Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Proiectul Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Harghita, finalizat | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Proiectul Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Harghita, finalizat
Proiectul Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Harghita, finalizat

Proiectul Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Harghita, finalizat

Urmează licitaţia publică pentru desemnarea operatorilor care vor gestiona serviciul de salubrizare din judeţ

Proiectul Sistem de management integrat al deşeurilor (SMID) în judeţul Harghita, în valoare totală de peste 190 de milioane de lei, din care aproximativ 154 milioane lei au fost fonduri europene, a fost finalizat.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Barti Tihamér, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că plăţile care au fost incluse în cadrul proiectului sunt achitate. De asemenea, în continuare, cheltuielile ce au legătură cu acest proiect vor fi suportate de consiliul judeţean; de exemplu, la Corund va fi renovat un pod de pe drumul care duce spre staţia de transfer.

Din suma totală de peste 190 de milioane de lei, cu TVA, aproximativ 36 de milioane lei – 19% – au fost aportul propriu al consiliului judeţean.

„Noi am făcut prin acest proiect trei lucruri importante în judeţ. Unu: am închis depozitele existente neconforme care erau la marginea localităţilor – opt depozite. Deci am făcut din Harghita un judeţ mai curat, spunem noi. (…) Al doilea: am făcut acest lucru din bani europeni, ceea ce este totodată important pentru că nu am făcut din banii locuitorilor judeţului Harghita aceste închideri şi construirea acestui proiect. Al treilea: am făcut un sistem integrat de gestionare a deşeurilor în judeţul Harghita. Şi acesta e un lucru important pentru că astfel nu vor mai fi neconcordanţe, sperăm noi. (…) Toate deşeurile din judeţul Harghita trebuie gestionate integrat prin această structură care va fi în perioada următoare funcţională”, a spus Barti Tihamér.

De asemenea, vicepreşedintele CJ Harghita a punctat că tot trei lucruri foarte importante se vor întâmpla în viitor odată cu implementarea acestui proiect. „Cel mai important pentru noi este cât de curat va fi judeţul. Vrem să ajungem ca 50% din deşeurile colectate în judeţul Harghita să fie reciclate, 20-30% să fie compostate şi doar restul să fie depuse la depozitul de la Remetea. (…) În momentul de faţă, în România, media deşeurilor reciclate este de 3%. Noi vrem să ajungem la 50%. Judeţul Harghita de altfel stă mai bine, dar diferă de la localitate la localitate şi de la operator la operator, pentru că problema deşeurilor nu este gestionată integrat în judeţ”, a spus Barti Tihamér.

Însă, pentru a se ajunge la procentul de 50% deşeuri reciclate este nevoie şi de sprijinul populaţiei. Iar în acest sens a fost desfăşurată o campanie de informare şi promovare a proiectului SMID.

Conform sursei citate, al doilea aspect foarte important, pe lângă protecţia mediului, este că harghitenii, după această investiţie de 190 milioane lei, ar trebui să plătească mai puţin, în medie pe judeţ, pentru gestionarea deşeurilor.

Şi al treilea lucru important, a mai spus vicepreşedintele CJ, este că se doreşte depunerea a cel puţin încă unui proiect spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM), „ceea ce ar face acest sistem mai avantajos”.

Barti Tihamér a amintit că există o promisiune făcută comunei Remetea. Şi anume că la ieşirea din Ditrău către Hodoşa, spre stânga, pe câmp, se va face o rută ocolitoare, de la drumul european până la depozit, „să nu treacă maşinile prin comunele Ditrău şi Remetea”.

Vicepreşedintele CJ Harghita a mai arătat că vor exista două licitaţii pentru desemnarea operatorilor regionali care vor gestiona sistemul de management al deşeurilor. Consiliul Judeţean Harghita va scoate la licitaţie operarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Remetea. Iar a doua licitaţie va fi pentru colectarea deşeurilor, care va fi gestionată de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară SMID. Aceste proceduri vor fi demarate la începutul anului viitor, însă nu a fost înaintat vreun termen în ceea ce priveşte operaţionalizarea efectivă a depozitului.

La rândul său, ing. Zólya László, managerul de proiect, a declarat că principala problemă a acestui management al deşeurilor la nivel judeţean a constituit-o cantitatea, „cât deşeu avem noi de colectat şi de tratat”. „Din cauza faptului că în anii 2011-2012, când s-a făcut proiectarea, nici în ţară, nici la noi nu au existat date măsurate concret, pe cântar. Deci nimeni nu a ştiut sau nu a putut să dea un răspuns corect la întrebarea: ce cantitate de deşeuri avem?”, a spus ing. Zólya László. Prin urmare, proiectanţii au fost nevoiţi să folosească un indice de generare pe locuitor a deşeurilor din ţările mai dezvoltate, unde aceste cantităţi sunt mult mai ridicate decât la noi. „România produce cele mai mici cantităţi de deşeuri anual raportat la celelalte ţări. Şi din această necunoştinţă s-au supradimensionat investiţiile care au fost realizate în fiecare judeţ al ţării”.

Potrivit sursei citate, din anii 2016, 2017 şi 2018, la nivel de judeţ, există date exacte, raportate către unităţile administrativ-teritoriale şi către Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita de către firmele de salubritate care lucrează momentan în judeţ. Din aceste cifre rezultă că în anul 2018 judeţul a produs în jur de 63 de mii de tone de deşeuri, iar în proiectul iniţial erau prevăzute 96 de mii de tone. Pentru anul 2020 se estimează că în Harghita se vor genera aproximativ 66 de mii tone de deşeuri menajere. Această cantitate se împarte la trei, după un algoritm transmis de minister: 33% sunt deşeuri reziduale, care deocamdată sunt depozitate, 33% sunt deşeuri reciclabile şi 33% sunt deşeuri biodegradabile.

„Făcând aceste calcule, am ajuns la concluzia că noi, în 2020, vom depozita în jur de 36 mii de tone de deşeuri. De aceea este importantă această cifră deoarece pentru această cantitate locuitorii sunt obligaţi să plătească contribuţia pe economia circulară (CEC), care intră în fondul de mediu”, a declarat managerul de proiect.

În anul 2019, această contribuţie era de 30 lei/tonă, iar în 2020 va fi de 80 de lei/tonă depozitată şi din acest motiv trebuie ca această cantitate să fie cât mai mică. „E foarte importantă cunoaşterea acestor cifre, pentru că prima celulă de la depozitul de la Remetea a fost proiectată pe 6,5 ani, dar cu o depunere de aproape 50 de mii de tone anual, raportată la cele 96 de mii de tone proiectate iniţial. Deci se prelungeşte (…) viaţa celulei 1 de la Remetea. Sunt convins că, dacă reuşim să licităm operarea sistemului, putem să ajungem acolo ca depozitarea să scadă sub 20%, cu un management conştiincios, care chiar doreşte să rezolve această problemă”, a mai spus ing. Zólya.

Din totalul sumei de 190 milioane lei, aproape 150 de milioane au fost obţinuţi în ciclul de finanţare POS (2007-2015) şi 40 milioane lei în cadrul ciclului de finanţare POIM (2014-2020).

Pentru funcţionarea optimă a sistemului se vor crea aproximativ 120 de locuri de muncă.

În cadrul ADI SMID sunt cuprinse toate localităţile judeţului, cu excepţia Odorheiului Secuiesc, care a depus cererea de intrare în asociaţie, însă trebuie aprobată de adunarea generală a asociaţilor, iar cantităţile de deşeuri estimate sunt calculate inclusiv din acest municipiu. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.