Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Orbán, „unul din cei mai periculoşi lideri mondiali actuali” | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 15 aprilie 2024
Home » Politic » Orbán, „unul din cei mai periculoşi lideri mondiali actuali”
Orbán, „unul din cei mai periculoşi lideri mondiali actuali”

Orbán, „unul din cei mai periculoşi lideri mondiali actuali”

Preşedintele filialei PNL Sfântu-Gheorghe, Mădălin Guruianu, a apreciat, în cadrul unei conferinţe de presă, că premierul Ungariei, Viktor Orbán, tinde să devină „unul dintre cei mai periculoşi lideri mondiali actuali”şi consideră, conform Agerpres, că acesta ar trebui marginalizat.

Guruianu a declarat că atacul lui Viktor Orbán la adresa democraţiei, exprimat în discursul ţinut zilele trecute la Universitatea de vară de la Băile Tuşnad, îl fixează în „galeria liderilor antidemocratici”, derapajul său ideologic fiind „impardonabil”. „Viktor Orbán s-a aşezat în rândul dictatorilor moderni care au devenit un pericol pentru democraţia europeană. (…) Este un personaj din ce în ce mai puţin respectat de lumea occidentală şi din ce în ce mai protejat de fratele cel mare de la Răsărit. (…) Conceptul său de democraţie neliberală a avut precursori celebri în istorie, Mussolini şi Hitler fiind mai vechi. (…) Viktor Orbán e cel mai periculos dintre toţi liderii Europei, care ar trebui pus cumva la colţ şi ignorat pentru că în acest moment nu îşi doreşte a fi un lider democratic”, a declarat liberalul Mădălin Guruianu.

Săptămâna trecută, vorbind în faţa câtorva mii de persoane cu ocazia celei de-a 25-a ediţii a Universităţii de Vară şi tabere studenţeşti de la Băile Tuşnad, Viktor Orbán a afirmat că a trecut vremea sistemelor liberale, bazate pe statul bunăstării, din Vest – şi că acum este nevoie de un nou model, „neliberal”. „Dacă vrem să schimbăm tot ceea ce nu ne convine în lumea care ne înconjoară, atunci trebuie să creăm un sistem care să ne convină”, a spus şeful Executivului de la Budapesta, care a susţinut că liberalismul ce a construit statul bunăstării şi-a epuizat deja resursele şi „a început să se autoconsume”.

În acelaşi timp, preşedintele PNL Sfântu-Gheorghe cere politicienilor români şi maghiari să nu folosească judeţele Covasna şi Harghita ca „spaţiu de manevră electorală”, arătând că mesajele „toxice” pe care le „deversează” au efecte nefaste asupra convieţuirii dintre cele două etnii în zonă.

Guruianu a lansat ideea ca măcar în plan local politicienii români şi maghiari să încheie un „pact” prin care să se angajeze ca în anii electorali să nu abordeze subiecte sensibile care să pericliteze buna convieţuire interetnică.

Guruianu era cuprins în programul dezbaterilor Universităţii de vară Tusványos, dar nu a participat, totuşi, la aceste manifestări.

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Guruianu nu a participat la Tusvanyos ca nu cunoaste ideologia liberala desi se declara liberal.Orban a sesizat ca neoliberalismul ne va disttruge ca natiune si ne va aservi capitalului internationalsi vom fii slugile altora in propria noastra tara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.