Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Scădere semnificativă a numărului apelurilor la 112 din cauza urşilor la Băile Tuşnad | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Scădere semnificativă a numărului apelurilor la 112 din cauza urşilor la Băile Tuşnad
Scădere semnificativă a numărului apelurilor la 112 din cauza urşilor la Băile Tuşnad

Scădere semnificativă a numărului apelurilor la 112 din cauza urşilor la Băile Tuşnad

  • Două organizaţii ale societăţii civile şi Primăria Băile Tuşnad au implementat, pe parcursul a doi ani, un proiect interesant care a avut în prim plan convieţuirea dintre oameni şi urşi

Numărul urşilor care îşi fac simţită prezenţa în staţiunea Băile Tuşnad a scăzut semnificativ în ultimii ani ca urmare a măsurilor luate de autorităţi, dar şi a bunei colaborări cu organizaţiile societăţii civile, care au implementat în localitatea harghiteană un proiect finanţat din fonduri norvegiene având în prim plan îmbunătăţirea convieţuirii om-urs.

Primarul oraşului Băile Tuşnad, Butyka Zsolt, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate pentru prezentarea rezultatelor finale ale proiectului amintit, că dacă în 2021 au fost emise peste 220 de mesaje RoAlert prin care populaţia era avertizată în legătură cu prezenţa unor urşi în localitate, iar în 2022 au fost înregistrate puţin peste 80 de astfel de avertizări, anul trecut numărul acestora a scăzut la 8. „Deci rezultate în trei ani avem. Acum vine partea aceea de a menţine aceste rezultate şi de a învăţa şi comunitatea că nu întotdeauna ursul este de vină. Asta trebuie să ştim din prima secundă. Este foarte important ca într-o localitate mică cu resurse mai mici decât într-un oraş mare să poţi să faci ceva, să arăţi de unde ai plecat şi unde ai ajuns şi să poţi să faci ceva ce să fie implementat în oraşe mai mari”, a afirmat Butyka Zsolt.

Acesta a precizat că, după preluarea mandatului de primar ca urmare a alegerilor din 2020, în Băile Tuşnad au fost înregistrate foarte multe probleme cauzate de urşi. De pildă, în 2021, o ursoaică cu trei pui a intrat în câteva zeci de proprietăţi din oraş şi s-a apelat de foarte multe ori la Ministerul Mediului pentru găsirea de soluţii, fiind organizat şi un miting de susţinere a proiectului Ordonanţei 81 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată în cazul urşilor, a adăugat edilul. Potrivit afirmaţiilor sale, după intrarea în vigoare a ordonanţei, autorităţile locale din Băile Tuşnad au fost cel mai probabil primele din ţară care au relocat un urs, iar ulterior au fost începute discuţii şi cu specialişti şi cu reprezentanţii unor organizaţii nonguvernamentale, în oraşul harghitean deplasându-se de două ori şi studenţi de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca pentru a analiza situaţia privind mobilitatea urşilor în zonă, astfel încât să se găsească soluţii ca animalele sălbatice să nu rămână în localitate.

„A fost inventariat tot ce înseamnă gard electric şi între timp ne-am dat seama că dacă oraşul este plin de arbori şi parcurile nu sunt curăţate, adică sunt locuri unde se pot ascunde urşii, nu avem nicio şansă să ieşim din faza asta. Între timp, am inventariat pe domeniul public tot ce înseamnă pomi fructiferi, ca să putem să îi extragem şi să plantăm în locul lor alţi arbori. Din câte am observat, după aceste măsuri putem să spunem că au fost primii paşi în localitate cu care a început toată povestea aceasta a convieţuirii om-urs. În urma acestor discuţii s-a format o echipă foarte bună de intervenţie. Avem o colaborare foarte bună şi s-a înţeles exact rolul echipei şi al apelului de urgenţă către 112. Adică, dacă înainte se suna la 112 şi se spunea că ursul este pe strada cutare, la numărul cutare, majoritatea turiştilor ajungeau înaintea noastră acolo. Atunci, pe propria piele am învăţat să dăm numai numele străzii, de exemplu strada Oltului, care este de la intrare până la ieşirea din oraş şi atunci toată lumea căuta ursul şi noi puteam să ne facem treaba. Între timp, ne-am dat seama şi că noi ne facem treaba, dar comunitatea este foarte reticentă faţă de ce facem noi şi atunci, împreună cu organizaţiile Accent şi Vox Iuventutis, am început demersurile pentru organizarea primei conferinţe ştiinţifice şi a unui festival tematic. Sunt printre puţinii primari, cred, din ţară care nu mă pricep la toate şi începând din prima zi am încercat să fac echipe separate şi pe urbanism, şi pe turism, şi pe problematica urşilor, pentru că şi eu sunt om normal ca restul, adică nu pot să mă pricep la toate şi începând de la prima acţiune de strângere de fonduri împreună cu WWF (Fondul Mondial pentru Natură) România, inclusiv prima discuţie cu cei de la organizaţia Accent, ne-am dat seama că singuri sută la sută nu putem face nimic şi ne trebuie nişte parteneriate şi nişte ajutoare care din punct de vedere profesional poate să ne aducă plus valoare”, a mai spus Butyka Zsolt.

Acesta a menţionat că este de aşteptat ca în Băile Tuşnad să ajungă la sfârşitul acestei luni sau la începutul lunii viitoare unele containere anti-urs, care există deja în alte ţări şi care să nu poată să fie deschise cu uşurinţă de animalele sălbatice aflate în căutare de hrană.

Reprezentantul organizaţiei GeoEcologice Accent, Imecs István, a prezentat, în conferinţa de presă, rezultatele proiectului implementat în parteneriat cu Primăria Băile Tuşnad şi Asociaţia Vox Iuventutis din localitate. Proiectul cu titlul „WatchBear &AdvoCity – urşi şi oameni pentru viitor comun” a fost implementat pe parcursul ultimilor doi ani, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, fiind un program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul a avut ca scop îmbunătăţirea implicării civice în zona destinaţiei ecoturistice Băile Tuşnad şi împrejurimi în cadrul proceselor publice de luare a deciziilor în contextul convieţuirii armonioase între om şi urs prin instrumente participative şi activităţi de tip watchdog. Echipa de implementare a proiectului s-a bazat pe patru piloni pentru a îmbunătăţi coexistenţa dintre oameni şi urşi. Astfel s-a reuşit dezvoltarea „TusnadEcoBearWatch”, o aplicaţie mobilă pentru localnici şi turişti, care poate fi folosită pentru a se raporta orice eveniment, urme sau pagube legate de urşi, informaţiile fiind recepţionate de către o echipă administrativă, care oferă şi răspunsuri utilizatorilor. Aplicaţia este una interactivă şi este folosită şi pentru comunicare educaţională, până în prezent fiind înregistraţi 513 utilizatori şi raportate peste 150 de cazuri referitoare la urşi. Totodată, a fost amenajată o sală tematică pentru vizitatori denumită „TusnadEcoBearCave”, unde pot fi aflate informaţii legate de istoria oraşului Băile Tuşnad, relaţia sa cu urşii şi toate activităţile menite să îmbunătăţească coexistenţa cu aceste animale pentru a se spori calitatea vieţii. Sala găzduieşte şi expoziţii, au loc proiecţii de filme şi există elemente interactive şi prezentări coordonate, printre acestea numărându-se şi un program educaţional, în cadrul căruia peste 500 de elevi din Băile Tuşnad şi împrejurimi au beneficiat până în prezent de educaţie extraşcolară. De asemenea, în 2022 şi 2023 a fost organizat festivalul tematic „TusnadEcoBearFest”, la care au participat aproape două mii de persoane, în corturile amplasate în centrul oraşului fiind organizate prezentări şi activităţi educaţionale, completate de spectacole muzicale de seară. Evenimentul îşi propune să devină în viitor o caracteristică obişnuită a destinaţiei ecoturistice Băile Tuşnad şi împrejurimi, având loc la sfârşitul lunii octombrie pentru a extinde sezonul turistic, a precizat Imecs István. Acesta a amintit că în paralel cu festivalul tematic a fost organizată şi conferinţa ştiinţifică „TusnadEcoBearConf”, prezentările fiind susţinute în 2022 în limba română, iar în 2023 în limba engleză, de către specialişti  din 7 ţări.

„La final, am reuşit să elaborăm două documente, un ghid care ne ajută ca oraşul să devină membru al comunităţii bear smart şi o strategie locală prin care putem urmări nişte instrucţiuni, care ne ajută să putem preveni pagubele provocate de urşi”, a mai precizat Imecs István.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.