Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Câteva mii de etnici maghiari au cerut, iarăși, autonomie în secuime | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 19 mai 2024
Home » Societate » Câteva mii de etnici maghiari au cerut, iarăși, autonomie în secuime
Câteva mii de etnici maghiari au cerut, iarăși, autonomie în secuime

Câteva mii de etnici maghiari au cerut, iarăși, autonomie în secuime

După ce municipalitatea din Târgu-Mureș a decis să nu mai permită organizarea de mitinguri și proteste care pot inflama spiritele și care, până la urmă, prin mesajul lor contravin Constituției României, secuii și-au mutat bagajele prin Harghita. Astfel, marți după-masă, chiar spre seară, peste două mii de etnici maghiari (sau secui) s-au adunat în localități din Harghita pentru a cere „respectarea drepturilor” pentru maghiari, pentru a cere înființarea unui Parlament la Târgu-Mureș sau la Cluj-Napoca ori unde o da Domnu’, iar odată cu acesta înființarea unei regiuni în care banii să fie pompați de București, dar (absolut) toate deciziile să fie luat doar de grofii locali.

Astfel, principala nemulțumire a lui Árus Zsolt, care este vicepreședintele Consiliului Național Secuiesc, este faptul că atât Guvernul, cât și Parlamentul României nu i-a băgat în seamă pe secui atunci când a început tratativele de regionalizare.

Președintele local din Miercurea-Ciuc al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (n.a. – un partid care niciodată nu a avut vreun reprezentant în Parlament, adică unul care nu contează pe plan național), Tőke Ervin, vine cu aceeași placă veche de 25 de ani: drepturile maghiarilor nu sunt respectate și că vor să decidă ei ce să facă cu banii lor. Mâine-poimâine parcă îl aud pe Toke răcnind că harghitenii îi întrețin pe bucureșteni.

Spunea președintele PPMT Miercurea-Ciuc că se dorește un mini-parlament pentru secui și că nu ar avea mare importanță unde ar fi. Dacă Clujul e mai departe de Miercurea-Ciuc, decât e Bucureștiul de municipiul harghitean, atunci este bună propunerea ca acest mini-parlament să fie pe Dâmbovița?

În aceste coordonate, câteva mii de secui s-au adunat marți seara în Gheorgheni, Miercurea-Ciuc, Firtănuș, la Sfântu-Gheorghe și Baraolt pentru a-și cere dreptul de a se adresa în limba maternă în primăriile ori celelalte instituții publice care au pe clădire steagul secuiesc și, uneori, chiar a Ungariei.

La Miercurea-Ciuc, pe platoul din centrul orașului, s-au adunat aproximativ 2.000 de persoane, mulți dintre ei purtând în mâini steaguri secuiești, iar alții steaguri ale Ungariei. Și tot aici, pe scările care duc spre Palatul Administrativ, care adăpostește atât sediul Consiliului Județean cât și cel al Prefecturii, a fost desfășurat un drapel al Ungariei de câțiva metri care avea în centru steagul secuiesc.

(Comentariul pe larg al evenimentului va apărea în ediția print de vineri, 13 martie 2015)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Gheorghe Vasile

    Dar Jandarmeria Română unde a fost? Le-a dat autorizație pentru acțiunea publică? Dacă nu, cine a organizat-o trebuie să fie tras la răspundere pentru tulburarea ordinii publice. Nu trebuie tolerate la nesfârsit provocările și sfidările extremiștilor. Asta este semn de slăbiciune. Extremiștii nu știu decât de botă! (În forma amenzii)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.