Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

S-a bătut primul țăruș pentru cele 7 case de tip familial ale Centrului de recuperare pentru copii cu dizabilităţi | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » S-a bătut primul țăruș pentru cele 7 case de tip familial ale Centrului de recuperare pentru copii cu dizabilităţi
S-a bătut primul țăruș pentru cele 7 case de tip familial ale Centrului de recuperare pentru copii cu dizabilităţi

S-a bătut primul țăruș pentru cele 7 case de tip familial ale Centrului de recuperare pentru copii cu dizabilităţi

După o perioadă mai îndelungată de timp, în care s-a dorit de multe ori să se renunţe la proiect, ieri a fost bătut, de către autorităţile locale, primul țăruș pe terenul unde se vor ridica noile case de tip familial pentru copiii cu dizabilităţi din Centrul de plasament „Sf. Ana” Miercurea-Ciuc. Momentul a fost marcat prin prezenţa oficialităţilor locale – directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, Elekes Zoltán; preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba; vicepreşedintele CJ Harghita, Barti Tihamér; consilierul judeţean Ion Proca – a constructorilor, precum şi zecilor de copii care vor locui în aceste case.

Lucrarea face parte din cadrul Programului de interes naţional de închidere a instituţiilor de tip vechi şi înfiinţarea de centre de recuperare. Proiectul Închiderea Centrului de plasament „Sf. Ana” din Miercurea-Ciuc şi înfiinţarea a şapte case de tip familial şi a unui Centru de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi şi deficienţe de învăţare are o valoare de aproape 4,85 milioane de lei. Cea mai mare parte a banilor – 3,17 milioane de lei – este asigurată de Guvernul României, prin Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, iar 1,67 milioane de lei a reprezentat co-finanţarea Consiliului Judeţean Harghita.

Această investiţie va deservi 80 de copii şi tineri cu vârsta între 14 şi 26 de ani care au deficienţe de învăţare şi/sau dizabilităţi care frecventează cursurile Liceului Tehnologic special „Sf. Ana” din Miercurea-Ciuc. Dintre obiectivele proiectului amintim: asigurarea serviciilor de abilitare şi reabilitare pentru beneficiarii serviciului; crearea alternativelor de tip familial copiilor şi tinerilor prin desfiinţarea şi închiderea centrului de plasament de tip rezidenţial; asigurarea condiţiilor prevăzute în standardele minime obligatorii pentru protecţia copilului; (re)integrarea copilului în familia naturală/lărgită, integrarea socio-profesională.

Termenul de construire a celor 7 case este începutul lunii septembrie, iar Centrul de recuperare ar trebui finalizat până în decembrie 2015.

 

 După mai multe greutăţi, lucrările au demarat

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, spunea, cu ocazia demarării lucrărilor, că drumul parcurs de la realizarea proiectului şi până în prezent a fost unul foarte greu, în care s-a dorit să se renunţe de mai multe ori.

„De cel puţin 5 ori am fost la un pas să renunţăm. Fie din cauza dezinfectării (n.a. – în terenul care va găzdui acest proiect de-a lungul timpului s-au infiltrat substanţe chimice de la îngrăşământul care era depozitat acolo, astfel că trebuia realizată şi o dezinfecţie a lui), fie din cauza co-finanţării primite din partea Guvernului sau din cauza lucrărilor. Prin echipă, prin solidaritate, prin consens, am reuşit să depăşim momentul de criză şi astăzi putem să fim aici pentru ca aceşti copii să fie la un loc, să aibă un spaţiu verde, pentru că o parte din ei stau într-un bloc închiriat”, spunea ieri Borboly Csaba.

 

 „Direcţia în care merge Protecţia Copilului este cea a caselor de tip familial, fiindcă nu s-a inventat o soluţie mai bună de a creşte copii decât familia”

casacopii 1

Nici cei din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita nu au fost convinşi că acest proiect va fi dus până la capăt, iar copiii se vor putea bucura de o şansă pentru o viaţă mai bună.

„Am avut şi momente în care noi, de la Direcţie, într-un fel, am renunţat la a mai face proiectul; n-am mai văzut şanse de a se mai realiza. D-l preşedinte a fost foarte insistent cu noi şi am mai încercat încă o dată; ne-am dus la Bucureşti, la Ministerul Muncii şi am reuşit să obţinem încă un an de prelungire a proiectului”, spunea directorul DGASPC, Elekes Zoltán.

Acesta a mai amintit faptul că în ultimii 10-15 ani şi Centrul de plasament „Sf. Ana” s-a confruntat cu probleme. La început au fost nevoiţi să părăsească fosta locaţie, clădirea fiind restituită proprietarului. De atunci s-au închiriat mai multe spaţii, dar peste tot au fost probleme, printre acestea şi lipsa unei curţi pentru copiii cu necesităţi speciale.

„Ştiu că direcţia în care merge Protecţia Copilului este cea a caselor de tip familial, a serviciilor familiale, fiindcă nu s-a inventat o soluţie mai bună de a creşte copiii decât familia. Cât putem, trebuie să încercăm să creăm nişte instituţii măcar similare familiei. În acest spaţiu o să creăm 7 case, în care o să avem 7 familii. (…) Sper ca odată cu această investiţie vom putea schimba ceva, inclusiv în comportamentul copiilor, în comportamentul personalului şi o să avem o altă metodă de educare în acest Centru”, afirma Elekes Zoltán.

Consilierul judeţean Ion Proca, care în urmă cu câţiva ani a fost şi directorul DGASPC Harghita, remarca „pentru buna amintire, că în judeţul Harghita au fost mereu proiecte de succes, proiecte inovatoare şi aici s-a crezut mereu în valoarea educării copiilor la nivel familial. Nici unul din modele nu poate să-l înlocuiască cu succes pe acesta şi nădăjduiesc că la toamnă vom avea ocazia să sărbătorim împreună ceea ce vor desăvârşi constructorii la proiectul acesta”.

LIVIU CÂMPEAN

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.