Lupta pentru Topliţa: Astăzi, Mihai-Achim Calinovici | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Societate » Lupta pentru Topliţa: Astăzi, Mihai-Achim Calinovici
Lupta pentru Topliţa: Astăzi, Mihai-Achim Calinovici

Lupta pentru Topliţa: Astăzi, Mihai-Achim Calinovici

Pentru Primăria municipiului Topliţa s-au înscris 5 candidaţi: Bodor Attila-Béla (UDMR), Dumitru Olariu (PSD), Mihai-Achim Calinovici (Alianţa Dreapta Unită USR – PMP), Victor-Sebastian Buzilă (PNL), Ludovic Manolache (AUR), Vasile Puşcaş (independent).

I-am contactat pe toţi în vederea realizării unui interviu în contextul alegerilor locale care vor avea loc pe 9 iunie. O parte au răspuns pozitiv propunerii, alţi candidaţi refuzând din varii motive.

Precizăm că tuturor le-am adresat aceleaşi întrebări şi niciunul dintre candidaţi nu a cunoscut răspunsurile contracandidaţilor.

Începem seria cu candidatul din partea Alianţei Dreapta Unită USR – PMP, Mihai-Achim Calinovici.

Una dintre postările cele mai des întâlnite pe reţelele de socializare în ultima vreme începea cu afirmaţia „Am ales să candidezi pentru că…”. Vă provocăm să repetaţi afirmaţia, întrebându-vă ce v-a determinat să candidaţi pentru un mandat la Primăria municipiului Topliţa?

– Am ales să candidez pentru că iubesc acest oraş şi cred cu tărie că Topliţa are un potenţial extraordinar care trebuie valorificat. Ce m-a determinat din nou ca să fac acest pas este dorinţa de a aduce o schimbare pozitivă şi de a contribui la crearea unui mediu mai bun pentru toţi locuitorii, nu doar pentru copiii noştri.

Locuiesc în Topliţa de aproximativ 25 ani şi am văzut atât frumuseţea, cât şi provocările cu care se confruntă comunitatea noastră. Cred că este nevoie de o conducere nouă, care să fie dedicată cu adevărat intereselor oamenilor şi care să fie capabilă să implementeze soluţii inovatoare şi eficiente pentru toţi cetăţenii.

Printre motivele care m-au determinat să candidez se numără dorinţa de a îmbunătăţi infrastructura locală, de a moderniza serviciile publice şi de a sprijini dezvoltarea economică. Vreau să creez oportunităţi pentru tineri, să susţin afacerile locale şi să atrag investiţii care să genereze locuri de muncă şi prosperitate pentru toată lumea.

Am ales să candidez pentru că vreau să promovez o administraţie transparentă şi responsabilă, care să asculte vocea cetăţenilor şi să răspundă nevoilor lor. Vreau să construim împreună un oraş în care să fim mândri să trăim, să lucrăm şi să ne creştem copiii.

Dacă veţi fi ales primar, care vor fi cele mai importante probleme asupra cărora vă veţi îndrepta atenţia cu prioritate?

– Proiecte şi absorbţie de fonduri Europene, nu amenzi, taxe şi impozite!

Siguranţa şi sănătatea cetăţeanului sunt priorităţi absolute. Voi reorganiza forţele de poliţie locală şi voi investi în măsuri de securitate pentru a asigura un mediu sigur pentru toţi locuitorii noştri. De asemenea, voi promova programe de sănătate publică şi voi investi în infrastructura medicală pentru a asigura accesul la servicii de sănătate de calitate pentru fiecare cetăţean.

Turismul nostru are potenţialul de a fi un motor al creşterii economice, dar am lăsat acest potenţial neexploatat prea mult timp. Promit să investesc în promovarea atracţiilor noastre şi în crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea industriei turistice.

Diversificarea economică nu este doar un obiectiv, ci o necesitate urgentă. Voi investi în atragerea de noi industrii şi în sprijinirea antreprenoriatului local pentru a reduce dependenţa noastră de sectoarele tradiţionale.

Incubatorul de afaceri pe care doresc să îl înfiinţez trebuie să devină un centru de inovaţie şi excelenţă. Voi atrage investiţii şi voi oferi sprijin ferm pentru programe start-up locale, indiferent de obstacolele întâmpinate.

Desigur, în top priorităţi există serviciile publice care trebuie neapărat operaţionalizate şi îmbunătăţite (Salubritate, Apa-Canal etc).

Totodată, mă voi focusa pe: * Promovarea învăţământului dual, care este esenţial pentru a pregăti tinerii noştri pentru piaţa muncii. l Reglementările pentru dezvoltarea urbană durabilă – nu vom mai tolera construcţii care distrug mediul înconjurător sau care pun în pericol calitatea vieţii locuitorilor noştri. * Internship-uri pentru tineri ce vor fi disponibile doar celor mai meritorii. * Programul nostru de susţinere a agriculturii şi a zootehniei. * Sportul, care va fi promovat ca o prioritate – voi investi în infrastructura sportivă şi în programe care să încurajeze participarea şi excelenţa în sport. * Digitalizarea, care este cheia către un oraş mai competitiv şi mai conectat.

Pe lângă facilităţile oferite de către localitate, una dintre condiţiile ca un investitor să meargă într-o zonă este să găsească şi forţă de muncă. În condiţiile unui municipiu fără instituţii de învăţământ superior, care să asigure o forţă de muncă cu specializări superioare, cu o mare parte din oraş având un profil rural, care credeţi că ar trebui să fie domeniile economice spre care ar trebui să se orienteze Topliţa şi în care ar putea atrage investitori?

Care sunt principalele atuuri pe care municipalitatea le-ar putea pune pe masă şi i-ar determina pe angajatori să vină în Topliţa?

– În absenţa unor instituţii de învăţământ superior care să asigure o forţă de muncă specializată, municipiul Topliţa ar putea să se orienteze spre domenii economice care valorifică resursele locale şi punctele forte ale comunităţii. Astfel, se pot explora posibilităţi în sectoare precum agricultura şi agroindustria, turismul şi ecoturismul, industria lemnului şi mobilă sau energia verde şi sustenabilă.

Principalele atuuri pe care municipalitatea le-ar putea pune pe masă pentru a atrage angajatori în Topliţa includ infrastructura şi facilităţile locale bine dezvoltate, suport şi stimulente pentru investiţii, forţa de muncă disponibilă şi dispusă să se specializeze prin programe de formare profesională, precum şi promovarea unei calităţi ridicate a vieţii în comunitate. Astfel, Topliţa poate crea un mediu propice pentru dezvoltare economică şi atragerea de noi investiţii.

Prin statutul de municipiu, Topliţa e centru de polarizare pentru comunele din vecinătate. Însă, de la 100 de km, din Miercurea-Ciuc, se observă că în ultimii ani a lipsit tocmai acest statut, nefiind observate acţiuni, evenimente sau proiecte care să includă localităţile din nordul judeţului într-un tot unitar.

Credeţi că Topliţa ar putea să încerce să iniţieze mai multe proiecte comune şi astfel să contribuie la dezvoltarea zonei şi să devină cu adevărat un centru de polarizare, poate chiar un lider al localităţilor din nord?

– Da, Topliţa ar putea şi ar trebui să iniţieze mai multe proiecte comune. Prin colaborări în diverse domenii, cum ar fi infrastructura, turismul, cultura şi economia, Topliţa poate crea sinergii benefice pentru întreaga regiune. Organizarea de evenimente regionale, atragerea de investiţii şi dezvoltarea de iniţiative care să răspundă nevoilor comune ar putea consolida statutul Topliţei ca lider regional şi motor al dezvoltării locale. Aceste eforturi ar contribui la crearea unei comunităţi mai unite şi mai prospere.

Personal, am făcut demersuri în acest sens ca Director al ADI Călimani Giurgeu, implementând proiecte comune de anvergură regională, inclusiv cu finanţare guvernamentală şi voi continua să fac acelaşi lucru ca şi Primar.

Nemulţumirile locuitorilor par a fi mai multe. Dintre cele mai frecvent oglindite în mediul online amintim: 1. Probleme cu furnizarea apei în anumite zone ale municipiului; 2. Faptele antisociale ale unor locuitori; 3. Construcţiile ilegale; 4. Mai nou, starea drumurilor.

Cum credeţi că pot fi rezolvate acestea?

– Aceste nemulţumiri pot fi rezolvate prin măsuri precum îmbunătăţirea infrastructurii pentru furnizarea apei, reorganizarea poliţiei locale, intensificarea patrulării şi colaborarea cu forţele de ordine pentru combaterea faptelor antisociale, investiţii în reparaţii şi întreţinerea drumurilor pentru a îmbunătăţi starea acestora, toate cu un management financiar bazat pe rezultate şi eficienţă.

Bineînţeles, nu pot să nu menţionez că este imperios să reorganizăm unele structuri iar angajările să fie bazate pe competenţă. Se văd cu ochiul liber efectele incompetenţei unor angajaţi protejaţi de „umbrela unor partide”.

O altă chestiune intens discutată în mediul online se referea la numărul de angajaţi ai Primăriei. Credeţi că Primăria municipiului Topliţa are sau nu un număr prea mare de angajaţi raportat la necesităţi?

– Discuţia privind numărul de angajaţi ai Primăriei municipiului Topliţa este una complexă şi merită o atenţie deosebită. Evaluarea dacă acest număr este adecvat sau nu depinde de mai mulţi factori, printre care se numără dimensiunea şi nevoile comunităţii locale, structura organizaţională a primăriei, eficienţa cu care sunt gestionate sarcinile administrative, precum şi calitatea serviciilor publice oferite cetăţenilor.

Pentru a stabili dacă numărul angajaţilor este prea mare sau corespunzător, ar fi necesară o analiză detaliată, care să ia în considerare specificul local şi modul în care resursele umane sunt utilizate în raport cu obiectivele şi priorităţile administraţiei publice. De asemenea, o comparaţie cu alte primării de dimensiuni similare ar putea oferi o perspectivă suplimentară.

Consider că este important să se realizeze o evaluare obiectivă şi detaliată cât mai curând pentru a determina dacă numărul de angajaţi ai Primăriei Topliţa este optim în raport cu necesităţile şi posibilităţile financiare ale comunităţii.

La Recensământul realizat în 2021, municipiul Topliţa avea 12.609 locuitori. La ultimele alegeri locale, câştigarea mandatului de primar s-a făcut cu 1.716 voturi, ceea ce înseamnă aproximativ 13,6% din totalul populaţiei. Alte cifre arată că în 2020, din cei 13.017 alegători înscrişi pe listele electorale, s-au prezentat la urna doar 4.900 (37,64%).

De ce credeţi că a fost un interes atât de scăzut în Topliţa la ultimele alegeri? Consideraţi că 1.700 de voturi (13% din populaţie) pot fi imaginea unui mandat prin care să se spună cu încredere că viitorul primar îi va reprezenta pe toţi topliţenii?

– Consider că în primul rând, este posibil ca o parte semnificativă a populaţiei să fi fost dezamăgită de clasa politică, neavând încredere că votul lor ar putea aduce schimbări reale şi pozitive. În al doilea rând, poate exista o lipsă de informare sau de comunicare eficientă a programelor şi obiectivelor candidaţilor, ceea ce i-a determinat pe mulţi cetăţeni să nu se prezinte la vot. De asemenea, nivelul scăzut de participare la vot poate fi un indicator al unei apatii generale sau al unor probleme mai profunde, cum ar fi migraţia populaţiei tinere şi active în afara oraşului sau chiar a ţării, lăsând în urmă o populaţie mai în vârstă, care poate fi mai puţin activă din punct de vedere electoral. Cei 1.700 de votanţi care au decis rezultatul alegerilor reprezintă un procent relativ mic din totalul populaţiei. Acest lucru ridică întrebări legitime despre cât de reprezentativ este mandatul unui primar ales cu un astfel de număr de voturi.

Este dificil de susţinut că 13% din populaţie poate reflecta cu adevărat voinţa întregii comunităţi, mai ales când participarea la vot este atât de scăzută, dar atât timp cât legile sunt făcute de PSD şi PNL, nu cred că vom avea alegeri în 2 tururi prea curând, astfel încât populaţia să poată vota şi altfel.

Ce vă recomandă pentru funcţia de primar?

– Aş spune combinaţia de experienţă profesională, implicare activă în comunitate şi un set de abilităţi relevante pentru gestionarea eficientă a administraţiei locale. Am experienţă atât în management cât şi în coordonarea proiectelor, acumulată de-a lungul anilor în diverse roluri administrative şi de conducere. Am gestionat bugete, echipe şi proiecte, demonstrând capacitatea de a lua decizii strategice, de a implementa soluţii eficiente şi de a conduce oameni, fiind în permanenţă orientat către rezultate. Implicarea mea activă în comunitate mi-a permis să înţeleg în profunzime nevoile şi aşteptările locuitorilor din Topliţa. Am fost implicat în numeroase iniţiative locale, de la proiecte sociale şi culturale la programe educaţionale şi de dezvoltare economică. Sunt un comunicator eficient, capabil să transmit mesajele clar şi convingător. Abilităţile mele de ascultare activă îmi permit să înţeleg şi să răspund nevoilor cetăţenilor. Colaborarea şi dialogul deschis sunt esenţiale pentru mine în construirea unei relaţii de încredere cu comunitatea.

Cred în crearea unui mediu propice pentru afaceri, educaţie şi cultură, care să contribuie la creşterea economică şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru toţi locuitorii. Mă angajez să promovez o administraţie transparentă, unde deciziile sunt luate deschis şi în beneficiul comunităţii. Integritatea este un pilon central al activităţii mele. Sunt cunoscut pentru abilităţile mele analitice şi capacitatea de a găsi soluţii inovatoare la probleme complexe. Abordarea mea este orientată spre rezultate, iar experienţa anterioară diversificată îmi permite să identific rapid provocările şi să implementez măsuri eficiente pentru a le depăşi.

Ceea ce mă motivează cel mai mult este dorinţa sinceră de a contribui la bunăstarea comunităţii noastre. Cred că prin implicarea directă a cetăţenilor şi printr-un leadership dedicat putem transforma Topliţa într-un oraş exemplar, unde fiecare persoană să se simtă respectată şi sprijinită.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.