Numărul harghitenilor care plătesc contribuţia la sănătate – în scădere constantă | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 21 iulie 2024
Home » Sănătate » Numărul harghitenilor care plătesc contribuţia la sănătate – în scădere constantă
Numărul harghitenilor care plătesc contribuţia la sănătate – în scădere constantă

Numărul harghitenilor care plătesc contribuţia la sănătate – în scădere constantă

În ultimii 5 ani s-a înregistrat o creştere substanţială a numărului persoanelor care sunt asigurate fără să contribuie şi o scădere a numărului celor care contribuie la fond

O statistică oferită de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita evidenţiază faptul că numărul persoanelor care plătesc contribuţii la sistemul naţional de sănătate este în uşoară scădere în ultimii ani, de la aproape 103.000 în 2016 la sub 96.000 în acest an.

Dar înainte să vedem această evoluţie în judeţul nostru, să aruncăm o scurtă privire asupra categoriilor de asiguraţi.

Preşedintele-director al CAS Harghita, ec. Duda Tihamér, precizează că sunt 17 categorii de persoane care sunt asigurate la sistemul naţional de sănătate fără a plăti şi contribuţii. Dintre aceste categorii amintim: copiii cu vârsta de până la 18 ani şi tinerii de până în 26 de ani dacă urmează o formă de învăţământ sau dacă provin din sistemul de protecţie a copilului; soţul, soţia sau părinţii fără venituri proprii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate; femeile însărcinate şi lăuzele (dacă o femeie nu este asigurată, în momentul în care se constată că este însărcinată, devine automat persoană asigurată în cadrul sistemului public); persoanele care beneficiază de indemnizaţii de şomaj; persoanele cu handicap sau aflate în incapacitate temporară de muncă; beneficiarii unor legi speciale etc.

În schimb, toate celelalte categorii de persoane, pentru a deveni asigurate trebuie să plătească contribuţia la asigurările sociale de sănătate, iar cei care înregistrează venituri sunt obligaţi să contribuie la CAS.

O schimbare legislativă a dus la scăderea bruscă a numărului plătitorilor de CAS

În urmă cu aproximativ 3 ani, o modificare legislativă a făcut ca numărul persoanelor care sunt asigurate, dar fără să plătească contribuţia la CAS, să crească substanţial. Numai în judeţul Harghita aceasta a fost de aproximativ 65.000 de persoane. Este vorba de pensionarii care aveau pensia de peste 740 de lei, aceştia, până în 2015 trebuiau să plătească CAS, dar după 2016 pragul de 740 de lei a fost eliminat, astfel că în prezent toţi pensionarii sunt scutiţi de plata contribuţiei. În aceste condiţii, numărul de asiguraţi în sistemul public fără să plătească a crescut brusc, de la aproape 120.000 la finalul anului 2015, la peste 153.000 un an mai târziu. De atunci, acest număr a avut câteva oscilaţii, dar s-a menţinut în jurul valorii de 150-153.000.

Ultimele date, de la sfârşitul lunii noiembrie, indică faptul că în Harghita sunt 153.743 de persoane asigurate care nu plătesc contribuţii la sistemul public de sănătate. Cei mai mulţi sunt copii (peste 61.000) şi pensionari (peste 65.000). Alte aproape 11.000 de persoane sunt coasigurate, iar 5.500 sunt elevi şi studenţi.

Doar 95 de mii de plătitori în Harghita

Dintr-un total de 310.867 de persoane (numărul populaţiei judeţului la ultimul recensământ şi la care se raportează cifrele CAS), doar 95.350 de harghiteni contribuie la sistemul public de sănătate. Bineînţeles, cei mai mulţi, aproape 73 de mii, sunt salariaţii care au o contribuţie de 10%. Apoi sunt liber profesioniştii, în număr de 6.832 şi cei care beneficiază de ajutoare sociale – peste 4.200, cei fără venituri, peste 3.600 de persoane şi agricultorii – peste 2.200 de persoane.

Exceptând acea modificare din 2016, când a fost scos pragul de 740 de lei pentru pensionari, numărul celor asiguraţi şi care plătesc CAS se află într-o scădere uşoară, dar constantă în ultimii ani. Astfel, dacă la sfârşitul anului 2016 în Harghita plăteau contribuţii la sistemul public de asigurări de sănătate aproape 103.000 de persoane, în 2017 acest număr a coborât la 101.392, iar anul trecut numărul a ajuns sub 97 de mii.

Scăderea totală a plătitorilor a fost influenţată în principal de scăderea numărului angajaţilor (de la aproape 79.000 de mii în 2016, la aproape 73.000 de mii acum o lună).

Peste 61.000 de harghiteni sunt neasiguraţi

Potrivit datelor furnizate de CAS Harghita, la sfârşitul lunii noiembrie, în judeţul nostru erau 249.093 de persoane asigurate la sistemul public de sănătate, indiferent dacă plăteau sau nu contribuţia. Raportat la cifra de la recensământ, rezultă că 61.774 de persoane nu erau asigurate.

Concluzii

În ultimii 5 ani s-a înregistrat o creştere a numărului persoanelor care sunt asigurate fără să contribuie şi o scădere substanţială a numărului celor care contribuie la fond. Cu toate acestea, veniturile sistemului au crescut în această perioadă (de la peste 159 de milioane de lei în 2016, la peste 215 milioane de lei la finalul trimestrului III din acest an), dar numai pentru că au crescut salariile.

„Ceea ce noi, CAS, dorim – spunea ec. Duda Tihamér – este ca aceste surse să crească an de an, să putem asigura condiţii cât mai bune persoanelor asigurate din judeţul Harghita în sistemul de asigurări sociale de sănătate”. Iar pentru ca sursele să crească sunt două posibilităţi. Pe de o parte crearea de noi locuri de muncă, care ar duce la creşterea numărului de contribuabili, iar pe de altă parte scăderea numărului persoanelor care sunt asigurate fără să plătească, adică reducerea categoriilor scutite de la plată.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.