Redeschiderea blocului operator de la Oftalmologie şi deschiderea Laboratorului secţiei de Cardiologie – priorităţile Consiliului Judeţean | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Societate » Redeschiderea blocului operator de la Oftalmologie şi deschiderea Laboratorului secţiei de Cardiologie – priorităţile Consiliului Judeţean
Redeschiderea blocului operator de la Oftalmologie şi deschiderea Laboratorului secţiei de Cardiologie – priorităţile Consiliului Judeţean

Redeschiderea blocului operator de la Oftalmologie şi deschiderea Laboratorului secţiei de Cardiologie – priorităţile Consiliului Judeţean

  • Caracterul de urgenţă al şedinţei extraordinare a fost dat de necesitatea rezolvării solicitărilor venite din partea Spitalului Judeţean de Urgenţă şi a altor probleme care necesită soluţionarea cu celeritate

Spitalul de Urgenţă din Miercurea-Ciuc are nevoie de finanţare pentru aparatura şi echipamentele necesare dotării blocului operator al secţiei de Oftalmologie, dar şi pentru realizarea transformărilor, noilor circuite şi noii compartimentări a sălii de operaţie recomandate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita pentru redeschiderea acesteia. Sprijinul financiar a fost alocat printr-o modificare a Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al judeţului, provenind din regruparea poziţiilor de la capitolul Investiţii.

„Nu doar la Oftalmologie, ci pentru deschiderea Laboratorului de Cardiologie au fost stabilite noi condiţii de către autorităţi şi trebuie să facem cât mai repede aceste achiziţii. În primul rând din acest motiv am solicitat să fie convocată această şedinţă, în afara câtorva proiecte de hotărâri care au fost elaborate pe parcurs, pe care trebuie să le votăm”, a explicat Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita.

Forul decizional al Consiliului Judeţean a aprobat apoi cotizaţiile judeţului Harghita pentru anul în curs, ce decurg din calitatea de membru, către Agenţia pentru Dezvoltare Regională „Centru” (908.801 de lei), către Adunarea Regiunilor Europene (4.365 de euro), către Asociaţia Europeană pentru Democraţie Locală (ALDA – 1.200 euro) şi către Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (54.412,88 lei).

De asemenea, au fost votate şi cotizaţiile judeţului plătibile către „Asociaţia pentru Judeţul Harghita”, Asociaţia „Felcsík”, Asociaţia „Regiunea Cristuru Secuiesc”, Asociaţia Microregională „Sóvidék” şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Csíki Jégkorong”.

Programului Consiliului Judeţean pentru Ziua Naţională a Tineretului în judeţul Harghita pe anul 2022 i-a fost alocat un buget de 35.000 de lei, în cadrul evenimentului urmând să aibă loc diverse activităţi culturale, ştiinţifice, sportive, educative, informative sau de formare, prezentări, workshopuri şi alte activităţi adresate tinerilor. Programul se va desfăşura în perioada aprilie-iunie 2022.

Consilierii judeţeni au dat undă verde şi programului destinat „Dezvoltării resurselor umane şi întăririi relaţiilor cu autorităţile judeţene” programat în acest an. El presupune participarea angajaţilor CJ la diferite programe de dezvoltare şi forumuri profesionale, la seminarii şi conferinţe menite să crească, între altele, competenţele digitale ale acestora. Programul beneficiază de un buget de 45.000 de lei, se adresează funcţionarilor publici, personalului contractual şi aleşilor locali din cadrul Consiliului Judeţean urmând să se desfăşoare în perioada aprilie-decembrie. „Vrem să creştem competenţele digitale şi să scădem birocraţia; în principal pe aceste aspecte ne vom concentra”, a arătat Borboly Csaba.

Despre Societatea Întreţinere Drumuri Harghita SRL, al cărei buget aferent anului 2022 a fost aprobat marţi, preşedintele administraţiei publice judeţene  semnala că „această firmă calculează un venit de 7,3 milioane de lei şi că anul trecut a avut un profit de 200.000 de lei”, administraţia publică judeţeană urmând „să dezvolte în continuare parcul auto şi de utilaje” al acesteia.

Consiliul Judeţean a anunţat că doreşte să înfiinţeze o filială a societăţii Honline în Ungaria.

„Vrem să apărem şi noi în spaţiul cultural de la Budapesta, împreună cu instituţiile subordonate, să avem o librărie permanentă acolo şi să avem posibilitatea să ne prezentăm evenimente culturale”, a explicat Borboly Csaba.

Imobilului situat în str. Progresului, nr. 18, din municipiul Miercurea-Ciuc, achiziţionat recent de Consiliul Judeţean, a fost transmis marţi, în urma votului consilierilor, în administrarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita pentru o perioadă de 15 ani şi va deveni sediul DGASPC şi al serviciilor pentru persoane cu handicap, încadrarea în grad şi drepturile acestora care funcţionează în prezent în imobilul din strada Zӧld Péter.

Pentru acoperirea investiţiilor necesare, care urmează să se facă în imobilul din Progresului 18, vor fi vândute mai multe apartamente din oraşele Cristuru Secuiesc şi Vlăhiţa aflate în administrarea DGASPC şi rămase neutilizate în urma închiderii caselor de tip familial.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.