Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita: Reprezentanţii vlăhiţenilor şi-au spus păsurile, consilierii judeţeni le-au notat | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita: Reprezentanţii vlăhiţenilor şi-au spus păsurile, consilierii judeţeni le-au notat
Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita: Reprezentanţii vlăhiţenilor şi-au spus păsurile, consilierii judeţeni le-au notat

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita: Reprezentanţii vlăhiţenilor şi-au spus păsurile, consilierii judeţeni le-au notat

Invitaţie onorată

Miercuri, 30 iulie 2014, la invitaţia primarului Rus Sándor, Consiliul Judeţean Harghita şi-a ţinut şedinţa ordinară a lunii iulie în oraşul Vlăhiţa. Nu este prima dată când şedinţele Consiliului Judeţean au loc în diferite localităţi, metoda a fost adoptată şi agreată pentru că astfel aleşii în fruntea judeţului pot fi mai aproape de cei ce i-au votat, le pot cunoaşte mai bine preocupările şi necazurile.

Întâlnirea de la Vlăhiţa a început într-un cadru festiv creat de elevi talentaţi în ale muzicii – instrumentale şi vocale. A fost binevenit un astfel de moment pentru că, după acest scurt respiro muzical, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a înmânat sculptorului Szakács Béla din Odorheiu-Secuiesc (cu domiciliul actual în Timişoara) premiul Kájoni János. Preşedintele Borboly în succinta sa alocuţiune a scos în evidenţă faptul că judeţul dispune de frumuseţi şi bogăţii naturale care merită a fi apreciate şi care pot motiva pe oricine să nu părăsească aceste locuri. Prin premiul acordat, preşedintele Borboly a mulţumit sculptorului pentru întreaga sa activitate cu speranţa că acest moment îi va da un nou impuls pentru a-şi continua activitatea.

 

Problemele vlăhiţenilor

După momentul festiv, primarul oraşului Vlăhiţa, Rus Sándor, a prezentat, pe scurt, câteva din problemele cu care se confruntă, care-i preocupă pe locuitorii din Vlăhiţa: „Oraşul nostru – spunea primarul – în trecut a fost unul dintre locurile importante din judeţ ca urmare a contribuţiei sale la economia judeţului. Oamenii aveau locuri de muncă, aveau un venit asigurat, aveau un echilibru în familie şi în viaţa lor. Apoi, în urma privatizărilor, la fel ca şi alte fabrici, uzina de fier şi-a încetat activitatea şi, fireşte, familiile din Vlăhiţa au o viaţă din ce în ce mai grea. Eu cred că atât politica internă, cât şi cea europeană nu iau în seamă soarta micilor aşezări care s-au dezvoltat în jurul unei uzine, a unei fabrici. Un alt neajuns – spunea primarul – constă în faptul că din reţeaua de drumuri de 73 de km din Vlăhiţa, doar circa 9-10 la sută este acoperită cu asfalt”. Continuând ideea primarului, preotul Portik Bakai Sándor a atras atenţia asupra faptului că foarte mulţi vlăhiţeni părăsesc ţara, că întârzierea restituirii pădurilor, a locurilor moştenite, dar pentru care oamenii nu au dovezi, toate acestea au un efect dezastruos şi, nu în ultimul rând, a amintit câteva date statistice care se impun a fi luate în seamă, şi anume: de la începutul anului până acum în oraş s-au oficiat 4 căsătorii, 23 de înmormântări şi 23 de botezuri; referitor la ultima cifră, preotul Portik spunea că nu-şi poate închipui dacă peste câţiva ani vor mai fi copii pentru a umple două clase. În altă ordine de idei, preotul a mulţumit Consiliului Judeţean pentru ajutorul de 200 mii lei acordat Fundaţiei Sf. Gellért. Directorul şcolii din localitate, Máte István, a solicitat sprijin pentru realizarea unui vestiar şi duşuri fără de care şcoala nu poate obţine autorizaţie sanitară de funcţionare.

 

Câteva răspunsuri imediate

La unele probleme amintite, consilierii au răspuns imediat. Astfel, consilierul Szentes Antal a dat asigurări vlăhiţenilor că la rectificarea bugetului se va avea în vedere că drumurile necesită asfaltare şi, desigur, nu se va uita investiţia de la şcoală. Consilierul Sebestyén Csaba István a spus că, începând cu anul viitor, gospodăriile mici şi tinerii fermieri vor primi sprijin european, prin urmare gospodarii trebuiesc îmbărbătaţi şi îndemnaţi să se folosească de aceste posibilităţi, de asemenea, putându-se folosi de proiecte europene pentru construirea de drumuri forestiere sau pentru cumpărarea de utilaje agricole.

 

Execuţia bugetului

Una din multele hotărâri adoptate este cea privind Execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita la data de 30 iunie 2014. Potrivit prevederilor legale privind finanţele publice locale, nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, la sfârşitul anului, bugetul general consolidat al judeţului, respectiv a subdiviziunii acestuia, după caz, trebuie să îndeplinească condiţia ca suma veniturilor încasate, a tragerilor din împrumuturile contractate şi a sumelor utilizate din excedentul anilor precedenţi să fie mai mare decât suma plăţilor efectuate şi a plăţilor restante. Ţinând seama de condiţia invocată, execuţia bugetului judeţean pentru perioada expirată din acest an, la secţiunea de funcţionare veniturile programate se ridică la suma de 60.328 mii lei, iar cele încasate la suma de 56.407 mii lei. Gradul de realizare a veniturilor este astfel de 93,53 la sută. La partea de cheltuieli, plăţile efectuate ating suma de 47.835 mii lei. Prin urmare, la data de 30 iunie 2014 rezultă un excedent de 8.572 mii lei. La secţiunea de dezvoltare, veniturile programate pentru aceeaşi perioadă se ridică la suma de 30.615 mii lei, iar încasările la suma de 8.501 mii lei, rezultând un grad de utilizare a veniturilor de 27,76 la sută. La partea de cheltuieli, plăţile au fost efectuate în sumă de 1.211 mii lei, rezultând un excedent de 7.289 mii lei. Am redat toate aceste date deoarece va fi mai uşor de înţeles faptul că la mijlocul anului bugetul Consiliului Judeţean este pe o pantă bună. De altfel, scopul analizării, respectiv aprobării execuţiei bugetului judeţului pe cele două secţiuni are ca scop redimensionarea cheltuielilor în raport cu gradul de colectare a veniturilor, prin rectificare bugetară locală, astfel încât – după opinia preşedintelui Borboly – la sfârşitul anului să nu se înregistreze plăţi restante.

 

Cotizaţii

Şase puncte de pe ordinea de zi au avut acelaşi subiect: plata cotizaţiei Consiliului Judeţean Harghita către diverse asociaţii pe anul 2014. Astfel, s-a aprobat plata cotizaţiei către: Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România – în valoare de 51.299 lei; către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Munţii Harghita – 310.867 lei; Asociaţia Nevăzătorilor din România – Filiala Interjudeţeană Harghita-Covasna – 7.000 lei (Consiliul Judeţean Harghita neavând calitate de membru); Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Centrul Transilvaniei” – 20.000 lei (CJH este membru fondator); Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară S.I.M.D. Harghita (Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Harghita şi Covasna) – 209.037 lei, cotizaţia pe anul 2013. Aici se impune următoarea precizare: în anul 2013 nu a fost achitată cotizaţia anuală a judeţului Harghita către Asociaţia S.I.M.D., motiv pentru care judeţul a fost acţionat în instanţă pentru recunoaşterea dreptului de creanţă, litigiul fiind soluţionat prin sentinţa civilă 1999/18 iunie 2014, pronunţată de Tribunalul Harghita. Instanţa de judecată a dispus achitarea sumei de 209.037 lei de către CJH, reprezentând cotizaţia ca membru fondator al Asociaţiei S.I.M.D, pe 2013; în fine, s-a aprobat plata cotizaţiei pe 2014 a Consiliului Judeţean Harghita, decurgând din calitatea de membru în asociaţiile microregionale din judeţ (şase la număr) în sumă totală de 229.270 lei. În hotărâre se precizează că virarea sumelor se efectuează pe baza prezentării rapoartelor de activitate ale asociaţiilor microregionale pe anul 2013 şi a planurilor de activitate pe 2014.

(Cu informaţii în legătură cu alte hotărâri vom reveni în numerele viitoare)

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.