locuinţe în perioada concediilor | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Sfaturi ale poliţiştilor harghiteni pentru evitarea furturilor din locuinţe în perioada concediilor
Sfaturi ale poliţiştilor harghiteni pentru evitarea furturilor din locuinţe în perioada concediilor

Sfaturi ale poliţiştilor harghiteni pentru evitarea furturilor din locuinţe în perioada concediilor

  • În prima jumătate a acestui an au fost înregistrate 125 de furturi, din care 67 din locuinţe

Poliţiştii harghiteni atrag atenţia cetăţenilor să îşi ia toate măsurile de siguranţă pentru evitarea situaţiilor în care infractorii le pătrund în locuinţe pentru a sustrage obiecte de valoare, mai ales că în această perioadă a concediilor şi vacanţelor multe persoane călătoresc în alte zone ale ţării sau în străinătate.

Coordonatoarea Compartimentului de Analiza şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, comisarul Manuela Ionescu, a declarat publicaţiei noastre că, în general, sunt două moduri de operare specifice acestei perioade, pătrunderea prin efracţie şi înşelarea încrederii. Aceasta a precizat că se întâmplă ca infractorii să escaladeze gardurile imobilelor şi să pătrundă în curţi şi apoi în locuinţe, ceea mai mare problemă fiind reprezentată de neasigurarea corespunzătoare a porţilor, uşilor sau a ferestrelor. În unele cazuri hoţii încearcă să forţeze cu diverse obiecte uşile sau ferestrele, iar dacă nu reuşesc, sustrag diverse obiecte din curţi, din anexe gospodăreşti sau din autoturisme neîncuiate, de la telefoane mobile, laptopuri, până la biciclete, unelte, motoferăstraie sau generatoare de curent electric. Din locuinţe sunt sustrase de obicei lucruri care pot fi transportate uşor şi valorificate rapid, iar furturi au fost înregistrate şi din apartamente, nu doar din case de locuit.

Manuela Ionescu a precizat că pe poliţişti îi ajută foarte mult dacă, atunci când se reclamă fapta, păgubitul poate preciza dacă obiectele sustrase au anumite elemente specifice de identificare, cum ar fi de pildă o serie sau un număr, o zgârietură pe o anumită parte, o urmă de vopsea ori o gravură, pentru că în timpul raziilor sunt descoperite bunuri de valoare, dar fără existenţa unor astfel de elemente este mai greu de dovedit faptul că acestea fuseseră sustrase.

„Populaţia poate să ajute foarte mult munca poliţiştilor prin simplul fapt că reclamă orice infracţiuni. Se fac cercetări, se poate întâmpla ca anchetatorii să aibă trei bucăţele dintr-un puzzle, dar poate să lipsească fix a patra. Infractorul poate să greşească, să treacă printr-un loc în care sunt montate camere de supraveghere, poate să fie văzut de cineva care îl poate identifica sau poate lăsa mai multe urme. Cetăţenii sunt rugaţi să reclame orice faptă şi să facă sesizarea repede. Cu cât fapta este reclamată mai repede, cu atât este mai rapidă identificarea hoţului şi restituirea bunurilor. Orice informaţie este importantă şi poate să ducă la prinderea infractorului. Oamenii nu ar trebui să se gândească la faptul că, de exemplu prejudiciul este prea mic şi nu are rost să anunţe autorităţile, pentru că în cazul în care au fost păgubiţi şi reclamă fapta de urgenţă şansele ca infractorul să fie prins cresc considerabil. O problemă este şi în cazul în care furtul este reclamat, de pildă, după 10 zile, pentru că omul întors acasă intră în locuinţă, vrea să vadă cum şi ce s-a sustras, pătrunde şi în câmpul infracţional, urmele se mai şterg, amprentele sunt mai greu de luat şi de reconstituit, iar obiectele furate pot deja fi valorificate”, a afirmat reprezentanta IPJ Harghita. Aceasta a adăugat că este recomandată montarea de camere de supraveghere şi eventual de sisteme de alarmă, iar înainte ca oamenii să plece de acasă trebuie să fie atenţi să fie închise corespunzător porţile, uşile şi ferestrele. Totodată, aceştia ar trebui să roage o persoană de încredere să verifice din când în când dacă totul este în regulă cu apartamentele sau casele lor, să lase eventual un aparat radio pornit sau un bec aprins în locuinţe şi să aibă grijă atunci când postează fotografii pe reţelele de socializare din care să reiasă că sunt plecaţi, de pildă, în concediu în Tenerife, de unde nu se pot întoarce foarte rapid.

Referindu-se la metoda înşelării încrederii, Manuela Ionescu a afirmat că în această perioadă se poate întâmpla ca la porţile caselor sau uşile apartamentului să apară anumite persoane care vând fructe de pădure şi este posibil ca acestea să profite de neatenţia proprietarilor, care le permit accesul în locuinţe şi să sustragă bani, bijuterii şi alte obiecte de valoare, sub pretextul că ar avea nevoie, de exemplu, de un pahar cu apă, de un cântar sau doar să meargă la baie. În plus, ar putea să studieze locul, pentru a vedea dacă sunt obiecte care pot fi sustrase ulterior, a menţionat Manuela Ionescu, adăugând că nu ar trebui să li se permită acestor persoane intrarea în curţi sau în locuinţe.

Aceasta a mai informat că în judeţul Harghita au fost înregistrate, în primele şase luni ale anului, 67 de furturi din locuinţe şi 58 din curţi şi anexe gospodăreşti. În municipiul Miercurea-Ciuc au fost anchetate 7 cazuri de furt din locuinţe şi 6 din anexe şi curţi. În zona Ciucului de Sus au fost reclamate 5 furturi din locuinţe şi 5 din gospodării, iar în cea a Ciucului de Jos hoţii au pătruns de 4 ori în curţile şi anexele oamenilor.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.