Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Să facem un parteneriat care să aducă un plus de valoare faţă de ceea ce s-a întâmplat până acum” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Societate » „Să facem un parteneriat care să aducă un plus de valoare faţă de ceea ce s-a întâmplat până acum”
„Să facem un parteneriat care să aducă un plus de valoare faţă de ceea ce s-a întâmplat până acum”

„Să facem un parteneriat care să aducă un plus de valoare faţă de ceea ce s-a întâmplat până acum”

Dobeni – şedinţa ordinară a CJH

Vremea vorbelor a trecut

La invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, la şedinţa ordinară ce a avut loc în satul Dobeni, în data de 30 septembrie 2016, a participat şi preşedintele Uniunii Patronatului Român, Ioan Lucian, care a fost prezent în judeţul Harghita pentru a participa la deschiderea expoziţiei de toamnă de la Odorheiu-Secuiesc, ocazie cu care a avut şi o întâlnire cu prefectul Adrian Jean Andrei. Plăcut surprins de faptul, neîntâlnit până acum niciunde, că şedinţa Consiliului Judeţean are loc într-unul din satele judeţului, a amintit că în scurta sa vizită în judeţ a participat, pe lângă festivitatea de deschidere a expoziţiei de toamnă, şi la Forumul de afaceri Româno-Polono-Maghiar ce a avut loc tot la Odorheiu-Secuiesc. Am reţinut din alocuţiunea acestuia, printre altele, o promisiune şi nu numai. „Cu siguranţă – spunea Ioan Lucian – dezvoltarea unei ţări într-o economie normală nu se poate face, sau are un alt dinamism, fără o conlucrare între modelul politic – zona administrativă – şi mediul de afaceri. Pentru noi, Uniunea Naţională a Patronatului Român, şi organizaţia patronală din Harghita este important să facem un parteneriat care să aducă un plus de valoare faţă de ceea ce s-a întâmplat până acum, vremea vorbelor s-a dus şi am hotărât un lucru important, ca fiecare judeţ să-şi poată dezvolta un mediu de afaceri important. (…) Vă vom propune idei de proiecte europene şi care să sprijine atât mediile de afaceri, cât şi administraţiile locale. Suntem membri fondatori ai Camerei Polono-Române-Ungare, sunt premise pentru deschiderea a ceea ce vom face. Vom încerca să depistăm toate căile, posibilităţile să ne aducem aportul la dezvoltarea mediului de afaceri, printr-un parteneriat real”.

O promisiune oricât de frumoasă rămâne tot o promisiune, dacă cel ce promite nu se ţine de cuvânt, dar, deocamdată, să facem ceea ce putem face, să acordăm credit preşedintelui Uniunii Patronatului Român.

 Premiu de excelenţă

În aceeaşi şedinţă, directorului Agenţiei de Dezvoltare a Judeţului Harghita, Barabás Csaba, i-a fost înmânat premiul de excelenţă pentru realizarea proiectului „achiziţii publice directe”, proiect care în perioada de trei luni de la implementare şi-a dovedit eficienţa.

 Nu-i uşor

Primarul comunei Mugeni, Farkas Mózes, cel care a invitat Consiliul Judeţean să-şi ţină şedinţa într-unul din satele aparţinătoare comunei, la întrebarea preşedintelui Borboly Csaba dacă în comuna Mugeni mai sunt lucruri nerezolvate, printre altele, a spus: „Este o bucurie mare pentru noi faptul că suntem căutaţi la noi acasă. Dacă mai avem probleme nerezolvate, avem, nu este simplu să conduci 8 sate, din care doar trei am reuşit să le includem în proiectul european sistemul de canalizare, trebuie să vă spun că voi solicita ajutor financiar pentru a cumpăra ţevile necesare pentru această lucrare. Problemă reprezintă şi marginile drumului, care sunt distruse şi vrem să le refacem şi pentru asta vom depune un proiect. Nu vreau să intru în amănunte, nu ştiu ce şanse avem de a obţine bani pentru biserica din satul Dejuţiu, Tăietura, Casa memorială din Lutiţa, lucrăm şi noi pentru dezvoltare şi, pentru că sunt aici, mulţumim consilierilor din PSD pentru faptul că întotdeauna ne-au ajutat, au renunţat la nişte bani pentru o biserică doar pentru a ajuta să se construiască biserica din Dejuţiu, unde de secole nu există biserică. Vrem să realizăm o zonă industrială, să aducem investitori, avem nevoie de ajutor pentru a termina cu parcelarea şi retrocedarea terenurilor”.

 Reprezentanţii cultelor din cele 8 sate şi nu numai

La cele spuse de primar trebuie adăugate şi cele semnalate de reprezentanţii cultelor care, după mulţumirile adresate pentru ajutorul primit din partea Consiliului Judeţean, au semnalat următoarele: să se ţină seama la distribuirea sprijinului financiar în cadrul programului de protecţie a monumentelor şi restaurarea acestora în sensul ca acest lucru să se facă din timp, deoarece aceste lucrări nu se pot face decât în perioadele calde din an – răspunzând acestei chestiuni, preşedintele Borboly a explicat că: „În cazul a trei solicitanţi care aveau nevoie de intervenţie urgentă, avizele de la organismul de specialitate, datorită birocraţiei din Bucureşti, întârzie, abia acum s-a primit avizul pentru monumentul din Gheorgheni şi nu se ştie ce este cu celelalte avize, din păcate, acest sistem este foarte rigid şi ne limitează în activitate”.

Referitor la şcoli, directorul a precizat ca un fapt pozitiv că: „În sfârşit, toate şcolile, clădirile şcolilor, sunt ale noastre, sunt cumpărate, dar trebuie să spun că în urmă cu câţiva ani cu fonduri guvernamentale a fost începută construcţia unei grădiniţe, din păcate s-a turnat fundaţia şi atât, în situaţia în care am avea mare nevoie de o grădiniţă cu program de zi, solicităm ajutorul pentru a putea ca această clădire să ajungă sub acoperiş”. Preşedintele Borboly a răspuns că există şanse pentru o rectificare de buget, iar dacă acest lucru nu va fi în acest an, problema rămâne a fi rezolvată anul viitor.

 Birocraţia-i fără frontiere

Anunţându-se pentru a lua cuvântul, consilierul (PNL) Ion Proca a spus: „Pentru că sunt prezenţi mulţi reprezentanţi ai cultelor, vreau să-i asigur că formaţiunile politice pe care le reprezentăm vor vota întotdeauna în favoarea alocărilor programelor pentru culte. Nu ştiu dacă este vreun judeţ în ţară care are atât de multă atenţie la programele pe care le dezvoltă în legătură cu cultele religioase, dacă în acest sens nu suntem primii, suntem printre primii. Vă asigurăm – spunea consilierul – că vom vota întotdeauna în favoarea sumelor care vor veni la biserici şi la tot ce ţine de conservarea etnică a fiecăruia. Referitor la birocraţia de care vorbea preşedintele Borboly, eu zic că putem considera că birocraţia nu are frontiere, din experienţa mea de pe vremea când eram directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului vă pot spune că am avut onoarea şi bucuria să refac curia din Cristuru-Secuiesc, însă nici nu vă puteţi imagina câte obstacole am avut de întâmpinat din partea instituţiei de specialitate din Miercurea-Ciuc, aşadar, birocraţia nu are frontiere. Vă asigurăm că vom vota sumele pe care vom putea să le dăm, pentru că întotdeauna trebuie mai mult”.

 Un drum al nimănui

Consilierul Csilag Péter (PCM) a vorbit despre modul anevoios în care se derulează lucrurile în locurile afectate de inundaţii şi nu numai. Domnia sa a pus punctul pe „i” referindu-se la „drumul nimănui”, după cum arată drumul între Comăneşti şi Frumoasa, drum internaţional, de altfel, pe care în 1976 s-a pus asfalt şi de atunci s-a tot degradat, ajungând într-o stare impracticabilă. Cum putem interveni în cazul acestui drum care leagă Ardealul de Moldova?, întreba consilierul. Răspunsul preşedintelui Consiliului Judeţean: „Doar împreună (cele două judeţe) vom putea reuşi să facem ceva; deoarece acest drum este cuprins în investiţiile naţionale, putem face o adresă comună şi cam atât”.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.