Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

RETROSPECTIVĂ Harghita: 2018 – Noi atacuri ale urşilor şi o lege pentru despăgubirea victimelor acestora | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » RETROSPECTIVĂ Harghita: 2018 – Noi atacuri ale urşilor şi o lege pentru despăgubirea victimelor acestora
RETROSPECTIVĂ Harghita: 2018 – Noi atacuri ale urşilor şi o lege pentru despăgubirea victimelor acestora

RETROSPECTIVĂ Harghita: 2018 – Noi atacuri ale urşilor şi o lege pentru despăgubirea victimelor acestora

Lansarea unei aplicaţii mobile de promovare turistică a judeţului Harghita, care dispune în premieră naţională de un ghid audio, zeci de proiecte prin care românii harghiteni au sărbătorit Centenarul Marii Uniri, dar şi numeroasele atacuri ale urşilor se numără printre evenimentele care au marcat anul 2018.

În urma intervenţiilor parlamentarilor din judeţ au fost adoptate modificări la Legea vânătorii şi, în premieră, se vor aloca fonduri pentru plata spitalizării, tratamentului şi recuperării persoanelor atacate de animale sălbatice protejate şi se vor acorda despăgubiri în cazul unui deces sau al incapacităţii de muncă.

∗∗∗

Românii harghiteni au marcat Centenarul Marii Uniri prin numeroase proiecte, unul dintre acestea, constituind o premieră la nivel naţional, a vizat oferirea a 100 de însemne tricolore, cusute în şezătoare, militarilor care pleacă în teatrele de operaţii. Derulat de Asociaţia pentru Siguranţă Comunitară şi Antidrog (ASCA) Harghita, în parteneriat cu mai multe instituţii şi asociaţii, proiectul a pornit de la o poveste spusă de colonelul în rezervă Ştefan Teslovan, care a aflat de la bunica sa că soldaţii români purtau pe sub tunica militară o cămaşă naţională, pentru a fi recunoscuţi, în acest fel, dacă îşi pierdeau viaţa pe câmpurile de luptă. Pornind de la această idee, iniţiatorii proiectului s-au gândit să le ofere militarilor români care pleacă în teatrele de operaţii „o părticică din România”, care să le fie aproape de suflet. Însemnele tricolore au fost oferite atât vânătorilor de munte, cât şi militarilor din Forţele Navale Române, care pleacă în misiuni externe.

Centenarul Marii Uniri a fost marcat, în Harghita, prin aproximativ 60 de proiecte, la care Instituţia Prefectului a fost partener, unele dintre acestea fiind derulate împreună cu români din Republica Moldova, Serbia sau Ucraina. Pe 1 Decembrie 2018, la Miercurea Ciuc s-a înregistrat cea mai numeroasă participare la evenimentele dedicate Zilei Naţionale a României – peste 5.000 de români din tot judeţul, dar şi din ţară, şi din Republica Moldova, sărbătorind împreună. Tot atunci, un jandarm şi-a cerut iubita în căsătorie, la finalul ceremoniilor, în aplauzele tuturor celor prezenţi, cei doi fiind angajaţi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita. Sergentul major Marian Munteanu a spus că a ales această zi pentru a-şi cere iubita în căsătorie pentru că, fiind militari, nici un moment nu poate fi mai încărcat de semnificaţii decât cel al celebrării Centenarului Marii Uniri.

∗∗∗

La fel ca şi în anii precedenţi, cel mai de amploare eveniment din judeţ a fost pelerinajul de Rusaliile catolice, de la Şumuleu-Ciuc, la care o mulţime impresionantă, de peste 100.000 de oameni, s-a închinat Fecioarei Maria, într-o procesiune care datează de secole. Printre cei prezenţi s-au numărat persoane de toate vârstele. Potrivit tradiţiei, mulţi dintre pelerini s-au oprit la catedrala franciscană de la baza Dealului Şumuleu şi s-au închinat la statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, după care au pornit în procesiune către locul unde s-a oficiat slujba.

Sfânta Liturghie de Rusalii a fost oficiată de arhiepiscopul catolic de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György, episcopul auxiliar de Vac (Ungaria), dr. Varga Lajos, şi episcopul auxiliar de Miercurea Ciuc, Tamás József. Singurul invitat al slujbei de Rusalii, care a rostit şi predica festivă, a fost părintele Marian Adam Waligóra, rector şi superior local de Jasna Góra (Częstochowa, Polonia). Motto-ul din acest an al pelerinajului au fost cuvintele Fecioarei Maria, adresate Domnului, la Bunavestire: „Fie mie după cuvântul tău”. La fel ca şi în anii precedenţi, nu au fost rostite discursuri, organizatorii dorind să nu dea evenimentului conotaţii politice.

Pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc datează din 1567, când principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Casin, dar acest lucru nu s-a întâmplat, oamenii fiind ajutaţi de rugăciunile adresate Fecioarei Maria.

∗∗∗

Anul 2018 a fost marcat de câteva premiere pentru judeţ, una dintre acestea fiind faptul că şefa Guvernului, Viorica Dăncilă, i-a premiat pe elevii maghiari câştigători ai tradiţionalului concurs de limba română „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”.

Elevii clasaţi pe primele locuri, de la şcolile cu predare în limba maghiară din Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov, precum şi profesorii lor au fost primiţi la Palatul Victoria, unde li s-au oferit diplome şi cărţi din partea partenerilor concursului – Guvernul României, Instituţia Prefectului – judeţul Harghita, Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea Ciuc şi Fundaţia „Márton Áron” din Miercurea Ciuc. A fost pentru prima dată când premiile au fost oferite de prim-ministru, în anii anteriori elevii întâlnindu-se cu secretari de stat din Guvern sau cu ministrul Educaţiei.

De altfel, proiectul concursului „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!” a fost premiat în cadrul Conferinţei Internaţionale Inovaţie şi calitate în sectorul public organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, distincţia fiind oferită Instituţiei Prefectului, partener al evenimentului. Proiectul se adresează doar minorităţilor şi este unic, reprezentând un exerciţiu lingvistic ce se desfăşoară în afara orelor de clasă, în condiţiile în care, de cele mai multe ori, aceste ore reprezintă cadrul unic de utilizare a limbii române pentru elevii maghiari.

∗∗∗

Tot o premieră a fost şi lansarea de către consiliul judeţean a aplicaţiei mobile de promovare turistică „Visit Harghita”, care reuneşte toate ofertele turistice din judeţ, fiind un instrument util pentru cei care doresc să viziteze această zonă.

Aplicaţia pentru telefonul mobil „Visit Harghita” oferă informaţii – în limbile română, maghiară şi engleză – despre locuri de cazare, restaurante, atracţii turistice, dar şi posibilităţi de distracţie. Există şi un top al celor mai bune restaurante şi locuri de cazare, cei interesaţi putând suna direct pentru a obţine o rezervare. Turiştii pot afla din aplicaţie şi care sunt cele mai cunoscute legende ale judeţului şi au la dispoziţie şi un calendar cu evenimente. Meniul dispune, în premieră naţională, de un ghid audio, dar oferă şi informaţii utile pentru turişti, cum ar fi prognoza meteo, harta judeţului, o listă a ghizilor turistici şi a birourilor de informare turistică, locurile de unde pot fi închiriate autoturisme, precum şi datele de contact ale Serviciului Salvamont.

Aplicaţia „Visit Harghita” este disponibilă pe Android şi IOS şi poate fi descărcată gratuit, existând şi un backup pe site, pentru cei cărora le e mai uşor să îşi facă programarea concediului din faţa calculatorului şi nu de pe telefon. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Harghita au precizat că se doreşte încheierea unor parteneriate cu Ministerul Turismului din România şi cu Agenţia Naţională de Turism din Ungaria pentru popularizarea aplicaţiei, iar o listă cu locurile legendare va ajunge la birourile de turism din judeţ.

∗∗∗

Anul 2018 poate fi caracterizat ca fiind unul extrem de capricios din punct de vedere al vremii, agricultorii harghiteni întâmpinând dificultăţi din cauza ploilor care au căzut aproape continuu, timp de două luni, apoi din cauza secetei prelungite din toamnă.

Peste 1.700 de hectare de culturi agricole au fost afectate de vremea nefavorabilă, în special precipitaţii abundente, iar preţul cartofului la producător s-a dublat faţă de anul precedent, pe fondul unei producţii mai mici înregistrate din cauza capriciilor vremii. De asemenea, arăturile de toamnă au fost îngreunate, iar răsărirea recoltei pe aproximativ 6.000 de hectare, din cele 12.700 însămânţate cu grâu în toamna trecută, este sub semnul întrebării, din cauza secetei persistente.

∗∗∗

Atacurile urşilor s-au aflat în centrul atenţiei opiniei publice, la fel ca şi în anul anterior, mai multe persoane fiind rănite şi ajungând în stare gravă la spital. Prezenţa tot mai frecventă a urşilor în localităţi a determinat şi vizita ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, care s-a deplasat la Băile Tuşnad pentru a discuta cu localnicii şi pentru a găsi, împreună cu autorităţile, soluţii de rezolvare a problemei.

În urma acestor discuţii şi a numeroaselor demersuri ale parlamentarilor din judeţ, în luna noiembrie au fost adoptate modificări la Legea vânătorii şi, în premieră, se vor aloca fonduri pentru plata spitalizării, tratamentului şi recuperării persoanelor atacate de animale sălbatice protejate şi se vor acorda despăgubiri în cazul unui deces sau al incapacităţii de muncă. De asemenea, în lege a fost introdusă şi posibilitatea implicării consiliilor judeţene în prefinanţarea despăgubirilor, dar şi a relocărilor şi împuşcării animalelor care reprezintă un pericol, urmând ca acestea să primească ulterior banii de la Ministerul Mediului.

Gina ŞTEFAN, Agerpres

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.