Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Rata şomajului a rămas aproape neschimbată în judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Societate » Rata şomajului a rămas aproape neschimbată în judeţ
Rata şomajului a rămas aproape neschimbată în judeţ

Rata şomajului a rămas aproape neschimbată în judeţ

  • Cei mai mulţi dintre şomerii harghiteni locuiesc în mediul rural, iar aproape jumătate dintre cei aflaţi în evidenţele AJOFM Harghita au cel mult patru clase

Rata şomajului a rămas aproape neschimbată în judeţul Harghita, în noiembrie, faţă de luna octombrie, 275 de persoane au reuşit să se angajeze prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM).

Şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul AJOFM Harghita, Janó Edit Andrea, a declarat publicaţiei noastre că, la sfârşitul lunii noiembrie, rata şomajului în judeţ a fost de 4,14%, cu 0,13 puncte procentuale mai ridicată decât în octombrie. Aceasta a precizat că în evidenţele instituţiei erau 4.905 şomeri, cu 159 mai mulţi decât la sfârşitul lunii octombrie. Din totalul şomerilor înregistraţi, 1.022 erau indemnizaţi, iar 3.883 neindemnizaţi. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 99, iar cel al neidemnizaţilor cu 60 persoane faţă de luna precedentă. Ponderea şomerilor neindemnizaţi în numărul total al şomerilor (79%) a scăzut faţă de luna precedentă cu două puncte procentuale.

Dintre şomerii aflaţi în evidenţele AJOFM Harghita, 1.385 provin din mediul urban, iar 3.520 din mediul rural. Cei mai mulţi şomeri, respectiv 1.092, au vârste cuprinse între 40 şi 49 ani, aceştia fiind urmaţi de cei cu vârste sub 25 ani (1.053) şi de cei cu vârste între 30 şi 39 ani (949). Un număr de 761 de şomeri au vârste între 50 şi 55 de ani, 719 au peste 55 de ani, iar 331 fac parte din categoria celor cu vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani.

Şomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar deţin în continuare o pondere însemnată în totalul celor înregistraţi în evidenţele AJOFM Harghita, procentul acestora fiind de 47,95%. Cei cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 20,49% din totalul şomerilor înregistraţi, cei cu studii liceale 17,55%, cei cu studii profesionale 9,72%, cei cu studii universitare 2,75%, iar cei cu studii postliceale 1,54%.

Cei mai mulţi şomeri sunt în continuare, în mediul urban, în Gheorgheni şi Topliţa, iar în mediul rural în Atid, Ciucsângeorgiu, Mărtiniş, Plăieşii de Jos şi Suseni.

Janó Edit Andrea a mai spus că, luna trecută, au fost încadrate în muncă, prin intermediul AJOFM Harghita, 275 de persoane aflate în evidenţele instituţiei, dintre care 128 de femei.

Dintre persoanele care şi-au găsit un loc de muncă 119 au peste 45 de ani, 16 au vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani, 26 între 30 şi 35 de ani, 21 între 25 şi 30 de ani, iar 93 au sub 25 de ani. Cele mai multe persoane pentru care au fost identificate locuri de muncă, respectiv 170, au studii liceale, 39 au studii gimnaziale, 34 au studii profesionale, 14 au studii universitare, 11 au studii primare, iar 7 au studii postliceale. Cele mai multe angajări s-au făcut în domeniul comerţului, în cel al serviciilor şi în cel al industriei prelucrătoare.

La intrarea în evidenţele Agenţiei, în urma activităţii de profilare realizate pe baza criteriilor de studii, calificare, experienţă în muncă, persoanele înregistrate sunt încadrate în categorii de ocupabilitate, adică uşor ocupabile, mediu ocupabile, greu ocupabile şi foarte greu ocupabile. În funcţie de gradul de ocupabilitate, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 70% făceau parte din categoria celor mediu ocupabile.

În luna noiembrie, numărul locurilor de muncă anunţate la AJOFM Harghita a fost de 727.

Luna trecută, 535 de persoane aflate în evidenţele instituţiei au beneficiat de servicii gratuite de informare şi consiliere profesională, care au vizat furnizarea de informaţii privind piaţa muncii şi evoluţia ocupaţiilor, profilarea şi încadrarea în nivelul de ocupabilitate, dezvoltarea abilităţii şi încrederii în sine în vederea luării deciziei privind propria carieră, instruirea în metode şi tehnici de căutare a unui loc de muncă şi îndrumarea pe parcursul procesului de integrare socioprofesională la noul loc de muncă.

Janó Edit Andrea a menţionat că o firmă din Miercurea-Ciuc cu activitate în domeniul construcţiilor a anunţat, preventiv, o disponibilizare colectivă care ar putea să vizeze 196 de persoane, dar nu este sigur că o astfel de măsură va fi pusă în aplicare.

„S-a anunţat o singură disponibilizare colectivă din domeniul construcţiilor care încă nu s-a materializat. Nici nu este sigur că se va materializa. Mai mult preventiv s-a anunţat, adică dacă vremea nu le permite să lucreze în interior atunci o să fie disponibilizare de personal. Chiar dacă ar intra în şomaj, experienţa anilor trecuţi a demonstrat că mai mult de două săptămâni/o lună nu stau”, a afirmat Janó Edit Andrea.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.