Reprezentanţii Consiliului Concurenţei au avut întâlniri la Miercurea-Ciuc cu autorităţi locale şi oameni de afaceri | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Economic » Reprezentanţii Consiliului Concurenţei au avut întâlniri la Miercurea-Ciuc cu autorităţi locale şi oameni de afaceri
Reprezentanţii Consiliului Concurenţei au avut întâlniri la Miercurea-Ciuc cu autorităţi locale şi oameni de afaceri

Reprezentanţii Consiliului Concurenţei au avut întâlniri la Miercurea-Ciuc cu autorităţi locale şi oameni de afaceri

Mai mulţi reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei au fost prezenţi, marţi, în judeţul Harghita, pentru a discuta cu autorităţile locale şi cu oamenii de afaceri din zonă despre legislaţia în domeniul concurenţei, precum şi despre regulile privind acordarea ajutoarelor de stat şi derularea achiziţiilor publice. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan-Marius Chiriţoiu, a declarat într-o conferinţă de presă organizată la Miercurea-Ciuc că au fost organizate întâlniri cu reprezentanţii administraţiilor locale din judeţ şi din zonele adiacente pentru discuţii referitoare, în principal, la problemele privind ajutorul de stat şi achiziţiile publice, dar pe agenda vizitei în judeţul Harghita au fost incluse dezbateri şi cu reprezentanţii din mediul de afaceri.

„Rostul acestor întâlniri este de a asculta şi noi problemele dânşilor şi de a prezenta legislaţia de concurenţă, în special mediului de afaceri, firmelor de dimensiune medie şi mică. Ideea este să nu discutăm numai cu firmele mari, care în general sunt bine pregătite pe zona de concurenţă, pentru că au asistenţă din partea unor avocaţi specializaţi. Deci vrem să depăşim faza asta, să depăşim nivelul ăsta în care, în general, la Bucureşti, firmele mari au asistenţă. Ele, dacă vor greşi, o fac mai degrabă intenţionat, ştiind ce fac. Când discutăm însă de firme de dimensiune medie şi mică, acolo gradul de cunoaştere a legislaţiei concurenţei e mai scăzut şi nu-şi permit să aibă acelaşi nivel de asistenţă, nu-şi permit să aibă avocaţi specializaţi pe concurenţă, cum au firmele mari. Şi atunci mergem în întâmpinarea acestui gen de companii, repet, ca să-i ajutăm să nu greşească. Pentru că la nivelul acesta de firme mai mici, dacă sunt erori, dacă sunt încălcări de legislaţie, e foarte posibil să fie din neştiinţă şi nu din rea intenţie. Şi din acest motiv facem cam cinci întâlniri de acest gen pe an, în care mergem într-un judeţ şi ne întâlnim şi cu administraţia locală şi cu mediul de afaceri din acest judeţ şi din judeţele din jur, în măsura în care e fezabil ca lumea să călătorească până în locul unde avem noi întâlnirea”, a afirmat Bogdan-Marius Chiriţoiu. Acesta a precizat că în judeţul Harghita nu au fost înregistrate probleme deosebite în ceea ce priveşte mediul de afaceri, fiind investigaţii naţionale care acoperă şi această zonă, cum ar fi de pildă cele referitoare la programul „Cornul şi laptele”.

„De asemenea, când discutăm fuziuni, când discutăm dacă să aprobăm sau nu unirea unor companii, ne uităm la impactul pe care această unire a unor companii o are pe plan local. Şi atunci când am aprobat fuziuni pe zona de lapte, ne-a interesat impactul pe partea de furnizare. Deci genul ăsta de probleme, să spunem, pot să aibă un impact mai mare la nivel local, la dumneavoastră în zonă. În ceea ce priveşte administraţia locală se lucrează mult pe zona de sport. Şi sunt bucuros că e o zonă destul de gri, avem dificultăţi să tragem linia între interesul absolut legitim al administraţiei locale de a promova activitatea sportivă într-un oraş, într-un judeţ şi partea în care avem sportul profesionist, în care există o dimensiune şi de afaceri, nu numai de petrecere a timpului liber, de distracţie şi în care, sigur, statul, primăria, dacă intervine şi alocă sume foarte mari de bani, poate să distorsioneze competiţia respectivă, concurenţa corectă între diferite cluburi, dintre care unele pot fi publice, unele pot fi private. Avem multe zone în ţară în care se alocă foarte mulţi bani pentru cluburile sportive.

Şi e şi interesul primăriei, dar e treaba noastră să ne asigurăm că această alocare de fonduri se face cu respectarea prevederilor legale, din nou, în sensul de a păstra o concurenţă corectă între cei care participă la competiţia sportivă. Cred că s-a găsit un model care este compatibil cu legislaţia europeană şi care păzeşte şi administraţia locală de controalele curţii de conturi şi cluburile respective de posibilitatea de a se ajunge vreodată la sancţiuni”, a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

La rândul său, consilierul de concurenţă Gyerkó László şi-a exprimat bucuria că judeţul Harghita are multe solicitări către Consiliul Concurenţei şi că există o colaborare foarte bună cu această instituţie. Acesta a menţionat că judeţul Harghita se situează pe locul al doilea la nivel naţional, după Covasna, în ceea ce priveşte numărul de avize privind ajutorul de stat.

„Cred că această colaborare poate să fie un exemplu la nivel naţional, fiindcă alte judeţe poate nici nu cunosc în detaliu ce ar putea să facă pentru comunitatea locală. Şi eu consider că suntem pe un drum foarte bun în această speţă. (…) Am numărat dimineaţa şase firme care au fost amendate de Consiliul Concurenţei. Nu este primordială la noi amenda. De aceea suntem aici cu Caravana Concurenţei. Este un mod de prevenţie, de fapt, ca să informăm despre legea concurenţei mediul de afaceri. Dar totuşi au fost şase firme. Două au fost pe domeniul auto şi patru au fost pe domeniul forestier, achiziţia de mase lemnoase. A fost investigaţie naţională şi au fost şi câteva firme care au sediul în judeţul nostru, în ultimii cinci ani, să spunem.

Deci, dacă facem o analiză câte sancţiuni am dat, eu zic că este un comportament adecvat din punct de vedere concurenţial în acest judeţ. Pe de altă parte, putem să spunem că nici economia nu este aşa de dezvoltată ca în Braşov, de exemplu sau în Sibiu. Dar cifrele arată un trend de creştere”, a spus Gyerkó László.

La conferinţa de presă a fost prezent şi prefectul judeţului Harghita, Petres Sándor, care a arătat că sunt foarte multe teme în care se solicită şi se primesc îndrumări de la Consiliul Concurenţei, care ajută la derularea programelor de dezvoltare şi a celor de sprijin.

Şi primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila a arătat că pentru reşedinţa judeţului Harghita Consiliul Concurenţei este o instituţie vitală, mai ales că trebuie acoperite foarte multe domenii, de la serviciile publice şi dezvoltare până la managementul infrastructurii sportive.

„Consiliul Concurenţei este una dintre instituţiile cele mai importante pentru că toate se rezumă la spectrul şi spaţiul în care poate administraţia publică să lucreze. Din punct de vedere administrativ, în ultimii trei ani, pentru noi, Consiliul Concurenţei a fost una dintre cele mai importante instituţii cu care am reuşit să clarificăm aspecte în foarte multe domenii. Suntem, pe lângă Sfântu Gheorghe, al doilea municipiu reşedinţă de judeţ care face managementul infrastructurii sportive printr-o companie publică, care are aviz pe ajutor de stat anual conform legislaţiei actuale. Suntem un municipiu unde tot ce înseamnă implicare, reformă, management al infrastructurii, se face cu avizul Consiliului Concurenţei.

Începând din luna ianuarie a acestui an avem un program de minimis pentru companii private prin care aceste companii pot să aibă anumite reduceri la impozitul local dacă investesc în economie şi aceste lucruri sunt avizate de Consiliul Concurenţei. Suntem singurii din România care au mers prin Consiliul Concurenţei până la nivelul Comisiei Europene pentru a avea pe perioada COVID-ului aprobare pentru sprijinul cluburilor sportive profesioniste. Adică sunt câteva domenii în care, fără colaborare strânsă cu Consiliul Concurenţei n-am fi reuşit să avem rezultate şi proceduri clare. Pentru că totul se rezumă, până la urmă, la proceduri clare şi la managementul banului public într-un mod adecvat şi legal. Aşa că discuţiile noastre de astăzi au vizat experienţa noastră de până acum şi am şi oferit câteva teme în care, dacă putem colabora, să deschidem dialog şi cu unele ministere. Ar trebui să facem paşi pentru reglementări mai corecte, mai bune şi pentru eficientizarea administraţiei publice. Vorbim despre zona salubrităţii, despre ecarisaj, despre problema impozitului pentru persoane juridice, pentru maşini şi aşa mai departe, adică teme care sunt legate de activitatea noastră de zi cu zi, dar care, dacă au o reglementări mult mai clare, ne ajută pe noi şi, în general, administraţia publică din România să fie eficientă”, a mai afirmat Korodi Attila.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.