Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Punerea în valoare a masei lemnoase rezultată în urma doborâturilor de vânt se apropie de sfârşit la DS Harghita şi urmează licitaţiile publice | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Punerea în valoare a masei lemnoase rezultată în urma doborâturilor de vânt se apropie de sfârşit la DS Harghita şi urmează licitaţiile publice
Punerea în valoare a masei lemnoase rezultată în urma doborâturilor de vânt  se apropie de sfârşit la DS Harghita şi urmează licitaţiile publice

Punerea în valoare a masei lemnoase rezultată în urma doborâturilor de vânt se apropie de sfârşit la DS Harghita şi urmează licitaţiile publice

Programul angajaţilor direcţiei silvice şi, implicit, salariile aferente au scăzut cu 20% în perioada stării de urgenţă, măsură ce se va menţine încă 30 de zile

La fel ca la majoritatea instituţiilor publice, şi activitatea Direcţiei Silvice Harghita s-a adaptat pe perioada stării de urgenţă, acolo unde acest lucru a fost posibil.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a explicat că la nivelul Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva s-a anticipat o scădere a veniturilor în această perioadă, motiv pentru care au fost luate „unele măsuri pentru personalul silvic destul de neplăcute pe plan individual”.

Astfel, conform dispoziţiilor Codului muncii, s-a redus programul de lucru de la 5 zile lucrătoare pe săptămână la 4 zile pentru angajaţii direcţiei. „Deci e o reducere a programului de lucru şi a veniturilor cu 20% pe perioada stării de urgenţă şi încă 30 de zile peste această perioadă”, a precizat ing. Cătălin Mutică.

Conform sursei citate, această măsură nu a fost aplicată personalului silvic de teren, în speţă pădurarii, care au în gestiune suprafeţe de fond forestier „pentru care paza trebuie să fie asigurată integral”.

Totodată, în perioada stării de urgenţă, personalul de la ocoalele silvice a participat şi în echipele mixte formate din reprezentanţi ai Gărzii Forestiere, Jandarmeriei şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, care au asigurat filtrele de verificare a circulaţiei materialului lemnos.

După cum am arătat deja în numărul anterior al ziarului, campania de împăduriri desfăşurată de direcţia silvică în această primăvară a fost finalizată cu succes şi nu a fost afectată de instituirea stării de urgenţă.

Până în prezent, estimarea iniţială a fost depăşită cu peste 13.000 mc material lemnos doborât de vânt de pe suprafeţele forestiere ale proprietarilor privaţi sau unităţilor administrativ-teritoriale

O altă activitate care s-a desfăşurat fără restricţii a fost punerea în valoare a masei lemnoase rezultate în urma doborâturilor de vânt care s-au produs în luna februarie. Concret, inventarierea şi marcarea de către personalul silvic a arborilor doborâţi de vânt ce urmează să fie vânduţi. Această activitate de punere în valoare este la final.

Ing. Cătălin Mutică a declarat că Direcţia Silvică Harghita a pus în valoare, până în momentul de faţă, o cantitate de 46.000 mc material lemnos de pe fondul forestier de stat din cei 51.000 mc estimaţi ca urmare a doborâturilor de vânt de la începutul lunii februarie.

Până în momentul de faţă a fost comercializată către firmele de profil o cantitate de 3.000 mc material lemnos.

Directorul DS Harghita a precizat că din cauza măsurilor impuse în perioada stării de urgenţă nu s-a forţat organizarea licitaţiilor pentru vânzarea materialului lemnos. Astfel că licitaţiile urmează să fie organizate în perioada următoare, starea de urgenţă fiind ridicată.

De pe suprafeţele forestiere administrate de DS Harghita, aparţinând proprietarilor privaţi sau unităţilor administrativ-teritoriale, au fost puşi în valoare 125.000 mc lemn din doborâturi de vânt, cu 13.000 mc mai mult decât cantitatea estimată iniţial de 112.000 mc. Iar cel mai probabil va urma punerea în valoare a altor câteva mii de metri cubi de lemn.

Ing. Cătălin Mutică a amintit că, datorită acestor doborâturi de vânt, cantităţile de masă lemnoasă ce urmează să fie valorificate depăşesc cu mult posibilităţile decenale din amenajamentele silvice şi în situaţii de acest fel sunt necesare anumite aprobări speciale ce trebuie obţinute de la Garda Forestieră şi de la Ministerul Mediului.

În acest sens, potrivit sursei citate, faţă de alte perioade când au fost doborâturi masive de vânt, conducerea gărzilor forestiere şi a Ministerului Mediului au înţeles situaţia din teren şi sunt semnale că aceste aprobări „vor veni în timp util pentru a reuşi să organizăm licitaţiile şi să autorizăm ca masa lemnoasă să fie exploatată”.

În caz contrar, pe perioada verii masa lemnoasă se degradează şi, fiind foarte mult lemn de răşinoase, se pot crea focare de infecţie cu insecte care atacă între scoarţă şi lemn, care se pot extinde şi la arborii pe picior.

∗∗∗

Cel mai afectat judeţ din ţară de doborâturile de vânt din luna februarie a acestui an a fost Harghita, cu peste 825.000 metri cubi material lemnos. În judeţ a fost afectată o suprafaţă de peste 27.700 hectare fond forestier, din care doborâturi masive pe 903 ha. Din totalul de 825.698 mc volum estimat, 355.872 mc provin din doborâturi masive.

DS Harghita administrează mai puţin de 40% din fondul forestier al judeţului, restul fiind în paza ocoalelor silvice private. Astfel, Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 89.816 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.661 ha). Din această suprafaţă totală, 22.863 hectare sunt proprietate publică a statului, iar 66.953 hectare aparţin altor proprietari, dar sunt administrate de direcţia silvică. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.